!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Het wondermiddel gember

Gember is populairder dan ooit. Steeds vaker hoor en lees je meer over het wondermiddel en dat is wat ons betreft hartstikke terecht. Wij zijn, net als velen anderen, fan van deze eigenaardige specerij. In dit artikel lichten wij je graag uit wat gember is, waar het vandaan komt en wat het nu zo bijzonder maakt. Maak een lekkere gemberthee en lees snel verder waarom juist deze thee zo’n goede keuze is!

Wat is gember?

De specerij gember is afkomstig van de wortelknol van de gemberplant. Gember wordt al eeuwen gebruikt om verschillende gerechten op smaak te brengen. Het is te koop als verse knol, maar ook als siroop of poeder. De smaak van gember is te omschrijven als scherp, citroenachtig, kruidig en fris. Gember bevat een hoop vitaminen en mineralen, zoals de vitaminen B1, B2, B6 en C. Naast deze vitaminen bevat gember de stoffen magnesium, zink, calcium en ijzer.

Bron foto: Unsplash.com

De historie van gember

Over de herkomst van gember is eigenlijk weinig bekend. Dit komt doordat de gemberplant nooit in het wild is aangetroffen. Wetenschappers denken echter dat de wortel een plant is die voor het eerst werd gekweekt in India. Hiervanuit werd de gemberplant vaak in potten gezet en verscheept naar andere landen. Op deze manier verspreidde de gemberplant zich over de hele wereld. Hierdoor was de gemberplant al voordat de middeleeuwen begonnen bekend in Europa en voor het eerst beschreven in het jaar 400 v.C.

Bron foto: Unsplash.com

Waar is het wondermiddel gember goed voor?

Gember is een ideaal middel als je last hebt van misselijkheid. Gember bevat namelijk gingerol, een stofje dat zorgt voor maagversterkingen en daarnaast het de maagslijmvlies beschermt. Ook zorgt gingerol ervoor dat je peristaltiek – het regelmatig samentrekken van kringspieren waardoor voedsel voortbeweegt en normaliseert – verbetert met als resultaat dat je minder last hebt van braakneigingen. Tot slot helpt gingerol tegen allerlei andere vormen van misselijkheid, zoals wagenziekte en ochtendmisselijkheid.

Naast (ochtend)misselijkheid helpt gember ook bij verschillende ontstekingen. Men beweert dat gember een erg sterke natuurlijke stof bevat die ontstekingsremmend werkt. Om deze reden wordt gember vaak gebruikt door mensen die last van keelpijn hebben. Gember blijkt ook goed te kunnen helpen bij ontstekingen aan de dunne en dikke darm. Studies tonen zelfs aan dat gember uitkomst kan bieden bij gewrichtsziektes zoals reuma en artritis. 

Bron foto: Unsplash.com

Gember in eten

Heb je last van een niet zo goed werkende spijsvertering? Dan kan gember uitkomst bieden. Gember bevat namelijk het eiwitsplitsend enzym zingibaïne. Ook zorgt gingerol voor een betere speekselproductie en een betere werking van de lever. Hierdoor kan het verteringsproces in de mond beter op gang komen en zorgt de verbeterde galafscheiding in de lever voor een betere vertering van vetten uit voedsel. Daarbij zorgt gember ervoor dat er meer spijsverteringsenzymen, zoals sucrose, lipase en maltase worden aangemaakt, waardoor voedsel beter afgebroken kan worden. Een hoop dure woorden, maar dus wel degelijk goed voor je lichaam!

Gember is ook verkrijgbaar in de vorm van een gembershot. Dit is een klein flesje drinken waarin appelsap, gembersap en citroensap verwerkt zijn. Het eigenaardige drankje is de afgelopen tijd enorm populair geworden door social media. Er wordt vaak beweerd dat het drinken van gembershots niet de ultieme smaaksensatie belooft; misschien smaakt het zelfs wel eerder vies dan lekker. Echter zou het wel je lichaam een zodanige stimulans geven dat je energie voor tien hebt en de komende uren op zijn scherpst uit de hoek komt. Dat kan nog wel eens van pas komen op inkakmomenten!

Bron foto: Unsplash.com

Recepten met gember

Naast de benoemde punten heeft gember nog talloze anderen voordelen. Zo helpt gember bij het verlichten van spierpijn en verlaagt het de cholesterolspiegel. Onderzoek toont zelfs aan dat gember het ontstaan van uitzaaiende tumoren kan verminderen en de groei van deze tumoren kan laten afnemen. Een echt wondermiddel dus!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Polen - Nederland header prijspuzzel 2 Winacties

Voorspel Polen – Nederland en win!

We maken ons klaar voor de eerste wedstrijd van Nederland op het EK Voetbal 2024. ...
Bekijk meer
Prijspuzzel maart 2024-header-01 Spelletjes

Prijspuzzel maart 2024

Ben jij een echte puzzelmeester en maak jij puzzels vanuit je luie hangmat of krijg ...
Bekijk meer
Nederland - Frankrijk header prijspuzzel 3 Winacties

Voorspel Nederland – Oostenrijk en win!

We maken ons klaar voor de laatste wedstrijd van de groepsfase van Nederland op het ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven