Home » Mannendingen » Stamboom maken
Stamboom maken

Of u nou afstamt van een grote familie of dat het juist een kleiner gezelschap is: weten wie er allemaal vóór u zit is hartstikke interessant. Wellicht was uw voorouder wel een invloedrijk persoon of wilt u toch eindelijk een naam toekennen aan uw overgrootmoeder of verre achterneef. Dan zult u veel baat hebben bij een familiestandboom. Zo komt u niet alleen meer te weten over uw familie en hun kenmerken, maar achterhaalt u misschien wel de oorsprong van uw naam.  Waar te beginnen? Dat leest u in ons stappenplan.

""

Bron foto: Unsplash

Stap 1. Bedenk wat u wil uitzoeken

Vanzelfsprekend, maar daardoor niet minder van belang. Wie zijn uw voorouders? Waar komt uw familienaam vandaan? Hoeveel generaties telt uw familie? Stel dit doel als eerst op. Hiermee kunt u de stamboom en uzelf richting geven.

Weet waar u vandaan komt!

Stap 2. Praat met familie

Laat het onderzoek maar beginnen. Voordat u uzelf in moeilijke bochten gaat wringen is het aan te raden om te beginnen bij de voor de hand liggende manier: praat met uw familie. Ga ervoor zitten met uw ouders, ooms, tantes, neven, nichten en ieder ander die u wellicht aan meer informatie kan helpen. Trek oude dozen open en ga op zoek naar foto’s, oude brieven, overlijdensberichten en trouwboekjes. Dat levert vanzelf namen, adresgegevens en/of andere informatie op, wat handige aanknooppunten zullen zijn.

""

Bron foto: Unsplash

Stap 3. Gebruik websites

Tegenwoordig is het vergaren van dergelijke informatie aanzienlijk toegankelijker geworden. Door het bereik van diverse websites kunnen gegevens sneller en eenvoudiger aan elkaar gelinkt worden. De website van MyHeritage is zo’n voorbeeld. Hier zoekt u op uw gewenste achternaam en krijgt u allerlei behulpzame resultaten te zien die visueel aan elkaar gelinkt worden. Deze resultaten worden op verschillende wijzen gepresenteerd zodat u een helder overzicht houdt over wie nou eigenlijk wie is. Zo is er ook de website van WieWasWie, waar u in eenzelfde concept kunt zoeken naar herkomst van familieleden die vooral (veel) vroeger geleefd hebben. Maak vooral gebruik van deze online archieven!

""

Bron foto: Unsplash

Stap 4. Contacteer archiefmedewerkers

Of stamboomonderzoekers. Vaak hebben zij de kennis of weten ze waar ze de kennis vandaan kunnen halen om u aan verdere antwoorden te helpen. Daar waar u vastloopt, pakken zij door, met handige aanknooppunten die u wellicht over het hoofd ziet. Tevens zijn er overige online archieven die u kunt raadplegen, zoals Geneanet. Deze database dient als hulpmiddel voor ruim vier miljoen leden en biedt veel gratis informatie.

Stap 5. Orden de gegevens

Het overzicht van alle verzamelde data kan vrij snel verloren gaan als er allerlei documenten, foto’s of andere informatie opgestapeld wordt. Daarom is het belangrijk om alle gegevens te ordenen en rangschikken. Dit kan bijvoorbeeld in een sheet in Microsoft Excel, rechtstreeks in een online database zoals MyHeritage of simpelweg op papier.

Behoud altijd een goed overzicht.

""

Bron foto: Unsplash

""

Bron foto: Unsplash

Stap 6. Breid het onderzoek uit

Het is veel werk om een stamboom te maken, maar het heeft naast het informatieve aspect vooral een leuk opspoorelement dat wellicht een nieuwe hobby doet rijzen. De uitwerking van deze stamboom kan het begin zijn van een veel groter onderzoek. Door archieven en registers te raadplegen kunt u meer te weten komen over de familieleden uit uw stamboom. Zijn er familieleden die een bedrijf hebben opgericht? Hebben ze wel eens geprotesteerd voor hun idealen? Hoe kwamen ze rond? Al deze kruimels kunnen leiden tot een beter begrip van al deze ongehoorde verhalen.

Hopelijk zetten deze tips u aan om uw eigen stamboom te maken. Na het maken van de stamboom kunt u hartstikke trots en tevreden zijn. Het zou zonde zijn om dat vele werk enkel voor uzelf te houden, dus vergeet ook vooral niet om de uitwerking met uw familie te delen. Daar zullen zij net zo blij mee zijn!

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant:Â