Voor veel huishoudens is het koken met verse ingrediënten al een geliefde standaard. Het is lekker vers en gezond, je kiest precies waar je zelf trek in hebt en geeft er een eigen draai aan. ’s Zomers is het natuurlijk veel eenvoudiger om zelf groenten te oogsten in eigen tuin, maar dat neemt niet weg dat je in de herfst en winter al aan de slag kunt. Oogst buiten de groenten van het herfstseizoen en start binnen een kruidentuin in jouw keuken!
Kruidentuin versus kamerplant
Basilicum en peterselie zijn van origine kruidenplanten en niet te vergelijken met een kamerplant zoals een Mozaïekplantje of Sanseveria. Het onderhoud is eveneens anders. Zo hebben basilicum en peterselie bijvoorbeeld veel meer water nodig dan een kamerplant omdat de bodem vochtig moet zijn. Kamerplanten behoeven doorgaans maar eens per twee weken water. Hieronder noemen we welke kruiden je het best kunt onderhouden in eigen keuken en in welk recept ze dan heerlijk smaken.
Bron foto: Unsplash.com
Bieslook
De bieslookplant behoort tot de koolfamilie en is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook. Bieslook heeft een verfijnde uiensmaak en doet het goed in vlees- en visgerechten, zoals bijvoorbeeld gezonde zalm. Als je deze laat groeien, komen er aanlokkelijke, paarse bloemen uit. Mooi in de natuur zelf, sierlijk op jouw bord. Ze zijn zelfs eetbaar! Gun bieslook vooral veel water en zonlicht. Je doet er goed aan om deze in de zon op jouw vensterbank te laten staan.
Bron foto: Unsplash.com
Basilicum
We noemden dit kruid al hierboven en dat is niet zomaar: de typische peperachtige smaak van basilicum heeft een zoet aroma en is rijk aan gezonde mineralen. Ideaal in Italiaanse gerechten – proef maar eens de melanzane alla parmigiana – maar ook kip en sauzen. Zo wordt bijvoorbeeld groene pesto gemaakt van basilicum. In tegenstelling tot bieslook is het verstandig om de knoppen en bloemen van de plant af te knippen; dit brengt de energie en smaak beter naar de bladeren. Basilicum houdt tevens van water en zonlicht en kan prima op de vensterbank bijgevoegd worden.
Bron foto: Unsplash.com
Peterselie
Laten we die vensterbank met nog meer groen verrijken: peterselie. De pittige en hartig smakende plant zit vol van vitamine C en mineralen. Peterselie is echter een ‘halfschaduwplant’ en heeft slechts een halve dag behoefte aan zonlicht. De plant heeft twee soorten: krulpeterselie en platte peterselie, die net wat smaakvoller is. Krulpeterselie doet het goed als garnering op een koude schotel waar platte peterselie geschikt is voor warme gerechten. Onze tip? Een Zwitserse rösti.
Bron foto: Unsplash.com
Munt
Zo fris als de naam klinkt: munt wordt voornamelijk in frisse cocktails en zomerse drankjes gebruikt. Daarnaast werkt het ook bijzonder goed in desserts en frisse fruitsalades. De plant uit de lipbloemenfamilie is uiterst eenvoudig te onderhouden, want hij kan zowel in de zon als in de schaduw staan. In een zonnige setting is er wat meer water nodig, in de schaduw wat minder. Zodra de wortels verder groeien kan munt snel doorgroeien; daarom moet de plant tijdig gesnoeid en verpot worden.
Bron foto: Unsplash.com
Rozemarijn & tijm
Tweemaal houtachtige gewassen: rozemarijn en tijm. Van deze makkelijk samen te potten planten worden enkel de blaadjes gebruikt in gerechten. Weinig water en zonlicht is er nodig om ze te mooi te laten groeien. Rozemarijn smaakt scherp, fris en zoet. Tijm vol, scherp en karakteristiek. Beide kruiden samen goed bij groenten, vlees, vis en zelfs soepen.
Bron foto: Unsplash.com
Oregano
Een zoet-pittige geur die menig persoon naar een eettafel lokt. Oregano is een niet te missen kruid in jouw voorraadkast die een fantastische smaakmaker is voor kipgerechten, pizza en mediterraanse gerechten zoals Spaanse gehaktballetjes. In een tuin groeit oregano tot wel een meter hoog, dus geef deze plant zeker de ruimte. Verder behoeft de plant een volle, droge grond en veel water in de bloeimaanden.
Bron foto: Unsplash.com
Koriander
De een houdt ervan, de ander moet er niets van weten. Dit is zelfs genetisch bepaald per persoon, bijzonder! Toch is koriander het proberen waard. De doordringende, azijnachtige smaak is zeer aromatisch. De plant is eenvoudig te onderhouden in jouw kruidentuin. Zet deze op een warme, zonnige plek met veel water. Heerlijk in Aziatische gerechten, zoals bijvoorbeeld Turkse menemen.
Bron foto: Unsplash.com
Salie
Saliebladeren zijn sterk van smaak en ruiken zeer aromatisch. Het kan het best omschreven worden als kruidig, warm en een tikkeltje bitter. Heerlijk om te gebruiken bij zachte vleeswaren zoals lam- en kalfsvlees. Daarnaast scoort salie ook punten bij groenten zoals pompoen. Het heeft een zonnige maar beschutte plek nodig en hoeft niet al te veel water te krijgen.
Dat zijn dus best wat opties om uw kruidentuin mee te verrijken! Heb jij inspiratie gekregen om de ingrediënten voor jouw volgende maaltijd te oogsten? Wij zijn bijzonder benieuwd wat je ermee gaat doen, dus laat het ons vooral weten!