
90 minuten

Soep

6 personen

Bron foto: www.leukerecepten.nl

Bron foto: www.leukerecepten.nl

Bron foto: www.leukerecepten.nl
Ingrediënten:
- 500 gr spliterwten
- 1 prei
- 2 l water
- 2 runderbouillonblokjes
- 250 gr knolselderij
- 1 winterpeen
- 1 aardappel (250 gr)
- 1 rookworst
- 300 gr schouderkarbonade
- 1 laurierblaadje
- Paar selderijtakjes (25 gr)
- 1 ui
Liever vega? Vervang de ham door vegetarische plakken ham of laat deze halverwege en voeg een handje gezouten caschewnoten toe.
Bereiding:
-
Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouder karbonade in zijn geheel toe. Laat dit ongeveer een uur zacht koken en roer af en toe door.
-
Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ca 1 cm. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof.
-
Na ongeveer een uur koken zul je merken dat de spliterwten uit elkaar beginnen te vallen en er een groene massa ontstaat. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen.
-
Haal de schouderkarbonades uit de pan, snijd deze in stukjes en voeg het samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer een half uur zacht doorkoken tot de groenten en aardappel gaar en wat geslonken zijn . Snijd de rookworst in schijfjes, roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.
-
Tips bij het maken van erwtensoep:
1. Gedroogde spliterwten van het merk Valle del Solle zijn erg goed. Deze hoeven niet van tevoren geweekt te worden, maar een keer afspoelen onder de koude kraan is wel aan te raden.
2. Je kunt ook nog speklappen toevoegen samen met de schouderkarbonades.
3. De soep is vaak de volgende dag dikker van structuur en nóg lekkerder. Bewaar hem in de koelkast.
4. Je kunt erwtensoep heel goed invriezen. Doe dit in goed afgesloten bakjes voor maximaal 3 maanden.
5. Serveer de erwtensoep met wat brood, roggebrood en katenspek óf op Indische wijze met rijst en sambal.

Bron foto: www.leukerecepten.nl

Bron foto: www.leukerecepten.nl

Bron foto: www.leukerecepten.nl
Bron foto: www.leukerecepten.nl
Heerlijk tussendoor als opkikker of als pronkstuk van je avondmaal: een smaakvolle soep. Je zet met enig gemak een stomend bord op tafel waar je lekker uit kunt lepelen. Denk hierbij aan een vegetarische bruine bonensoep en gezonde rucolasoep, maar ook aan een rode bietensoep, mihoensoep met omeletrolletjes of mangosoep als dessert. Jouw soep van de dag kan echt het verschil maken! Je ontdekt vandaag leuke recepten waarmee je jouw soep zó maakt dat je je vingers erbij aflikt. Vandaag gaan we eens kijken hoe je een overheerlijke erwtensoep opschotelt!