Het is goed mogelijk dat de zomer zowaar het seizoen is waarin Nederlanders het meest lachen. Dat komt veelal door de gunstige weersomstandigheden en zwoele zomeravonden, maar wij zijn van mening dat het ook iets te maken moet hebben met de groenten uit het seizoen. Sommige groentesoorten smaken gewoonweg beter in de zomer. Waar je jouw winkelwagen naartoe moet sturen leggen we graag uit in de Smakelijk van deze week!
Bron foto: Unsplash.com
Aardappelen
Serieus, aardappelen? Jazeker. Over de hele wereld is de aardappel de meest gegeten groente en de beschikbaarheid loopt natuurlijk het hele jaar door. De oorspronkelijk uit Peru afkomstige aardappel kent namelijk ‘de nieuwe oogst’, ook wel primeuraardappelengenoemd. Deze zijn wat verfijnder in grootte en verschijnen in april voor het eerst in de Nederlandse schappen. Volgens traditie worden er in het begin van juni de eerste Nederlandse aardappelen in het Zeeuwse Tholen geveild. Doordat vitaminerijke aardappelen voor het grootste deel uit water bestaan, geen vetten bevatten en calorie-arm zijn, zijn ze de perfecte bouwstenen voor een gezonde maaltijd. Tijdens het aardappelseizoen kun je dus groots uitpakken en al jouw favoriete aardappelgerechten bereiden! Denk bijvoorbeeld aan een gevulde zoete aardappel die je combineert met kikkererwten, verse avocado en een frisse yoghurtdressing. Altijd goed!
Bron foto: Unsplash.com
IJsbergsla
Over ijsbergsla moeten we het ook even hebben. Deze groene alleskunner wordt tevens het hele jaar door verkocht, maar smaakt absoluut beter in de zomermaanden omdat de oogst al in mei begint. IJsbergsla wordt sinds 1981 in Nederland geteeld, waarbij de planten alvorens in potten gezaaid worden om daarna overgeplant te worden in volle grond. Knapperig, verfrissend en veelvoudig te gebruiken in jouw zomergerechten. Wil je het roer eens flink omgooien? Bereid dan een Aziatisch sla-bakje, waarbij de ijsbergsla dient als het ‘bakje.’ Hierin dobbert een mix van peper, gehakt, rijstmie, bospenen, cashewnoten en bosuien. Leuk om eens wat anders voor te schotelen!
Bron foto: Unsplash.com
Paksoi
We blijven nog iets langer groen zien, want paksoi is ook heerlijk in deze tijd van het jaar. Anders dan eerder genoemde groenten doet de lekkere paksoi al in de lente zijn intrede en blijft deze ook wat langer hangen. Paksoi is een koolsoort van Aziatische origine en smaakt niet als een standaard kool zoals bijvoorbeeld bloemkool, welke we in het artikel over lekkere lentegroenten beschreven. Het heeft iets pittigs en wordt dan ook vaak gebruikt in Aziatische gerechten. Het is tegelijk de perfecte wokgroente bij uitstek. Als we je dan een smaakvolle maaltijd aanraden, zou het roergebakken paksoi met zelfgemaakte pindasaus zijn. Dit is waar gekookte basmatirijst, bosuien, gemberwortel, tofublokjes en paksoi samenkomen met tinten van droge sherry, Ketjap Manis en pindasaus op basis van kokosmelk.
Bron foto: Unsplash.com
Rode biet
Rijk aan vitamine B, kalium en ijzer: de rode biet is hartstikke gezond en een echte smaakmaker voor jouw volgende maal. Het kleine broertje van de suiker- en voederbiet werd vroeger door de Romeinen naar Oost-Europa gehaald en legt sindsdien de basis voor gerechten met een uitgesproken smaakpalet. Al eens bietensoep geproefd? Los van wat het antwoord op die vraag is, lijkt het ons de uitgelezen kans om het eens op een delicieuze manier uit te proberen. Hiervoor neem je 250 gram rode bietenblokjes als basis. Door dit te mengen met een appel, een halve ui, een gepelde knoflookteen, een theelepel komijnzaad, een halve theelepel gemalen koriander en kaneel, munttakjes en limoensap met daarbij een klein beetje gember, runderbouillon en kokosyoghurt ontstaat er een doordrukkende, lekkere smaak. Hier kun je mee thuiskomen!
Bron foto: Unsplash.com
Witlof
Tenslotte is witlof een noemenswaardige groente om ’s zomers in jouw keuken te halen. Witlof is een beetje een twijfelgroente, omdat veel mensen het bitter vinden smaken. Het is omwille daarvan belangrijk dat je de bitterheid contrasteert met andere smaken zodat het een gebalanceerd geheel wordt. Maak een overheerlijke ovenschotel met ham en kaas! Hiervoor snijd je de onderkant van zes witlofstronken af en kook je deze drie minuten lang. Giet het af zodat het meeste vocht uit de witlof sijpelt. Vervolgens kook je een kilo aan gelijke aardappelstukken in twintig minuten gaar met eventueel een beetje zout. Zodra je deze ook hebt afgegoten, stamp je het samen met 25 gram roomboter en 200 milliliter halfvolle melk tot een zachte puree. Verdeel deze puree over een ovenschaal met daarbovenop de witlof en plakken achterham en Goudse belegen kaas. Na 25 minuten koken is de schotel mooi goudbruin en klaar om op te dienen. Extraatje? Serveer met een klein beetje Zaanse mosterd ernaast. Verrukkelijk!