!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Groente van het seizoen: winter

Als de koudste en kortste dagen van het jaar zijn aangebroken en de zon nauwelijks tevoorschijn komt, heeft dit invloed op de groenten die gegeten worden. Tegenwoordig kan je door import en verschillende bewaarmogelijkheden van groenten het hele jaar zomerse groenten eten. Daarom worden veel wintergroenten ook wel ‘vergeten groenten’ genoemd. Hoeveel mensen weten bijvoorbeeld nog wat een pastinaak of een schorseneer is? Daarom lichten we winterse groenten uit en hopen we dat je ermee kunt uitblinken in de keuken!

Bron foto: Unsplash.com

Pastinaak

Dit wortelgewas heeft een zoete, anijsachtige smaak en kan rauw, gekookt of gestoomd gegeten worden. Pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en als smaakverfijner in soepen. Ook is het lekker om pastinaak te frituren. Gefrituurde pastinaak lijkt een beetje op aardappelchips. De wortel kan overigens al in de zomer geoogst worden, echter wordt ervoor gekozen om dit pas in de winter te doen. Dit bevordert namelijk de smaak en is dus zeker de moeite waard.

Bron foto: Unsplash.com

Schorseneer

De schorseneer, ook wel winterasperge of armeluisasperge genoemd, heeft qua smaak veel weg van een ‘echte’ asperge en bloemkool. Het kan pastinaak en aardappel vervangen en is met zijn zachte, zoete en frisse smaak een echte smaakmaker voor de winter. De schorseneer is een vergeten groenten, waardoor het even zoeken is of je lokale supermarkt deze genoeg op voorraad heeft. Kom je deze tegen? Ga er dan zeker eens mee aan de slag. Vroeger werden deze groenten zelfs als medicijn ingezet tegen de pest. Wonderbaarlijk!

Bron foto: Unsplash.com

Winterpeen

Graag vertellen we onze kinderen en kleinkinderen hoezeer het paard van Sinterklaas er dol  op is, alsof we zelf dreigen te vergeten hoe lekker het kan zijn. We hebben het over niets minder dan de winterpeen. Daar lusten we wel pap van, of eigenlijk hutspot. Niet alleen is de winterpeen goed voor je ogen en draagt de grote hoeveelheid vitamine A bij aan je huid, groei en botontwikkeling, maar is de groente ook hartstikke lekker. De lichtzoete, knapperige smaak leent zich als gezond tussendoortje, maar kan ook een stomende erwtensoep heerlijk op smaak brengen.

Bron foto: Unsplash.com

Boerenkool

Er wordt gezegd dat boerenkool op zijn best smaakt als er een nacht vorst overheen is gegaan. Door de koude nacht maakt de plant extra suikers aan en smaken de groenten nog lekkerder. Traditioneel wordt er stamppot van gemaakt met lekkere spekjes en rookworst. Ook wordt dit bladgewas gebruikt in gerechten in de Portugese keuken. Zo is boerenkool een ingrediënt van het traditionele bijgerecht Milhi Frito. Hmm, om je vingers bij af te likken!

Bron foto: Unsplash.com

Witlof

Witlof, het in Frankrijk bedachte bladgewas, is ontstaan in een kleine, vochtige en donkere kelder van een Franse champignonkweker. De champignonplant en een Wilde Cichorei (Wegenwachter) kruisten elkaar en hier kwam een witlof uit. Zo bijzonder kan natuur zijn! Witlof heeft van origine een vrij bittere smaak. Echter kan deze bittere smaak verzacht worden door de witlof te koken in water met een bescheiden scheutje melk. Witlof wordt vaak gecombineerd met ham en kaas.

Bron foto: Unsplash.com

Spruitjes

Net als bij de boerenkool worden spruiten lekkerder naarmate er nachtvorst overheen gaat. Spruiten zijn echte wintergroenten en kunnen temperaturen tot wel -15 graden weerstaan. Spruitjes zitten bomvol vitamine C waardoor het enorm bijdraagt aan je weerstand. Daarbij hebben spruiten een positief effect bij het tegengaan van kanker. Door de bittere smaak zijn spruitjes vaak geen favoriet voor kinderen. Je maakt de groene spruitkool lekkerder met stukjes appel of spekjes.

Duurzaam, gezonde en natuurlijke wintergroenten

Groenten zoals spruitjes en boerenkool maakten vroeger haar entree in Brussel en werden daar verbouwd vanwege het gunstige klimaat voor deze winterse groenten. In Nederland hebben we hetzelfde klimaat waardoor veel velden zich lenen om er mooie groenten op te verbouwen. Tot op de dag van vandaag worden sommige spruitrassen met de hand geoogst. Op deze manier worden alleen eetrijpe spruiten geoogst en gaat er niets verloren.

Ook is het eten van lekkere wintergroenten uiterst gezond en zitten deze vol met essentiële voedingsstoffen. Vitamine A en C zijn hierbij de meestvoorkomende voedingsstoffen. Vitamine A is essentieel voor het afweersysteem, de ogen en huid en vitamine C helpt bij het verbeteren of sterk houden van de bouwstoffen van het lichaam. Want zeg nou eerlijk; gezondheid is juist nu het belangrijkste wat er is!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Zoete-aardappel-stamppot-01 Recepten

Zoete aardappel stamppot

Probeer eens deze stamppot van zoete aardappels met spinazie en zachte geitenkaas. Een heerlijke combinatie van verschillende smaken!
Bekijk meer
Nieuwe folder - Z24 Nieuws

Nieuwe folder | Zomer vol prints

Hij is er weer! De nieuwe folder is er klaar voor om je de nieuwe ...
Bekijk meer
Indonesische Rendang-01 Recepten

Indonesische Rendang

Hoe maak je zelf de lekkerste rendang thuis? Met dit recept van Leukerecepten kun je kiezen voor een zelfgemaakte of kant en klare boemboe en ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven