Home » Eropuit » Schiereiland Marken
Schiereiland Marken

Iedereen die meer van Noord-Holland heeft gezien dan enkel Amsterdam zal het zich wel heugen. Misschien staat het zelfs nog wel op de verlanglijst met te bezoeken plekken. We hebben het natuurlijk over schiereiland Marken! Sinds 1957 is Marken een voormalig eiland in het Markermeer dat een dijk als verbinding met het eiland, dorp en vuurtoren van het vasteland heeft. Lees gauw verder om er meer over te weten te komen!

Bron foto: www.unsplash.com

Een plek van karakter

Marken is een van de bekendste vissersdorpen in Nederland en behoort tot de Waterland gemeente. Karakteristieke, groene huizen vallen direct op wanneer je Marken inrijdt. Deze werden gebouwd op werven – kunstmatige heuvels van 2 tot 3 meter hoog – om in te dekken tegen mogelijke overstromingen. In 1932 werd de Afsluitdijk aangelegd om beter tegen het watergevaar te beschermen.

Wat is er te doen?

In een bijzondere plek als Marken is er genoeg te doen om er even lekker uit te zijn. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Kijkhuis Sijtje Boes, welke subtiel aan de haven ligt. Sijtje Boes was een legendarische souvenirverkoopster in de jaren ’20 die onder meer klompen en tulpen verkocht. Tegenwoordig is het een ideale plek om een glimp om te vangen van hoe het huis vroeger was ingericht. Perfect af te stemmen op je wandelroute!

Wandelen door Marken

Door de Noord-Hollandse natuur wandelen is vrijwel altijd een goed idee. Geniet in het afgezonderde Marken met zicht over water vanuit vele hoeken en verken de verschillende, eigentijdse buurten. Smalle steegjes en ophaalbruggen karakteriseren het eiland dat 3,7 km² omvat. Een leuke wandeling kun je starten vanaf de centrale parkeerplaats; loop richting de haven en werp een blik op de typerende, authentieke woonhuizen. Als je die omgeving voldoende hebt verkend, is het bezoeken van het Paard van Marken – de welbekende vuurtoren van het eiland – een niet te missen activiteit. De vuurtoren werd in 1839 gebouwd en heeft een lichtbereik van bijna 17 kilometer. Met de terugweg naar de parkeerplaats erbij gerekend duurt de wandeling ongeveer een uur en tien minuten waarbij je een afstand van 5,8 km aflegt.

Bron: Iconick

Bron foto: www.unsplash.com

Bron: Iconick

Bron foto: www.unsplash.com

Marken Winkeltjesroute

Verscheidene speciale winkels liggen door Marken verspreid welke absoluut de moeite waard zijn om binnen te lopen. Om zeker te zijn dat je de klompenmaker, het kunstnijverheidsatelier, het snoephuisje van Marken en nog veel meer noemenswaardige plekken vindt, volg je de Marker Winkeltjesroute. Deze is met borden langs de weg aangegeven en met dit PDF-bestand aan te houden. Rondneuzen is hartstikke leuk in deze plek ver van huis!

Varen naar Volendam

Het centrale punt van het eiland is de haven van Marken. Talloze toeristenwinkels en tavernes met gezellige terrassen kleuren de omgeving. Kijk uit over de wijdse Gouwzee waar er iedere dag ronddrijvende boten te zien zijn. Vanaf hier kun je ook aan boord gaan van de Volendam Marken Express om je route uit te breiden naar – je raadt het al – Volendam. Of je nou aldaar blijft ontdekken, over de wonderlijke Melkwegbrug in Purmerend loopt of een smaakmakende kaas in Edam koopt, je zult zien dat Noord-Holland vol met onontdekte parels zit.

Marker Museum

Geef je graag je bezoek aan Marken een historische wending? Breng dan een bezoek aan het Marker Museum. Het Marker Museum ligt in de havenbuurt en bestaat uit zes gekoppelde woningen. Deze kun je eenvoudig herkennen aan de wanden die behangen zijn met borden en prenten. Ook tref je traditionele klederdracht, een bedslee en beschilderde kasten in het museum. Er zijn audiovisuele presentaties waarin er over de geschiedenis van het eiland wordt verteld. Ontdek de veelzijdige elementen die het Marken van vroeger maakten tot wat het was en is geworden.

Stoom Klompenmakerij Marken

In Stoom Klompenmakerij Marken kun je zien hoe authentieke klompen in alle soorten en maten worden gemaakt. Van oudsher werd dit robuuste schoeisel voor bescherming gedragen, alhoewel het tegenwoordig vooral een gemaksoverweging is. Volg het hele proces vanaf het houtblok – hier worden zelfs oude machines uit 1906 voor gebruikt! Indien je graag een demonstratie van de stoommachine zou willen, is dat ook mogelijk. Het souvenir dat écht Nederland uitstraalt!

Bron: Iconick

Bron foto: www.unsplash.com

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: