Home » Eropuit » Openluchtmuseum It Damshûs
Openluchtmuseum It Damshûs

Algemene informatie

It Damshûs geeft je een boeiende terugblik op het bewogen verleden tussen 1863 en 1920. Het museum gaat over turf en sociale strijd, het museum geeft een beeld van het opgraven van laagveen om turf te maken. Hierbij worden ook de erbarmelijke woon- en leefomstandigheden laten zien om een echt beeld te krijgen hoe het eraan toe ging. Zo zijn er een aantal huisjes en gebouwen op ware schaal nagebouwd, zoals: een kerkje, de kroeg van de veenbaas, molens, woonhuizen en nog meer. Ook worden er hier boottochten georganiseerd om het vanaf een ander perspectief te kunnen bewonderen. 

Adres

Nieuwenhuisweg 59 B
9245VC NIJ Beets (Drachten)

Ligging

Nabij het centrum

Parkeergelegenheid

Bij het museum zelf

Restaurant Auberge du Bonheur met tuin

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Over deze plek

Het terrein van de stichting It Damshus bestaat uit verschillende activiteiten, zoals: het openluchtmuseum zelf, het Sudergemaal, Amerikaanse Windmoter op de Veenhoop en de vaartochten. Niet alle activiteiten liggen dichtbij elkaar het is daarom wel belangrijk om te weten dat je vervoer tot je beschikking moet hebben wil je alle activiteiten kunnen doen. Verder is er online en ook ter plekke veel informatie te vinden over de stichting zelf. 

1863-1920

Periode waar het museum overgaat

1924

Het Sudergemaal werd gebouwd

1926

Bouw van de Amerikaanse Windmotor

1962

Sluiten van de molen

2000

Eigendom van het Damhus

Over het museum

Het Damhus staat bekend om het winnen van turf maar het heeft ook nog wat andere hoogtepunten, zoals: een boottocht en het supergemaal. Lees het hieronder:

Bron foto: Unsplash.com

Het supergemaal

Het openluchtmuseum is net al besproken dus nu zoomen we net wat meer in op het Sudergemaal, de Veenhoop en de vaartochten. Het Sudergemaal dat zich op 2km bewaard van het Damshus, werd in 1924 gebouwd en was één van de eerste elektrische gemalen in Friesland. De pompen konden een hoge kracht bieden waarbij er waterverzet plaats kon vinden. Ook vinden in het gemaal tentoonstellingen plaats van kunstenaars waarbij een connectie wordt laten zien tussen hen en het Friese landschap. 

Gerecht Auberge du Bonheur

Bron foto: Unsplash.com

De Veenhoop

Ook wel de hoge windmolen genoemd de Amerikaanse windmotor op de polderdijk. Het is een indrukwekkende molen van het type Hercyles Metallicus uit Duitsland. Het ontwerp was van de architect Lourens. De molen bemaalde vroeger heel de polder De Warren.  Tegenwoordig staat de toren met windrad nu op een betonnen blok en heeft zo’n 30 gegalvansiseerde ijzeren bladen. De molen is voorzien van twee vanen. De eerste dient voor zelfregeling van windrichting en de tweede voor zelfregeling van windsterkte. 

Bron foto: unsplash.com

De boottochten

Het Damshus beschikit over twee boten waar bezoekers een boottocht mee kunnen maken. De turfbok, deze werd vroeger gebruikt om uit ondiepe vaargeulen turf te halen. Doordat de boten open zijn worden de bezoeker geadviseerd om zich hier ook op te kleden. Naast de Turfbok bestaat als tweede boot, De Snikke. De Snikke werd vroeger gebruikt door het waterschap. Deze boot is wel dicht met een overkapping. Reserveren is van te voren wel handig!

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Drachten

Winkel in Mekado Beek

Bezoek een museum

Volop eet- en drinkmogelijkheden

Ontdek de geschiedenis

Combineer jouw dagje weg in Drachten met een lekkere wandeling, een middag winkelen of het bezoeken van een mooie bezienswaardigheid. Wij wensen je veel plezier!

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: