U
Home » Smakelijk » Koffie van de maand: Mocha

Koffie van de maand: Mocha

Mocha koffie, ook wel caffe mocha genoemd, heeft wat weg van een caffe latte. Voor veel mensen is het een favoriet door de zoete smaak. Waardoor deze zoete smaak ontstaat? Door chocolade. Koffie mét chocolade dus, wie houdt daar nou niet van? In dit blog vertellen Sám & Roald van Koffietje.nl je daarom graag meer over mocha koffie!

Wat is een caffe mocha?

Een caffe mocha bestaat voor 1/3 uit espresso en voor 2/3 uit melk. Het is eigenlijk gewoon een caffe latte met een extra toevoeging, namelijk chocolade. Vaak wordt hiervoor chocoladesiroop gebruikt, maar het is ook mogelijk om chocolademelk of cacao te gebruiken. Er bestaan zelfs varianten waarbij witte chocolade wordt gebruikt. Een caffe mocha kan dus voor een deel naar eigen smaak worden aangepast. Dit maakt dat een hoop mensen deze zoete koffiesoort op hun lijstje van favorieten hebben staan.

Bron foto: Pexels.com

De geschiedenis van mocha koffie

Dat de naam van de caffe mocha voor een deel is afgeleid van de caffe latte weten we al. Maar waar komt de naam vandaan?  We weten het niet 100% zeker, maar het kan te maken hebben met de mokkaboon. Dit is een type koffieboon uit Jemen. De mokkaboon heeft een sterke chocolade-achtige smaak en aroma. Het is overigens een van de oudste soorten koffie die bestaat en het komt uit het havenstadje Mokka. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de stad naar deze koffiesoort is vernoemd vanwege de populariteit van de boon, of wel?

Mokka komt dus uit Mokka. Overigens wordt de stad ook wel Moka, Mocca of Moca genoemd. De koffiebonen werden vanuit het havenstadje in Jemen verscheept naar de rest van de wereld. Het gerucht gaat zelfs dat Marco Polo deze koffiebonen als eerste heeft ontdekt. Hij zou ze daarna mee hebben genomen naar Venetië. Vervolgens heeft de rest van de wereld kennisgemaakt met deze koffiesoort.

Hoe maak je een caffe mocha?

Voor het maken van een caffe mocha heb je nodig: een espressoapparaat, een melkopschuimer, koffie, melk, chocoladesiroop en een latte glas.

Stap 1

Zet een espresso

Maak een espresso met de bonen die jij het liefste gebruikt. Deze giet je direct in het latte glas. Je kunt eventueel al 1 of 2 eetlepels chocoladesiroop toevoegen aan de espresso. Door de hitte van de espresso wordt de chocoladesiroop namelijk verwarmd en mengt het zichzelf al een beetje.

Stap 2

Verwarm je melk en schuim deze op

Vervolgens verwarm je de melk op. Het beste kun je hiervoor volle melk gebruiken. Geef je de voorkeur aan een ander soort melk of bijvoorbeeld een plantaardige melk? Ook dat is prima.

Is de melk warm, maar nog niet aan het koken? Dan is hij al goed. De melk hoeft namelijk niet te koken. Vervolgens kun je de melk nog een beetje opschuimen.

Stap 3

Giet de melk in het latte glas

Wanneer de melk goed warm en opgeschuimd is, giet je deze in het latte glas. Als het goed is ontstaat er een dun schuimlaagje van ongeveer 1 cm op het oppervlak.

Stap 4

Extra chocolade

De laatste stap is optioneel, maar wij raden hem zeker aan. Voeg nog wat extra chocolade toe! Dit kun je doen door nog wat extra chocoladesiroop in je glas te gieten. Ook wordt een caffe mocha vaak geserveerd met een toef slagroom. Deze kun je vervolgens nog versieren met wat chocoladevlokken of cacao. Maak er een feestje van!

Meer over koffie?

Wil jij alles leren over koffie? Bezoek dan zeker eens de site van Sám & Roald, koffietje.nl! Van de smakelijkste koffierecepten tot de beste koffieproducten, koffietje.nl heeft het allemaal! 

Sám & Roald zijn twee mensen die elkaar hebben gevonden door de koffie! Hun verhaal is ontstaan bij een koffiebar die toevallig “Coffeelovers” heette. Naast het bezoeken van specialty coffee bars, selecteren ze maandelijks een Koffiebox, hebben ze eigen koffiekopjes gemaakt en verkopen ze (bijna) alles voor specialty coffee voor thuis.

Koffie is altijd de rode draad tijdens hun reizen en citytrips. In plaats van alle bezienswaardigheden bekijken, stippelen zij een route uit om alle koffiebars in een stad te ontdekken.
Geschreven door: Koffietje.nl

Categorie: Koffietje van de maand | Smakelijk

Deel dit artikel op:

Lees ook dit eens: