Home » Algemeen » Start een moestuin in je tuin
Start een moestuin in je tuin

Niks is zo heerlijk en gezond als smakelijk eten. Van Dal leeft voor lekker eten en dat stimuleren wij graag. Daarom hebben wij de handen ineen geslagen met Leukerecepten.nl en kan je wekelijks genieten van de leukste gerechten. Vandaag gaan we naar de bron van een appetijtelijk gerecht, namelijk verse ingrediënten. Hoe kan je jouw diner nou verser maken dan met ingrediënten uit eigen tuin? Start daarom een moestuin in je tuin! Maar hoe doe je dat precies? Met onderstaande tips!

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Waar en wanneer begin je een moestuin?

Met een moestuin van ongeveer één vierkante meter kan jij al veel groenten en kruiden kweken om te gebruiken in verrukkelijke gerechten. Kies de juiste plek uit in jouw tuin of zelfs op jouw balkon. Alle gewassen die jij wilt kweken hebben een perfecte mix van zon en schaduw nodig. Daarom is het voorjaar de ideale tijd om te beginnen met jouw moestuin. Niet alleen kan je in het voorjaar gelijk beginnen met planten, het voorjaar heeft de ideale zonuren en temperaturen om jouw planten wat gemakkelijker te verzorgen.

Benodigdheden voor jouw moestuin

Heb je een plek gevonden waar je jouw groenten en kruiden wilt kweken? Mooi! De plek is natuurlijk een van de belangrijkste elementen van de moestuin, op de gewassen na dan… Zorg tevens voor een goede grond. Een goede grond is los en luchtig en voeg hier compost aan toe. Woel de grond los en meng met een hark het compost alvorens je de zaden en planten plant. Zorg daarnaast dat je te allen tijde een snoeischaar, schep, handschoenen, plantengeleiders (stokken) en binddraad in huis hebt.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Planten maar!

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar het planten is natuurlijk waar het om draait. Per maand verschillen de gewassen die geplant kunnen worden, echter is maart de beste maand om jouw moestuin te starten. Maar wat plant je in jouw moestuin? Allereerst moet je natuurlijk de gewassen lusten. Jouw tuintje kan ingedeeld worden in drie categorieën, namelijk; groenten, fruit, kruiden.

Tip: Plaats het infokaartje bij elk gezaaid gewas als geheugensteuntje

Groenten in je moestuin

Wanneer je net begint met een moestuin is het fijn om te beginnen met makkelijke groenten. Zo behoud je plezier en kan je later zelf kiezen voor wat meer uitdaging. Bij groenten kan je natuurlijk kiezen voor bonen, wortels, radijs en pompoen. Maar drie andere makkelijke groenten zijn de tomaat, courgette en aubergine.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Tomaat: Tomaten houden van veel zon en kunnen hard groeien. Daarbij hebben tomaten weinig water nodig. Gaan de bladeren wat krullen? Geef ze dan wat meer water. Omdat tomaten hard groeien dien je ze te ondersteunen met een stok. Oogst tomaten als ze mooi rood zijn. Wil je meer weten over de tomaat? Dit zijn 8 weetjes over de tomaat!

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Courgette: Courgette is een grote plant die wel 70 centimeter hoog kan worden. Zaai de courgette in een potje en laat hem de eerste dagen binnen staan voor ongeveer een week. Geef ze af en toe water en voldoende licht. Als je een stevige plant hebt, mag hij naar buiten.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Aubergine: De aubergine is niet meteen de eerste groenten waar je aan denkt, maar je kan er zoveel mee doen in de keuken. Aubergines hebben veel warmte en zonlicht nodig. Het is dus niet de meest gemakkelijke plant in Nederland, maar met wat improvisatie heb jij een heerlijk vers aubergine gerecht na de oogst.

Fruit in je moestuin

In Nederland kan het verbouwen van fruit een uitdaging zijn. Vanwege het Nederlandse klimaat is het wat lastiger om verschillende fruitsoorten te laten groeien, maar het is niet onmogelijk! Bramen, aardbeien en verschillende bessen kun je gemakkelijk kweken, deze groeien immers ook in het wild. Andere populaire fruitsoorten om zelf te verbouwen zijn appels, peren en druiven.

Appels: Appels houden van volle zon en losse, rijke grond. Populaire appelsoorten om zelf te verbouwen zijn de Elstar en Bellefleur. Voor appels heb je niet perse een grote tuin nodig. Ook bestaan er appelstruiken, wel zo makkelijk!

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Peren: Onder het mom ‘appels met peren vergelijken’ geldt dat in dit geval niet. Een perenboom of struik heeft vrijwel dezelfde verzorging nodig als een appel. Heb je niet veel ruimte in jouw tuin? Kies dan voor de Conférence. Dit zijn de meest populaire zoetsappige peren in Nederland en België.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Druiven: Druiven zijn gemakkelijke planten te onderhouden. Twee vereisten zijn veel zon en veel ruimte. Druiven zijn klimplanten dus hebben zij een goede stevige constructie nodig om te kunnen klimmen. Verbouw druiven bijvoorbeeld langs een waranda, ziet er nog decoratief uit ook!

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Kruiden in je moestuin

Om jouw hoofdgerecht af te toppen, in salades of een dressing; alles smaakt beter met verse kruiden erin. Kruiden zijn ontzettend makkelijk te onderhouden, zowel binnen als buiten verbouw jij de lekkerste verse kruiden. Kruiden kunnen zowel in de vaste grond als in een pot. Al is een pot wat makkelijker om beter bij de andere gewassen te kunnen. Hier nemen we drie kruiden onder de loep.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Basilicum: Dit peperachtige kruid smaakt heerlijk in Italiaanse gerechten. Voor dit kruid is het belangrijk dat je de knoppen en bloemen afknipt: dit brengt de energie en smaak beter naar de bladeren.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Peterselie: Deze plant heeft twee soorten: krulpeterselie en platte peterselie, die net wat smaakvoller is. Deze halfschaduwplant heeft slechts een halve dag behoefte aan zonlicht en daarom kan je deze beter in een hoek van de tuin zetten.

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Munt: Het makkelijkste kruid om te verbouwen is munt. Deze plant kan zowel in de zon als schaduw, enkel in de zonnige setting is meer water nodig. Munt groeit met haar pot mee, dus hoe groter de pot, hoe groter de plant kan worden.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Algemeen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: