Home » Eropuit » Op naar Edinburgh
Op naar Edinburgh

Verdwaal in de vele historische straten, gooi alle remmen los in de atmosferische pubs, neus rond bij de lokale markten en loop geweldige wandelroutes door heuvelachtige landschappen. In de Schotse hoofdstad Edinburgh, op nog geen twee uur vliegen vanuit Nederland, hoeft niemand – maar dan ook niemand – zich te vervelen.

Sfeer van vroeger

Edinburgh is onder stedentrippers de populairste stad in Schotland, veel populairder dan het grotere Glasgow. Dat komt niet alleen doordat in Glasgow twee keer zoveel neerslag valt, maar ook doordat Edinburgh een compacte, niet te dure en sfeervolle stedentripbestemming is. Het historische centrum ademt de ongeëvenaarde sfeer van vroeger. Niet voor niets draagt dit deel van de stad ook de bijnaam ‘The Old Town & The New Town’ op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

The Old Town & The New Town

Regen & wind

In ‘The Windy City’ waait het niet alleen vaak en hard, het regent er ook nog eens regelmatig. In de periode tussen februari en juni valt er net iets minder neerslag dan gemiddeld. Dat maakt deze periode van het jaar aangenaam om uw trip te plannen. Tenzij u gaat voor de echte Schotse ervaring natuurlijk. Dan moet u vooral vanaf juli, gehuld in een winddichte winterjas, de Schotse natuur trotseren en wegduiken een in een smaakmakende pub. Minstens even karakteristiek en ongetwijfeld een hele bijzondere ervaring.

Bron: Iconick
Bron: Iconick

Arthur’s Seat

Een vulkaan beklimmen is niet bepaald het eerste wat opkomt bij het plannen van een stedentrip. Toch kunt u in Edinburgh vanuit het oude stadscentrum binnen een half uur naar de top van de 251 meter hoge Arthur’s Seat wandelen. Deze pittige tocht, met de nodige rotsen en wind, is meer dan de moeite waard. Vanaf het hoogste punt van deze oude vulkaan geniet u van een geweldig uitzicht over de stad. Er zijn meerdere routes door het prachtige Holyrood Park, variërend van een half uur tot enkele uren, die naar het hoogste punt leiden. Zo’n wandeling is een perfecte, glorieuze activiteit om de dag mee te beginnen. Zodra uw maag begint te knorren kunt u uw route vervolgen naar het stadscentrum waar u zich kunt wagen aan een typisch Schots ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan haggis; schapenmaag gevuld met hart, long, lever, vet en havermout.

 Bewonder het mooie uitzicht vanaf de vulkaan!

 

 Een rijk aanbod van indrukwekkende musea

In Edinburgh is een bezoek aan een museum wel heel aantrekkelijk; er is volop keuze en de meeste musea zijn gratis. Scottish National Gallery (onderdeel van National Galleries of Scotland) huisvest een indrukwekkende collectie beeldende kunst uit de Renaissance tot de 19e eeuw. In National Museums Scotland staan onder andere design, natuurwetenschappen en toegepaste kunst centraal. Helemaal leuk zijn de interactieve onderdelen zoals de wetenschappelijke proeven waaraan u kunt deelnemen. Een ander noemenswaardig museum met een enorme diversiteit is het City Art Centre met historische Schotse schilderkunst, hedendaagse werken en wisselende exposities. Zo veel te zien, waar te beginnen?

 

Bron: Iconick
Bron: Iconick

 Edinburgh Farmers’ Market

Sommigen noemen dit een van ‘s werelds beste markten; Edinburg Farmers’ Market. Op iedere zaterdag staat Castle Terrace vol met kraampjes die lokale producten zoals verse kazen, soepen en pasteien verkoopt, maar ook wollen kleding en ambachtelijke zepen. De markt staat vlak voor een van de grootste trekpleisters; Castle Edinburgh. Geniet vooral van dit uitzicht op het kasteel!

 Proef de lokale sfeer van Edinburgh.

 

Van Dal photoshoot in 2019 in Edingburgh

Van Dal photoshoot in 2019 in Edingburgh

Van Dal photoshoot in 2019 in Edingburgh

Toprestaurants en gastropubs

Het is goed mogelijk dat u hem weleens op tv voorbij heeft zien komen: topchef Tom Kitchin. Deze Michelinchef opende zijn eigen restaurant The Kitchin in Leith, het oude havengebied van Edinburgh. Wie op tijd reserveert kan hier genieten van gerechten met verse Schotse seizoensproducten. Iets laagdrempeliger maar minstens zo smakelijk is het eten bij 83 Hanover Street. Hier worden lokale gerechten met een Chileense draai geserveerd. En wie helemaal wil eten zoals een echte Schot duikt gewoon de pub in voor een daghap, bijvoorbeeld bij gastropub The Caley Sample Room. 

 

Bron: Iconick
Bron: Iconick

KASJMIER EN TWEED

De Schotten staan bekend om hun fijne kasjmier en het klassieke tweed. Voor de mooiste wollen items gaat u naar winkels als Belinda Robertson en Brora in New Town. In dit deel van de stad bevindt zich ook Walker Slater, hét adres voor traditioneel tweed. In het oude gedeelte van de stad is het ook gezellig winkelen. Victoria Street is ongetwijfeld de mooiste straat van Edinburgh. Harry Potter-fans zullen hier de bekende Wegisweg vast in herkennen. In de grote winkelstraten zoals Rose Street en Princes Street vindt u naast alle grote winkelketens ook Jenners, het oudste warenhuis van het land.

Bezoek de mooiste winkelstraten.

 

Van Dal photoshoot in 2019 in Edingburgh

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: