!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

5 tips voor het oplossen van een cryptogram

Ben jij weleens vastgelopen op het (online) cryptogram uit ons magazine? Dat is helemaal niet zo gek! Het oplossen van een cryptogram kan namelijk best lastig zijn. Er is ook niet echt één ultieme tip om elke cryptogram te kunnen oplossen. Toch hebben wij een diepe duik genomen in de wonderlijke wereld van deze denksport en ontdekten we 5 tips voor het oplossen van een cryptogram. Hiermee maak je van jezelf een ware cryptomeester!

Bron foto: Unsplash.com

Tip 1: Kort, korter, kortst

Begin met de korte woorden. Zoek naar korte woorden in het cryptogram, zoals ‘de’, ‘het’ en ‘een’. Dit zijn vaak de meest voorkomende woorden in de Nederlandse taal en deze kunnen je helpen om een aantal van de letters in het puzzelrooster te achterhalen. Daarna vallen wellicht de eerste puzzelstukjes al op zijn plaats.

Bron foto: Unsplash.com

Tip 2: Maak woordvormen

Kijk naar de vorm van de woorden: de meeste woorden in het Nederlands hebben een vaste structuur. Als je de vorm van een woord kunt identificeren (bijvoorbeeld werkwoorden, zelfstandige- en bijvoeglijke naamwoorden), kan dat helpen om de rest van de letters te achterhalen.

Bron foto: Unsplash.com

Tip 3: De Slimste Mens

Maak gebruik van kennis over onderwerp: Als het cryptogram over een specifiek onderwerp gaat (bijvoorbeeld geschiedenis of sport), kan het nuttig zijn om je kennis van dat onderwerp te gebruiken om de woorden te raden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de naam van een beroemde voetballer in de puzzel voorkomt.

Bron foto: Unsplash.com

Tip 4: Verbeelding

Probeer verschillende combinaties van letters: Als je een paar letters hebt geraden, probeer dan verschillende combinaties van deze letters om te zien of je een woord kunt vormen. Soms kan een woord een onverwachte spelling hebben, dus wees niet bang om verschillende combinaties te proberen. Het is net als galgje spelen. Beeld een of meerdere letters in om zo woorden te kunnen vormen.

Bron foto: Unsplash.com

Tip 5: Van Dale

Gebruik een woordenboek of online hulpmiddelen: Als je echt vastloopt, kun je altijd een woordenboek of online hulpmiddelen gebruiken om woorden te vinden die passen bij de letters die je al hebt geraden. Maar pas op: sommige puzzelschrijvers maken gebruik van obscure of verouderde woorden die mogelijk niet in een woordenboek staan!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Tomatenschotel met kip - header Recepten

Tomatenschotel met kip

Een smakelijke, mediterraanse en vooral makkelijke ovenschotel met tomaten en kip voor ieder moment.
Bekijk meer
Header_Prijspuzzel_april_2024 Spelletjes

Prijspuzzel april 2024

Zonnige vakantie gepland, kleding al klaargelegd, maar nog niet helemaal zomerklaar? Let dan goed op, ...
Bekijk meer
xr:d:DAGBWdEi_-8:3,j:2456011399793250816,t:24040311 Mode

Prints voor jouw persoonlijkheid

Het is de hoogste tijd om jouw zomer vol prints naar een hoger niveau te ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven