Er word vaak gezegd dat groenten super gezond zijn, maar waarom eigenlijk? Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn tenslotte de basis van een gezond voedingspatroon. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten groenten, maar welke zijn nou het meest voedzaam? We gaan het je vertellen in dit artikel over de 4 meest voedzame groenten!

Bron foto: Unsplash.com
Broccoli
Broccoli is een van de meest gezonde groene groenten. Het groene ‘boompje’ is het meest smaakvol vanaf de maand mei tot aan november en het lekkerst als je de groente kookt. Broccoli bevat bijna alle vitaminen en mineralen behalve vitamine B12 én is rijk aan hoogwaardige eiwitten. In broccoli zit de stof bètacaroteen, een stof die in je lichaam wordt omgezet in tot vitamine A. Dit draagt bij aan een goed immuunsysteem. Wil je een beter immuunsysteem? Eet dan broccoli!

Bron foto: Unsplash.com
Spruiten
Spruiten, de groenten waar de meeste kinderen afkeer tegen hebben, zitten boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vitamine C, thiamine, niacine, vitamine A en vitamine K, wat helpt bij stolling van het bloed. De spruiten zijn typische wintergroenten die vanaf oktober tot en met maart verkrijgbaar zijn. Spruiten bereid je het best wanneer je ze kookt. Daarbij zorgen spruiten ook voor een betere weerstand in de winter. De groenten komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds geteeld worden.

Bron foto: Unsplash.com
Boerenkool
Boerenkool is een groente die het hele jaar verkrijgbaar is, maar op zijn best is tussen januari en maart. Dit bladgewas is het lekkerst door een Hollandse stamppot, maar het past ook perfect in de wat meer exotische gerechten. Denk bijvoorbeeld aan deze groene rijstsalade. Dat boerenkool goed voor je is, weten de meeste mensen wel, maar waarom eigenlijk? Vrij simpel: boerenkool is een bladgroente die vol zit met goede vitaminen zoals A, B2, B6 en C. Boerenkool zit daarnaast vol met foliumzuur, calcium en ijzer. Deze stoffen dragen allemaal bij aan een beter immuunsysteem en zorgen ervoor dat de kans om ziek te worden kleiner wordt. Zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?

Bron foto: Unsplash.com
Rode kool
Rode kool is een van de oudste koolsoorten en de Nederlandse teelt is begonnen in Noord-Holland. Zonder twijfel is rode kool het lekkerst in de maanden juli tot en met maart, maar het is vrijwel het hele jaar beschikbaar. Ook kan je rode kool het best koken voor een gerecht. In de rode kool zitten antocyanen, deze stoffen hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast zit rode kool ook vol met gezonde vitaminen: vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur en veel vezels. Wie wil nou niet zo’n gezonde kleurrijke groenten op zijn bord bij een heerlijke stoof?