We gebruiken allemaal specerijen, maar wat zijn specerijen nou eigenlijk? En waarom zijn specerijen in de keuken zo belangrijk? Er zijn verschillende soorten specerijen. Denk hierbij aan citroenzuur, chilipeper, bieslook, basilicum, dille en komijn. Door gebruik te maken van kruiden hoef je minder zout te gebruiken en kun je weer wennen aan de smaken zoals ze horen te zijn. Zeker gezien er in steeds meer maaltijden te veel zout wordt gebruikt. Wanneer gebruik je welke specerijen, waar zijn specerijen goed voor? En welke specerijen moet je in de keuken hebben? Dit al lees je hier!
Bron foto: Unsplash.com
Wat zijn specerijen?
Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. De kruiden zorgen voor een rijke wereld aan smaak. Niet alleen zorgen de kruiden voor meer smaak, maar ook voor meer kleur in je gerecht en kun je het bord leuk opmaken door te spelen met specerijen. Denk maar aan Kerrie in gele curry en het rode van Paella.
Bron foto: Unsplash.com
Citroenzuur
Dit is een zuur dat vooral voorkomt in citrusvruchten zoals sinaasappel, mandarijn, limoen en citroen. Het is niet alleen te vinden in vruchten, maar het zit ook in elke lichaamscel in je lichaam en is dus essentieel voor de stofwisseling, wat continu gebeurt en daarom zo belangrijk is. Het wordt ook in andere producten gebruikt zoals cosmetica om de houdbaarheid van het product te vergroten, producten oxideren namelijk minder snel. Bovendien is de huid heel zuur en zijn zure producten dus goed voor je huid. Verder wordt citroenzuur gebruikt om de aroma van voedsel te veranderen. Het zorgt er ook voor dat fruit minder snel bruin wordt of het voorkomen dat suiker in bewerkte voeding gaat kristalliseren.
Bron foto: Unsplash.com
Chilipeper
Wil je een beetje pit toevoegen aan je gerecht. Maak dan zeker gebruik van chilipeper. Chilipeper kan verschillende kleuren en vormen hebben en is dus niet alleen rood. Een rode peper is rijp en een groene peper is onrijp. De meest populaire peper is de paprika. Deze peper is het minst scherp en wordt zelfs als zoet ervaren. De jalapenõ is veel scherper en ook heel populair. Gerechten waarin pepers worden gebruikt zijn: chicken curry madras, pasta’s en soepen.
Bron foto: Unsplash.com
Bieslook
Bieslook hoort zeker thuis in het specerijen potje. Bieslook komt oorspronkelijk uit Europa en Noord-Azië. Het tuinplantje kan 30 centimeter hoog worden. Het is heel goed voor je gezondheid aangezien het veel mineralen, vitaminen en vezels bevatten. Ook kun je alles van deze plant eten en krijgt de bieslook in de zomer een paarse bloem. Het heeft een lichte uiensmaak en kan daarom heel goed gebruikt worden in de gerechten als soep, witlof schotel en rösti.
Bron foto: Unsplash.com
Basilicum
Dit is een populair specerij die door veel mensen wordt gebruikt. Dit product kun je het hele jaar door kopen en dit plantje kun je op de vensterbank neerzetten en hoeft dus niet gekoeld bewaard te worden. Basilicum heeft een sterke geur en heeft wat weg van kruidnagel en munt. Dit kruid kun je rauw gebruiken of stoven. Basilicum zorgt voor een lichter verteerbare maaltijd. Je kunt dit ook gebruiken in groentesoep, tomatensoep, tomatensaus of in een lekkere pasta. De combinatie bij sinaasappel, aardbei of bij een lekkere pasta met paddenstoelen en roomkaas is echt iets wat je uit moet proberen.
Bron foto: Unsplash.com
Dille
Dille is een aromatisch kruid met een lichte anijssmaak. Dille heeft veel antioxidanten, dat ervoor zorgt dat de ontstekingswaarden in je lichaam laag blijven. Ook bevat dille vitamine en mineralen. Dille heeft ook een positieve werking op de spicevertering. Het wordt vooral veel gebruikt bij visgerechten en is het hele jaar door te koop. Je kunt het een aantal dagen gekoeld in de koelkast bewaren. Het is ook heel lekker te combineren bij groente, vlees en komkommersoepen.
Bron foto: Unsplash.com
Komijn
Komijn zorgt niet alleen voor meer smaak, maar is ook goed voor de spijsvertering. Het heeft een bittere, scherpe smaak met een klein vleugje pepermunt. De bladeren van komijn zijn geveerd en draadvormig. Recepten waarin komijn wordt gebruikt zijn: pikkante rundvleesballetjes, kippenlever, saté, maar kan in veel meer gerechten gebruikt worden, zoals soepen.
Bron foto: Unsplash.com
Voordelen van specerijen
Hieruit kan geconcludeerd worden dat het van belang is om verschillende specerijen toe te voegen aan de maaltijd om meer smaak aan de maaltijd te geven. Bovendien hebben de kruiden ook verschillende werkingen en kan het een positief effect hebben op je lichaam. Komijn zorgt voor een betere stoelgang, basilicum zorgt ervoor dat maaltijden lichter verteerbaar zijn, bieslook heeft veel mineralen en vezels en citroenzuur is essentieel voor de stofwisseling. Dus ben vooral niet bang om nieuwe specerijen uit te proberen of specerijen aan de maaltijd toe te voegen. Ben je al helemaal enthousiast geworden om verschillende specerijen uit te proberen? Misschien is het beginnen van een kruidentuintje ook wel iets voor jou. Lees dit artikel hier.