Home » Eropuit » Sint-Remigiuskerk Baarle-Nassau
Sint-Remigiuskerk Baarle-Nassau

Dagelijks 10.00-17.00

De Sint-Remigiuskerk van Baarle-Nassau is een bijzonder gebouw met een rijke geschiedenis. Hoewel de kerk in Nederland ligt, behoort het tot het Belgische Baarle-Hertog vanwege het grondgebied waarop het staat. De kerk is gewijd aan Sint-Remigius, een bisschop uit Reims uit de vijfde en zesde eeuw. Bezoek vandaag nog deze prachtige kerk in het zuiden van ons land.

Adres

Kerkplein 8, 2387 Baarle-Hertog

Parkeergelegenheid

Sint Janstraat, 5111 VM Baarle-Nassau

*

Hoogte

65 meter

Glas in lood 2

Bron foto: Pixabay.com

Glas in lood 1

Bron foto: Unslpash.com

Kerk 2

Bron foto: Unsplash.com

Kerk 1

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Pixabay.com

Historie

De geschiedenis van de kerk gaat terug tot 992 n.Ch. toen gravin Hilsondis van Strijen de kerk schonk aan de Abdij van Thorn. De huidige kerk dateert grotendeels uit de eerste helft van de 16e eeuw en is een voorbeeld van de Kempense gotiek. De toren heeft laatgotische uitstraling. Laatgotisch is een stijlperiode binnen de gotische bouwstijl die voornamelijk voorkwam in de late middeleeuwen, vanaf de 14e tot de 16e eeuw. Deze stijl kenmerkt zich door kenmerken zoals hoge gewelven, spitsbogen, luchtbogen, ribgewelven en grote glas-in-loodramen met rijke decoratie. Laatgotische architectuur was voornamelijk te vinden in kerken, kathedralen en andere religieuze gebouwen in Europa.

Tijdens de periode na de Vrede van Münster in 1648 speelde de kerk een belangrijke rol voor de katholieke kapellen uit de regio. Prins Willem II van Oranje eiste kort na de Vrede alle kerken en de kerkelijke goederen op in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De beelden van de kapellen werden ondergebracht in de Sint-Remigiuskerk, die gelukkig niet in beslag werd genomen dankzij het feit dat de kerk op een Belgische enclave stond.

Tot 1860 fungeerde de kerk als kerk voor geheel Baarle, maar er ontstond een ruzie over de salariëring van de pastoor. Dit leidde tot het ontstaan van een eigen parochie en kerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk aan de Nieuwstraat.

Wat is er te doen?

De Sint-Remigiuskerk is een prachtig voorbeeld van de Kempense gotiek en heeft een interessante geschiedenis. Het is zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van religie en architectuur. Vele vrijwilligers zijn actief in diverse activiteiten.

De buitendeuren van de kerk zijn dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. Via glazen deuren is het interieur te bekijken.

Wijngaard Hof van Baarle

Hof van Baarle is een mooie wijngaard met druiven van Nederlandse en Belgische afkomst. Er is mogelijkheid voor een wijnproeverij, een lunch en een uitgebreide rondleiding.

Wijngaard Hof van Baarle

Bron foto: Unsplash.com

Lunchroom

Bron foto: Unsplash.com

Brownies&downieS

Brownies&downieS is een bijzonder eethuis, waarbij mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen om ervaring op te doen in een professionele, ambachtelijke en gastgerichte horecaonderneming.

Chaamse bossen

 In de Chaamse bossen zijn prachtige wandelingen te maken. Slingerende bospaadjes, een afwisselend schouwspel van dennen, eiken, kastanjebomen en beuken en indrukwekkende vennen.

Bron foto: Unsplash.com

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Breda

Bezoek Wijngaard Hof van Baarle

Maak een rondrit in Baarle en omgeving

Bezoek Brownies&downieS

Maak een wandeling in de Chaamse bossen

In de omgeving van de Sint-Remigiuskerk is er genoeg te doen! Behalve de historiche omgeving, is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Wijngaard Hof van Baarle, een wandeling te maken in de Chaamse bossen en een hapje te eten bij Brownies&downieS. Kom ook gezellig langs bij Van Dal mannenmode in Baarle-Nassau, waar de koffie voor je klaar staat!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Baarle-Nassau | Musea en uitjes | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: