Home » Smakelijk » Een veelzijdige kaasplank voor tijdens de feestdagen

Een veelzijdige kaasplank voor tijdens de feestdagen

Tijdens het kerstdiner is een veelzijdige kaasplank een van de meest populaire nagerechten. Echter is een kaasplank samenstellen nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. Welke kazen horen op de kaasplank, hoe stelt u de plank samen en wat eet en drinkt u erbij? In dit artikel leggen wij u precies uit hoe u een veelzijdige kaasplank samenstelt. Stap 1? Gebruik de borrelplank van Van Dal!

De perfecte kaasplank

Voor de oorsprong van de kaasplank duiken we niet in de oude archieven van onze lokale zuivelfabrieken, maar kijken we over de grens. Het komt namelijk uit Frankrijk, waar plat de fromages als nagerecht op de menukaart genoemd staat. Nu hoeft niet elke kaasplank bol te staan van Franse kaas om perfect te zijn. Integendeel, de perfecte kaasplank heeft vijf verschillende kazen, zoetige toebehoren en vers brood. De vijf kazen worden onderverdeeld in verschillende categorieën; geiten- of schapenkaas, witte korstkaas, halfharde en harde kaas, rode korstkaas en blauwaderkaas. Uiteraard kunt u variëren naar eigen smaak en wens.

Tom Clancy - De jacht op red october

Categorie 1: geiten- of schapenkaas

Met een fris stukje geitenkaas die een kleine zuurgraad kent, kunt u vrijwel nooit foutgaan. Denk hierbij aan Chèvre de Provence, een romige geitenkaas die met tijm gekruid is en daardoor heerlijk smaakt op een brood met harde korst. U kunt natuurlijk ook kiezen voor schapenkaas. Pecorino Romano is dan een topkeuze als harde, Italiaanse kaas met een zilte en pittige smaak.

Ken Follett - Door het oog van de naald

Categorie 2: witte korstkaas

De romige kazen met smeuïge binnenkant zijn voor velen geen onbekende. Verscheidene kazen kunnen uw winnaars zijn. Brie de Meaux een Camembert zijn vaak gehoorde favorieten om een veelzijdige kaasplank compleet te maken. Door de milde, romige smaak is de eerstgenoemde het populairst. Liever pittig met robuuste structuur? Dan moet u Brie de Melun eens overwegen.

Eva García Sáenz de Urturi - De stilte van de witte stad

Categorie 3: halfharde en harde kaas

Volle, milde en pittige kazen zijn ideale smaakmakers, omdat deze een interessante smaaksensatie teweeg kunnen brengen. Nederlandse kazen zijn hier bijzonder goed geschikt voor. Wat dacht u van oude, Goudse kaas of de brokkelkaas van Old Amsterdam? Beide zijn lekkere opties, al kunt u ook voor de Spaanse Manchego gaan – de nootachtige glorie.

Lee Child - Jachtveld

Categorie 4: rode korstkaas

Rode korstkazen zijn vrij intens van smaak. Nadat de kazen gepekeld zijn, worden ze ingesmeerd met een roodbacterie. Dit proces wordt zes maanden lang herhaald met een zachte, soepele kaas als resultaat. Vol van smaak en met een karakteristieke geur! Ga voor een toegankelijke Port-du-Salut of een lichtpittige Morbier en proef het verschil!

John Grisham - De onschuldigen

Categorie 5: blauwaderkaas

Tevens intens van smaak en gekenmerkt door zijn blauwe schimmel: de blauwaderkaas. De roquefort is een beroemde klassieker. Deze stevige kaas wordt gemaakt van Franse schapenmelk. De bleu d’Auvergne lijkt er een beetje op, maar is door zijn origine van koemelk wat romiger van smaak.

Veelzijdige kaasplank met toebehoren en dranken

Bijbehoren en dranken

Nu u het een en ander weet over uw mogelijke kaaskeuzes, is het tijd om de kaasplank op te maken. Haal de kazen een half uur vóór het serveren uit de koelkast. Op kamertemperatuur komen de smaken namelijk het best naar boven. Gebruik voor iedere kaas een apart mes, zodat de smaken niet elkaar kunnen beïnvloeden. Vul lege gaten op de plank op met vijgen, noten en olijven en serveer naast de plank wat wit- of bruin stokbrood. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor naturel crackers als u van een iets stevigere bijt houdt. Maak de kaasplank helemaal af met jam, chutney en honing.

Een van de belangrijkste toebehoren voor een kaasplank zijn druiven. Van nature zijn deze al fris en zoet, waardoor ze perfect bij de kazen passen. Het is een vaak vergeten detail om druiven te eten tussen de kazen door, terwijl het uw smaakpalet neutraliseert en u daardoor iedere kaas zo puur mogelijk kunt proeven.

Om in het thema van druiven te blijven, moeten we het nog even over de drank hebben. Delicieus bij een kaasplank is rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zolas port of dessertwijn. Kiest u voor smeuïge, romige kazen? Dan zijn de zuurdere, rode wijnen lekker. Kiest u voor kruidige kazen? Dan zal een frisse witte wijn u beter bevallen. Kiest u voor geitenkaas? Ga dan voor een droge witte wijn. Zo ziet u; de opties zijn grenzeloos! Weet u al hoe u uw kaasplank gaat opbouwen?

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Borrelen | Smakelijk

Right Menu Icon