
Erwtensoep
Hoofdgerecht
6 personen
90 minuten
90 minuten
6 personen
Hoofdgerecht
Leukerecepten maakt koken leuk en simpel. Ontdek nieuwe smaken, geef klassiekers een twist en geniet van de veelzijdigheid van deze heerlijke recepten voor alle gelegenheden. Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade. Klaar in ca. 1,5 uur.
Ingrediënten:
- 500 gr spliterwten
- 1 prei
- 2 l water
- 2 runderbouillonblokjes (Maggi)
- 250 gr knolselderij
- 1 winterpeen
- 1 aardappel (250 gr )
- 1 rookworst (275 gr)
- 300 gr schouderkarbonade
- 1 laurierblaadje
- Paar takjes selderij (ca. 25 gr)
- 1 ui
Bereiding:
- Breng 2 liter water met bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouderkarbonade in zijn geheel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, roer af en toe door.
- Schil ondertussen de wortel, aardappel en knolselderij, snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Was de prei goed en snijd in ringen. Pel de ui en snijd in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof.
- Na ongeveer 1 uur koken zullen de spliterwten uit elkaar beginnen te vallen en ontstaat er een groene massa. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen.
- Haal de schouderkarbonades uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer een half uur zachtjes doorkoken tot de groenten en aardappel gaar zijn en wat geslonken zijn. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door.
- Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout. Serveer en geniet van deze heerlijke erwtensoep!
Tips voor erwtensoep:
Gebruik gedroogde spliterwten zonder voorweken, maar wel even afspoelen. Voeg speklappen toe met de schouderkarbonades voor extra smaak. De soep is vaak de volgende dag dikker van structuur en nog lekkerder. Bewaar hem in de koelkast. Vries overgebleven erwtensoep in afgesloten bakjes maximaal 3 maanden. Serveer met brood, roggebrood met katenspek, of op Indische wijze met rijst en sambal. Smakelijk eten!
Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Thijs
De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!

Thijs
De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Quiche lorraine
7 februari 2025
Quiche Lorraine is een klassieke Franse hartige taart die geliefd is om zijn rijke smaak ...
Bekijk meer
Knolselderijsoep
24 januari 2025
Knolselderijsoep is een heerlijk romige soep die perfect past bij koude winterdagen. Deze soep combineert ...
Bekijk meer
Boerenkool stamppot met rookworst
10 januari 2025
Boerenkool stamppot is een echte klassieker in de Nederlandse keuken en mag niet ontbreken tijdens ...
Bekijk meer