Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Groente van het seizoen: lente

Een van de voordelen van het voorjaar is het insluipen van de lente. Tijdens dit seizoen wordt de winterdip overwonnen, kan er weer genoten worden van gemoedelijke weersomstandigheden en komen ook allerlei dieren weer tevoorschijn in het wild. Wat ons met name enthousiast maakt is het koken met lekkere lentegroenten. In deze periode zijn deze groenten namelijk op zijn verst en lekkerst. Natuurlijke productie is goed voor onze planeet en doordat deze ook nog gewoon in Nederland plaatsvindt, scoor je extra punten op de schaal van duurzaamheid. Snakt het al naar meer? Lees dan vooral verder!

Bron foto: Unsplash.com

Asperge

Ook wel het witte goud genoemd. Deze groente behoort tot de lelieachtigen, net zoals de narcis, knoflook en prei, en laat zich vooral tijdens de lente van zijn beste kant zien. Deze groente is van eind februari tot juni in de supermarkt verkrijgbaar. Een sterke aspergeplant biedt tot wel 20 stengels in het aspergeseizoen, mits deze ongeveer 25 centimeter diep in geulen wordt geplant. Dit hangt onder andere af van de juiste bemesting, temperatuur en grondstructuur. Heerlijk in een pasta met gerookte visaardappelsalade of vermengd in een smeuïge aspergesoep met spek en lente-ui.

Bron foto: Unsplash.com

Lente-ui

Om dan gelijk maar te vervolgen met de groente waarbij ‘lente’ in de naam zit: de lente-ui is een topgroente om mee te koken. De lente-ui wordt ook wel bosui genoemd en dankt daarin zijn naam aan de verkoopwijze: in bosjes. Het bevat heel weinig calorieën, maar wel veel calciumijzer en vitamine A, C, K en B6. De laatstgenoemde is nodig voor de enzymen in jouw lichaam die zorgen voor de omzetting van koolhydraten, eiwitten en vetten. De lente-ui is fantastisch om te gebruiken bij het wokken, maar ook vermengd in een tomatenrisotto met basilicumcouscous met een rijk aantal groenten of een lekkere linzensalade.

Bron foto: Unsplash.com

Rabarber

Soms te verwarren met fruit, maar toch echt een zoete, fruitige groente. Rabarber groeit in natuurlijke wijze het best van april tot aan oktober. Toch wordt de oogst in de winter evengoed verlengd door ‘geforceerde’ teelt. In dit proces plant men de rabarberplant om en nabij de vijf centimeter diep in de grond, in een donkere stal. De stal wordt verwarmd door kachels, wat de rabarberplant het idee geeft dat het al lente is. Hierdoor ontstaat alsnog een natuurlijk groeiproces, wat de groente uitermate duurzaam maakt. Zodra de stelen 60 centimeter lang zijn, worden ze met een draaiende beweging uit de grond getrokken, gekortwiekt en naar de supermarkten vervoerd. Je kent vast en zeker de potten met rabarbermoes, maar experimenteer ook eens met een lekkere salade met geitenkaas en spekjes, een amandeltaart met sinaasappel of een fruitige tiramisu.

Bron foto: Unsplash.com

Bloemkool

Een van de meest gegeten groentessoorten in Nederland is met goed recht bloemkool. De van eigen land afkomstige koolsoort kan gekookt, gewokt of in de oven bereid worden. De bloemkool begint als een zaadje. In ongeveer twee maanden vormt het zaadje tot een klein plantje en nadat de bladeren zichtbaar worden ontstaat pas de kool. De kool bestaat uit stengels met allerlei kleine, witte knoppen die zich ontpoppen tot bloemen, waar ook de naam van afstamt. Een hartblad vormt zich om deze knoppen heen zodat er geen direct zonlicht op kan schijnen en de originele witte kleur aanhoudt. De algehele teelt van bloemkool duurt een aantal maanden. Bloemkool bevat veel vitamine C, K, B6 en B11, maar ook kaliumfosfor en magnesium. Het brengt elk gerecht naar het volgende niveau, zoals bijvoorbeeld een romige bloemkoolcurry met kidneybonenveganistische mac & cheese of gnocchi met truffelsaus. Hier wil je zeker meer van!

Bron foto: Unsplash.com

Radijs

Voor een beetje pit in uw gerechten kies je voor de kleurrijke radijs. In essentie is dit de wortel van een plantje die hoort bij de kruisbloemigen. Deze groentesoort heeft het belangrijke kenmerk dat het aantal gezonde voedingsstoffen verveelvoudigd wordt zodra de groente gewassen, gesneden en twee dagen in de koeling bewaard wordt. De radijs hoort hard en rood te zijn en kan ook compleet met schil gegeten worden. Een zeer smaakvolle keuze om jouw kipshoarma met paprika een goede oppepper te geven. Ook lekker in een Mexicaanse bonensalade met maïswarmgerookte zalm of in een gezonde pokébowl.

Duurzaam, gezond en natuurlijk

Al deze lekkere lentegroenten zijn hartstikke gezond en zitten vol met essentiële voedingsstoffen. Gezond eten is heden ten dage belangrijker dan ooit, dus het is volkomen de moeite waard om te kijken wat de natuur te bieden heeft. Het duurzame aspect van natuurlijke producten gebruiken is bijzonder goed voor de aarde en natuurlijk uw lichaam. Er zijn talloze recepten te vinden met elk van deze groentesoorten waarmee u de tafel appetijtelijk kunt dekken. Je hoort het je partner al vragen: “Schat, wat eten we vanavond?” Verras hem of haar vanavond nog met een kostelijk gerecht!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Foto van Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Kostuums - header Mode

Bartlett Dress kostuums voor ieder moment

Ontdek de nieuwste kostuums van Bartlett Dress, geschikt voor ieder moment. Van een bruiloft als ...
Bekijk meer
Spoorpark Tilburg - header Stedengids

Spoorpark Tilburg

Het Spoorpark in Tilburg is een bruisend stadspark van maar liefst 10 hectare, gelegen midden ...
Bekijk meer
suède loafers met korte broek op het strand Mode

Suède loafers: dé schoen voor deze zomer

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om een ...
Bekijk meer

Nieuwe collectie

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven