Een van de heerlijkheden die u in de Spaanse keuken vindt is de paella. Hoewel het gerecht vele varianten kent ligt de basis bij risottorijst, vis en/of schaaldieren, kip en/of konijn, sofrito of ui, bonen en saffraan. De bereiding gebeurt in een ronde, platte pan die de naam patella draagt. Een grappig verhaal over de naam is dat het gerecht voornamelijk dóór mannen vóór hun vrouwen op vuur gekookt werd. Vandaar para ella, ofwel: voor haar. In dit artikel voor Smakelijk gaan we voor een recept met chorizoworst, doperwten en reuzengarnalen.

60 minuten

Makkelijk recept

4 personen
Ingrediënten
- 165 gram chorizoworst
- 335 gram kipfilet
- 1/4 rode paprika
- 3/4 ui
- 335 gram diepvries zoetwater reuzengarnalen
- 1 1/4 el traditionele olijfolie
- 265 gram tomatenblokjes (blik)
- 135 gram verse doperwten (of diepvries)
- 0,05 gram saffraan
- 335 gram risottorijst
Bereiding:
1. Snijd de chorizo en paprika in blokjes.
2. Snijd de kipfilet in grove stukken en snipper de ui grof.
3. Bak de chorizoblokjes op zacht vuur uit tot ze knapperig zijn. Schep de chorizo op een bord.
4. Bak de stukken kip en de reuzengarnalen in dezelfde pan. Leg deze even apart.
5. Schep de ui en paprika door het bakvet. Voeg indien nodig de olijfolie toe en laat het in 5-10 minuten zachtjes gaar worden.
6. Roer nu de tomatenblokjes met het vocht, de doperwten, saffraan en rijst erdoor. Verwarm alles al roerbakkend 3-4 minuten en voeg de warme kippenbouillon toe.
7. Roer alles goed door en laat de paella op zacht vuur in 25 minuten gaar worden. Pel ondertussen de garnalen.
8. Schep de chorizo door de rijst en leg de stukken kip en de garnalen ertussen. Breng de paella op smaak met peper en eventueel zout. De liefhebber van extra pit gebruikt cayennepeper.
9. Verwarm het geheel nog 5 minuten.
10. Serveer op tafel vanuit de pan!Â
