Home » Mannendingen » Spotify playlists en LP juweeltjes
Spotify playlists en LP juweeltjes

Hopelijk geniet u met volle teugen van uw staycation. Om deze een beetje leuker te maken kunt u zich toespitsen op een gigantisch voordeel van het thuiszitten: u bent volledig in controle over de muziek die afgespeeld wordt! Voor zowel de liefhebber van een goede Spotify playlist of de fan van LP juweeltjes geeft Van Dal mannenmode graag scherpe suggesties. Deejay, draai dat plaatje!

Spotify playlists

Spotify playlist Crate Diggers Anonymous

Crate Diggers Anonymous

Spotify digitaliseert het idee van crate digging – een moderne term voor het naar een platenzaak gaan om door de aangeboden muziek te neuzen. Daar is deze door Spotify gemaakte playlist een perfect voorbeeld van. ‘Stel u een enorme kamer voor met miljoenen virtuele melkkratten gevuld met oude LP’s’, suggereert de beschrijving. Daardoor weet u nooit waar u uw hand op zult leggen. Sensationele soulklassiekers? Scheurende gitaarakkoorden in rocknummers? Swingende discoritmes om lekker op los te gaan? Spannend! 

z
Spotify playlist Instrumental Pop Covers

Instrumental Pop Covers

De naam verraadt het eigenlijk al, maar deze playlist staat volledig in het licht van instrumentale versies van popmuziek van afgelopen decennia. Ideaal voor de harde werkers en neutrale genieters die niet afgeleid wensen te worden door vocalen. Denk hierbij aan covers van The Beegees tot aan Michael Jackson, van Bon Jovi tot aan The Police en van Maroon 5 tot aan Ed Sheeran. 

z
Spotify playlist Phonica Recommends (Home)

Phonica Recommends (Home)

Misschien heeft u weleens gehoord van Phonica Records, de onafhankelijke platenzaak die zich in het Engelse Londen bevindt. Dit is een van de meest geliefde winkels die u in de hoofdstad zult vinden met een zeer gevarieerd aanbod van muziek. Om zijn stempel ook in de virtuele wereld te drukken heeft Phonica niet een maar twee playlists gemaakt – één voor als u thuis wilt ontspannen en één voor als u wilt uitgaan in een club. Een kwalitatieve selectie van allerlei verschillende genres zorgt voor een verfrissende duik in het onbekende.

z

LP’s

Spotify LP Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club – Buena Vista Social Club

Er zijn maar weinig albums die uw staycation zo avontuurlijk kunnen maken als dit Cubaanse meesterwerk. Het in 1997 uitgebrachte album is het resultaat van de gebundelde krachten van Compay Segundo, Ruben Gonzalez, Eliades Ochoa, Ibrahim Ferrer en Amerikaanse gitarist Ry Cooder. Laatstgenoemde produceerde het album en zei daarover: “Muziek is een schattenjacht. Je graaft en graaft en soms vind je iets. In Cuba stroomt de muziek als een rivier. Het zorgt voor je en herbouwt je van binnenuit.” Daar is geen woord aan gelogen. Al zodra het eerste gitaarakkoord in Chan Chan klinkt waant u zich in een warme omgeving, ver van Nederland vandaan. De muziekveteranen zijn naadloos op elkaar afgestemd en hebben prachtige zangstemmen die elkaar op elk vlak ondersteunen. Laat u meenemen op reis!

Spotify LP Prince – Purple Rain

Prince – Purple Rain

In zijn originele vorm is deze tijdloze klassieker niet op Spotify te vinden. Wel de Deluxe Expanded Edition (2017), maar er zweeft een zekere magie rondom het vasthebben van het originele album uit 1984. Purple Rain is eigenlijk niet eens een album, maar een eigen wereld vol uitgesproken lust, ongeveinsde swing en onuitputtelijke energie. Doordat Prince zong, componeerde, piano, gitaar en basgitaar speelde, danste, platen produceerde, films regisseerde en acteerde, leek er maar weinig te zijn wat de poplegende níet kon. Met Purple Rain transformeert u uw woonkamer in de ultieme staycation salon.

Spotify LP Curtis Mayfield – Superfly

Curtis Mayfield – Superfly

Veel soundtrackalbums hebben herkenbare verwijzingen naar de films waar ze op gebaseerd zijn. Superfly, een in 1972 verschenen misdaadfilm, slaagde erin een soundtrackalbum uit te brengen dat opzichzelfstaand al een complete beleving is. Het is funky. Het is blijmoedig. Het is sfeervol. Het weerspiegelt het muzikale vakmanschap dat Curtis Mayfield zo typerend maakt. Ook zette hij  zich al heel vroegtijdig in voor rassenproblematiek, wat terug te horen is op New World Order – het laatste album voor zijn dood in 1996. Superfly, omdat thuiswerken ook stijlvol moet kunnen.

Zijn er tijdloze klassiekers of ongeëvenaarde nieuwkomers die wij echt niet mogen missen? Laat het ons dan weten! Muziek is immers wat ons altijd al verbonden heeft en in dit geval tilt de juiste muziek uw staycation naar een hoger niveau. Genieten, genieten, en nog eens genieten! ♥

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Kijken, lezen en luisteren | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: