Home » Mannendingen » Snel je huis schoonmaken | Handig stappenplan en tips
Snel je huis schoonmaken | Handig stappenplan en tips

Wordt het eens tijd om het huis een goede schoonmaak te geven? Lees hier hoe je jouw huis snel en efficiënt kunt schoonmaken! Deze snelle schoonmaaktips voor je huis van Leukegeit.nl laten zien hoe je dit aanpakt.

Een stappenplan om je huis schoon te maken

Zeker met een drukke agenda wil het schoonmaken van je woning nog weleens op zich laten wachten. Toch is het essentieel om je huis goed schoon te houden, zodat het wonen plezierig blijft. Wordt het te vies in je woning? Dan ontvang je er liever ook geen gasten. Bovendien kan het uitstellen van de schoonmaak ook voor chaos in je hoofd zorgen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met schoonmaken? Gebruik dan dit handige stappenplan!

Bron foto: Unsplash.com

1. Begin met opruimen

Voordat je kunt beginnen met schoonmaken, is het belangrijk om alle spullen op de juiste plek te plaatsen. Plaats al je vaat in de vaatwasser of doe de vaat even snel met de hand. Stop al het vuilnis in de prullenbak en berg belangrijke papieren op in een lade. Eventuele rondslingerende kleding stop je in de wasmand of direct in de wasmachine. Zodra alles wat op het aanrecht, de vloer en alle tafels hoort al verwijderd is, kun je pas echt beginnen met schoonmaken.

Bron foto: Unsplash.com

2. Neem eerst de kasten, tafels en vensterbanken af

Werk bij het schoonmaken van boven naar beneden toe. Je wilt namelijk niet dat je de kruimels van tafel weer op de vloer vallen die je pas gedweild hebt. Veeg eerst alle kruimels weg. Vervolgens kun je wat allesreiniger op de kasten, tafels en vensterbanken spuiten. Hierna haal je een schone en droge doek over het oppervlak om het mooi schoon te krijgen.

Bron foto: Pexels.com

3. Tijd om het aanrecht te reinigen

Nu je tafels, kasten en vensterbanken mooi schoon zijn, wordt het tijd om het aanrecht te reinigen. Ook nu is het belangrijk om kruimels, etensresten en de meest vieze plekken eerst te verwijderen met keukenpapier. Zo voorkom je dat je de viezigheid verspreidt zodra je met een vaatdoek aan de slag gaat. Neem het aanrecht vervolgens af met een vaatdoek en allesreiniger. Je kookplaat kun je schoonmaken met behulp van een ontvetter. Vergeet niet om ook de afzuigkap en de randen van het aanrecht goed schoon te maken. Tot slot wordt het tijd voor de wasbak in de  keuken. Haal het putje eruit en gooi deze leeg in de prullenbak. Nu haal je ook een vaatdoekje met allesreiniger over de kraan en door de wasbak.

Bron foto: Pexels.com

4. Vergeet de koelkast en de voorraadkast niet

Nu je toch in de keuken bezig bent, kun je het best meteen even de koelkast schoonmaken en de voorraadkast reinigen. Dit hoeft niet elke week, maar met een grote schoonmaak is het essentieel om ook deze plekken mee te nemen. Juist in de koelkast en in de voorraadkast kan het namelijk behoorlijk vies worden. Ga eerst na of alle producten in de koelkast en in de voorraadkast nog houdbaar zijn. Maak de koelkast vervolgens schoon met schoonmaakmiddel en een vaatdoek. Ook de voorraadkast kun je met allesreiniger en een vaatdoek schoonvegen.

Bron foto: Pexels.com

5. De badkamer en het toilet schoonmaken

De wandtegels in de badkamer en het toilet kun je in de meeste gevallen het best afnemen met behulp van wat schoonmaakazijn. Leg je toiletborstel in een kom met heet water en soda. Trek je huishandschoenen aan en reinig de toiletborstelhouder vervolgens met behulp van schoonmaakmiddel. De binnenkant van het toilet kun je schoonmaken met wc-reiniger en vergeet daarbij niet om ook de randen goed mee te nemen. De bril en de buitenkant van het toilet kun je wederom schoonmaken met allesreiniger. Hetzelfde geldt voor de wasbakken, douchekraan, douchekop en de badkuip. Bijzonder maar waar: karnemelk is een gigantisch goede vlekverwijderaar. Altijd handig dus om een pak in huis te hebben!

Bron foto: Pixabay.com

6. Stofzuigen en dweilen

Inmiddels ziet je huis er al een stuk schoner uit! Nu wordt het tijd om de vloer eens grondig onder handen te nemen. Pak de stofzuiger en werk daarmee iedere ruimte in huis af. Vergeet niet om ook goed onder tafels, stoelen, kasten en onder je bed te stofzuigen. Zodra je al het vuil van de vloer opgezogen hebt met de stofzuiger, kun je beginnen met dweilen. Dat doe je uiteraard met behulp van een sopje. Zo kunnen ook de hardnekkige vlekken van je vloer verwijderd worden. Na het dweilen ziet je vloer er weer op zijn best uit.

Bron foto: Unsplash.com

7. Klaar om af te ronden

Inmiddels is er in je huis als het goed is geen vuiltje meer te bekennen. Vergeet niet om de vuilniszakken, theedoeken, vaatdoeken en handdoeken in huis te vervangen. Om jezelf en gasten het gevoel te geven dat het huis écht goed schoon is, kun je de verschillende ruimtes in huis een lekkere geur geven. Plaats bijvoorbeeld geurstaafjes in een aantal kamers van je huis.

Meer van Leukegeit.nl?

Wil jij meer lezen over groen leven, eten, financiën, wonen, reizen en persoonlijke verhalen van Billy? Bezoek dan zeker eens de website van Billy, Leukegeit.nl! Laat jezelf inspireren door de leukste woontips of ontdek een nieuw vegetarisch recept. Heb je financiële hulp nodig of zoek je nog groene raad? Leukegeit.nl heeft het allemaal.

 

Wil jij meer lezen over groen leven, eten, financiën, wonen, reizen en persoonlijke verhalen? Bezoek dan zeker eens de site van Billy, Leukegeit.nl! Van de leukste woontips tot de beste artikelen over groen leven, Leukegeit.nl heeft het allemaal
Geschreven door: Leukegeit.nl

Categorie: Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: