Als we het over Nederlandse tradities hebben denken we gelijk aan gourmetten. Waar je met een groep om een bakplaat zit en ieder zijn eigen vlees- vis- of groentewaren klaarmaakt. Met name tijdens kerst is gourmetten immens populair. Maar waarom is gourmetten een echte kersttraditie? Wat zijn de lekkerste producten voor de gourmet en wat zijn lekkere gourmet-recepten? Kom het hier te weten! Dit is alles over gourmetten.
Geschiedenis van Gourmetten
Hoewel gourmetten een Zwitserse uitvinding is, komt de term gourmetten uit het Frans. Waar het ‘gourmandises’ genoemd wordt, wat ‘exclusieve hapjes’ betekend. Eind jaren ’70 kwamen Nederlandse chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn met deze Zwitserse uitvinding naar de Nederlandse markt. Door een slimme marketingcampagne was heel Nederland in de ban van deze manier van dineren.
Waarom gourmetten zo populair is
De populariteit van gourmetten tijdens de feestdagen is vooral te danken aan de eenvoud en gezelligheid ervan. Iedereen bereidt zijn eigen hapjes, er is voor ieder wat wils en het gezamenlijke koken aan tafel maakt het tot een sociale en ontspannen ervaring.
Waarom gourmetten we met kerst?
Tijdens kerst is het een traditie om heerlijk te koken en te eten tijdens deze drie bijzondere dagen. Het uitkiezen van recepten en het koken ervan kan ontzettend stressvol zijn. Maar waarom in paniek raken als het ook makkelijk kan? Koop wat vlees, vis en groenten en laat je gasten zelf koken. Volgens een onderzoek van Plus Supermarkten gourmet maar liefst 4 op de 5 Nederlanders tijdens kerst.
Kerstgourmet boodschappenlijst
Wil je zelf ook de kerststress vermijden, en vind je het gezellig om te gourmetten tijdens de feestdagen? Neem deze lijst mee naar de winkel en slager. Succes gegarandeerd!
Gourmetschotels: Bespaar jezelf erg veel tijd en moeite en koop bij de slager een gourmetschotel. Vaak wordt aangegeven voor hoeveel personen deze is en stem daar de hoeveelheid op af. Populaire vlees- en viswaren: Mini hamburgers, kipfilet, shoarma, mini biefstukjes, zalm en garnalespiesjes.
Groenten: Groenten zijn gezond én lekker. Daarbij kan je goed variëren in combinatie met de vlees- en viswaren. Kies bijvoorbeeld voor courgette, champignon, paprika, ui en komkommer.
Sauzen: Bij al dat lekkere horen overheerlijke sauzen. Volgens een onderzoek van tijdschrift Quest is knoflooksaus de meest populaire saus. Maar ook sauzen als cocktailsaus, BBQ saus en pindasaus mogen niet ontbreken.
Bijgerechten: Gourmetten kan natuurlijk met bovengenoemde producten, maar verschillende bijgerechten maken jouw kerstgourmet een ware sensatie. Denk hierbij aan stokbrood en kruidenboter, een frisse salade en wat fruit zoals ananas of perzik.
Gourmetrecepten
Naast alle gedane boodschappen, mag je toch wel een klein beetje uitsloven tijdens de gourmet. Het is immers kerst. Bekijk een van onderstaande recepten om jouw kerstgourmet tot op een hoogtepunt te brengen.
Cordon blue
Ingrediënten:
- 5 kipfilet lapjes
- 2 plakken kaas
- 5 kleine plakjes ham
- Peper en zout
- Bord paneermeel
- Bord bloem
- 1 ei
- Prikkers
Aubergine en brie
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 200 gr brie
- Honing
- 2 eetlepels walnoten
- Snuf peper en zout
- Olie om te bakken
Vis met spek
Ingrediënten:
- 250 gr witvis
- 12 plakken gerookt spek
- Gedroogde dille
- Snufje peper
Bereiding:
- Leg de kipfilet onder een stukje plastic folie en sla de kip wat platter met een deegroller of pan.
- Bestrooi ze met peper en zout. Beleg het midden met een plakje ham en een stukje kaas.
- Vouw de lapjes dicht en steek vast met een prikker.
- Haal daarna de stukken vlees door de bloem, het losgeklopte ei en als laatst door de paneermeel.
- Bak de cordon bleu 8 tot 10 minuten op de gourmet
Bereiding:
- Leg de kipfilet onder een stukje plastic folie en sla de kip wat platter met een deegroller of pan.
- Bestrooi ze met peper en zout. Beleg het midden met een plakje ham en een stukje kaas.
- Vouw de lapjes dicht en steek vast met een prikker.
- Haal daarna de stukken vlees door de bloem, het losgeklopte ei en als laatst door de paneermeel.
- Bak de cordon bleu 8 tot 10 minuten op de gourmet
Bereiding:
- Snijd de witvis in gelijke stukken. Bestrooi de vis met peper en dillen.
- Wikkel er een plak spek omheen.
- Verhit wat olie op het gourmetstel en bak de geprepareerde stukken vis ca 4 à 5 minuten op de bakplaat tot de spek wat krokant is.