Vrijdag 14 juni begint het EK in Duitsland en kijkt iedereen vol verwachting uit naar ons Nederlands elftal. Daarbij kan de perfecte EK borrelplank niet uitblijven! Je kent het wel: lekkere en snelle hapjes om bij de wedstrijden te bunkeren. Dat is waar het volgens ons om draait. Er mag geen minuut van de wedstrijd aan je voorbij gaan en daarom hebben wij dit waterdichte plan voor je gemaakt. Met deze EK borrelplank kunnen jouw gezelschap en jij op de juiste manier genieten van de hele wedstrijden tijdens dit kampioenschap.
De EK-borrelplank kleurt oranje
Net als onze leeuwen dienen jouw huis én de perfecte EK-borrelplank oranje te kleuren. De makkelijke uitweg? Paprikachips, wortels en hummus. Maar… Jij houdt natuurlijk van een uitdaging. Tijd om jouw gasten met een lekkernij te verblijden tijdens de wedstrijden van ons Oranje. Daarom hebben wij hier drie lekkere recepten voor je uitgekozen. Op deze manier sta je al vóór de wedstrijd met 1 – 0 voor!
Oranje kaasstengel
Wie houdt er nou niet van een lekkere hap waar de stoom nog van afkomt? Een warme snack bij het voetbal kijken is als een voetbal op het veld: zónder is er geen wedstrijd. Gelukkig is het nog eenvoudig ook. Doe voorafgaand aan de aftrap de eerste lading snacks in de frituur, zodat je net op tijd in de bank kunt wegzakken. Deze snacks kan je zien als verdedigers – ze leggen immers de basis voor een goede wedstrijd. Uiteraard is een ijskoud biertje de keeper en moet hij de hele wedstrijd bruisen. Om de EK-borrelplank naar een hoger plateau te tillen, gaan we het hebben over de kaasstengel. Dit is de spits, natuurlijk wel zelfgemaakt zoals deze het lekkerst is. We vertellen graag hoe dat moet.
Ingrediënten kaasstengels
- 8 plakjes filodeeg
- Stuk kaas circa 600 gram
- 1 ei
- Frituurpan
Bereiding
- Verwarm de frituur voor. Laat de plakjes filodeeg ontdooien en snijd elk plakje in vier gelijke delen.
- Snijd vervolgens de kaas in reepjes van 8 bij 0,5 cm zodat ze precies op het filodeeg passen. Leg een reepje kaas aan het einde van een plak filodeeg en vouw de boven- en onderkant naar binnen. Vervolgens kan deze netjes opgerold worden.
- Bedek het rolletje met een beetje ei zodat deze goed dicht blijft zitten en een mooie glans krijgt. Doe vervolgens de kaasstengels voor een aantal minuten in de frituur totdat ze goudbruin kleuren. Als het zo ver is, is dat de sleutel naar succes.
- Geniet van de kaasstengel à la Van Dal!
Heerlijke gehaktballetjes
Liever een afgekoele snack? Perfect. Deze vullen de borrelplank net zo goed en vormen de middenvelders van de snacklinie. Zodra de eerste helft gespeeld is en de rust inzet, kan je je toespitsen op deze snacks. Wat ons betreft doen Oud-Hollandse snacks het uitstekend. Denk hierbij aan lekkere kazen, verschillende soorten worst zoals een fuet of chorizo en een stokbrood met smaakmakende smeersels. Hier kun je zelf bepalen aan wat voor diversiteit jij je wil wagen en door een veelzijdige keuze is er altijd voor ieder wat wils. Enfin: tenslotte wil je natuurlijk dat er gescoord wordt. Daarom verklappen wij een heerlijk recept voor eigen gehaktballetjes; dit zijn de aanvallers. Bereid deze altijd met liefde; je proevers zal het niet ontgaan!
Ingrediënten gehaktballetjes
- 400 gr gehakt half om half
- 1 theelepel paprikapoeder, nootmuskaatpoeder, djinten, ketoembar, knoflookpoeder, laos en cayennepeper
- Zout
- Boter
- Paneermeel
- 1 ei
Bereiding
- Meng in een kom het gehakt met alle kruiden, het ei en paneermeel en draai gehaktballen van het mengsel met een doorsnede van ongeveer 3 cm. Leg de balletjes op een bord en laat deze 45 minuten in de koelkast rusten.
- Laat de boter smelten in een koekenpan en bak de buitenkant van de balletjes op een hoge stand in de koekenpan.
- Zet het gas wat lager en laat de balletjes voor 12 tot 15 minuten doorgaren.
- Laat de balletjes afkoelen en scoor met dit delicieuze hapje!
Frisse wraps met zalm
Variatie in het spel houden is een van de beste manieren om de bal rollend te houden. Daarom is het hebben van variatie in jouw EK-borrelplank nét zo essentieel. Naast de overheerlijke kaasstengels en eigenwijze gehaktballetjes scoor je goed met frisse wraps met zalm. Zet de volledige borrelplank buitenspel, want deze makkelijke wraps maak je in een handomdraai.
Ingrediënten wraps met zalm
- 150 gram gerookte zalm
- 2 eieren
- 2 lente-uien
- 30 gram rucola
- 100 gram roomkaas
- 0,5 citroen
- 4 wraps
- Zout en peper
Bereiding
- Kook de eieren 10 minuten. Laat deze schrikken, pel ze en snijd de eieren in dunne plakjes. Snijd de lente-ui in fijne ringen en rasp de gele schil van de citroen. Breng de roomkaas op smaak met zout, peper en 1 eetlepel citroensap.
- Besmeer de wraps met roomkaas en beleg deze met de zalm, ei, lente-ui en rucola.
- Rol de wraps op en snijd ze doormidden.
Vier oranje samen met Van Dal
Zet de Wuppies op de vensterbank, pak je vuvuzela bij de hand en laat de leeuw niet in zijn hempie staan. Samen staan wij achter Oranje, in Oranje mannenmode welteverstaan. Scoor nu jouw oranje getinte kledingset bij Van Dal en wees de absolute gangmaker in de eerste én tweede helft. Doe jij al mee met onze prijsvragen? Bekijk onze EK-pagina en maak kans op leuke prijzen bij iedere wedstrijd van het Nederlands elftal. Leuk!