!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

8 weetjes over de tomaat

Heerlijk om in gerechten te verwerken, te vermengen in sauzen of simpelweg te snoepen: de tomaat is een welgeliefde groente. Het is hartstikke gezond, smaakvol en het lekkerst als ‘ie dieprood van kleur is. Daarom vinden we dat het tijd is voor 8 weetjes over de tomaat!

Bron foto: Unsplash.com

Groente, maar eigenlijk fruit

Hoewel de tomaat in de volksmond genoemd wordt als groente, ligt het toch anders. Plantkundig gezien is de tomaat namelijk een vrucht, ofwel een fruitsoort. De pitjes in het vruchtenvlees leiden terug naar de zaadjes van de tomatenplant. Na de ontkieming groeit de plant omhoog. Er zijn verschillende perspectieven om de categorie vast te pinnen, maar een bizarre zaak in het Amerikaanse Supreme Court beoogde verduidelijking te scheppen. In de 19e eeuw gold er nog een belasting op groente waar dat niet het geval was op fruit. Een groothandel weigerde de belasting over zijn import te betalen omdat tomaten technisch gezien geen groenten zouden zijn. Daaropvolgend werd juridisch besloten dat het wél een groente is. Wat is het voor u?

Bron foto: Unsplash.com

Rijke voedingswaarde

Het kleurrijke natuurproductbevat een rijke voedingswaarde waarvan grotendeels vitamine C. Deze antioxidant is ideaal voor de weerstand en energie en ondersteunt het zenuwstelsel, botten, tanden, huid en bloedvaten. Daarnaast zorgt het ervoor dat ijzer goed opgenomen kan worden en kan bindweefsel zich beter vormen.

Machtige mineralen

Een tomaat bevat meerdere mineralen die goed zijn voor het menselijk lichaam. Op basis van 100 gram gaat het om 6 mg natrium, 14 mg calcium, 26 mg fosfor, 10 mg magnesium en wel 297 mg kalium. Deze uitschieter is uitermate belangrijk voor het functioneren van de zenuwen en spieren en het draagt bij aan een gezonde bloeddruk.

Bron foto: Unsplash.com

Bescherming tegen kanker

We weten nu dat rijpe tomaten dieprood van kleur zijn. Hoe roder de kleur, des te meer lycopeen er in zit. Deze carotenoïde komt veel voor in menselijk weefsel en biedt een aantoonbare bescherming tegen kanker. Onderzoek wijst uit dat inname van lycopeen met tomatenextract- of poeder beter beschermt tegen prostaatkanker dan enkel de lycopeen.

Vezels, vocht en vlotte stoelgang

Iedere tomaat zit boordevol vezels en vocht, welke tezamen zorgen voor soepele ontlasting en een gezond volume ervan. Een vlotte stoelgang zorgt ervoor dat u niet met een opgeblazen gevoel, diarree of verstopping hoeft te kampen.

Bron foto: Unsplash.com

Ruim 60 tomatensoorten

U heeft vast wel eens de cherrytomaat, trostomaat en romantomaat gezien. Wist u dat er wel zestig tomatensoorten zijn? De vleestomaat is ronduit de bekendste en grootste. Omdat deze soort weinig vocht en pitjes bevat is het ideaal om te verwerken in salades of bak- en trilgerechten. Cherrytomaten zijn daarentegen klein in formaat en prettig om weg te snoepen. Trostomaten vindt u, zoals de naam al aangeeft, in de vorm van een tros en worden vaak gebruikt in soepen en sauzen. Een gerecht waar tomatensaus in verwerkt zit is onze Spaanse variant op gehaktballetjes. De romatomaat is vrij gelijk aan de trostomaat, hoewel het qua vorm lijkt op een pruim. Daarbuiten is er dus nog een breed scala aan tomaten om te ontdekken!

Bron foto: Unsplash.com

Zuid-Amerikaanse oorsprong

We zijn er zo aan gewend, maar had u al ontdekt dat de tomaten afkomstig zijn uit het verre Zuid-Amerika? De kweek gaat terug naar de tijd van de Inca’s en aankomst van Spanjaarden rond 1500. De Azteken noemden het tomati, waar het woord ook van afstamt. De Spanjaarden namen de tomaat in de 16e eeuw mee naar Europa, waar het nooit meer is weggegaan.

Kweken in de juiste periode

Tomaten zijn te koop in iedere supermarkt, maar u kunt er ook voor kiezen om deze zelf te kweken. Het is dan wel belangrijk om dit in de juiste periode te doen zodat u de meest smaakvolle tomaten eruit kunt winnen. Het zaaien van de zaadjes kunt u het best doen van eind maart/begin april tot half mei. Vervolgens kunnen ze buiten staan vanaf half mei/begin juni en doet u de oogst in augustus of september. Het kan wel buiten deze periodes, maar de oogstopbrengst zal kleiner zijn en u mogelijk teleurstellen. Dus: check zo nu en dan de kalender zodat u steeds de juiste periode benut!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
header restaurant de stad venray Eropuit

Restaurant De Stad Venray

Restaurant De Stad Venray is een sfeervolle eetgelegenheid waar je kunt genieten van een culinaire ...
Bekijk meer
Indonesische Rendang-01 Recepten

Indonesische Rendang

Hoe maak je zelf de lekkerste rendang thuis? Met dit recept van Leukerecepten kun je kiezen voor een zelfgemaakte of kant en klare boemboe en ...
Bekijk meer
Jan-van-workum-header Man op zijn best

Column – Durf te vragen

Wie vraagt, zal worden overgeslagen. Dat werd mij al vroeg ingeprent door mijn ouders en ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven