Home » Eropuit » Ontspannen op Texel
Ontspannen op Texel

Natuurlijk heeft het zijn charme om vakantie door te brengen op een Spaans eiland. Het weer is er zonnig, de prijzen zijn vaak gunstig en het is een totaal nieuwe omgeving ten opzichte van jouw woonplaats. Toch is datzelfde vakantiegevoel net zo goed te winnen op Texel, ons eigen Waddeneiland. Een lekker weekend weg op Texel belooft wandelen langs het strand, fietsen naar de gezellige aangelegen dorpen en mosselen eten in een bourgondisch restaurant. Zin daarin? Stap dan op de boot en vaar in slechts twintig minuten naar de ultieme vakantiespot!

Bron foto: Unsplash.com

GA VOOR HET ULTIEME VAKANTIEGEVOEL

Naar en op Texel

De veerdienst tussen Texel en Den Helder – TESO – is iedere dag beschikbaar. Zo vaar je elk uur tussen 06.00 en 21.00 uur naar Texel. Je kan gewoon met de auto de boot op rijden. Op de website van TESO kan je eenvoudig tickets kopen voor de overtocht welke slechts twintig minuten duurt. Bij aankomst is het wel zo handig dat er overal fietsen te huur zijn. Zo verplaats je je makkelijk van A naar B. Let wel: de harde wind kan het soms een flinke oefening maken, maar het is wel een gezonde activiteit. Er is openbaar vervoer beschikbaar, maar wel beperkt. Het blijft immers een eiland.

Het vakantiegevoel begint gelijk op te borrelen zodra je op de boot stapt en het eiland zelf geeft overduidelijk een totaal andere sfeer af dan het vasteland. Het is er veel meer ontspannen en gemoedelijk. Met wel dertig kilometer aan strand is Texel de perfecte bestemming voor de liefhebbers van zon, zee, strand en een goed potje strandvolleybal. Je zou wellicht vermoeden dat natuur en cultuur op een laag pitje zouden staan op zo’n afgelegen plek, maar niets is minder waar. Het is dan ook de veelzijdigheid die Texel een erg aantrekkelijke bestemming maakt voor een paar dagen eropuit.

Bron foto: Unsplash.com

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Typische eilandsfeer

De dorpen op Texel zijn alle zeven uniek en hebben ieder een heel eigen identiteit. De Koog is bijvoorbeeld de ideale badplaats voor zonaanbidders, sportliefhebbers en jongeren. ’s Zomers is het er vrij druk. Echter is het kalm en genoeglijk in De Waal, het kleinste dorp van Texel. Indien je naar een gezellig ontmoetingspunt voor jong en oud zoekt, navigeer je naar De Cocksdorp, waar de iconische vuurtoren staat. Den Burg is het dorp waar ongeveer de helft van alle Texelaars woont. Hier tref je allerlei leuke winkels, horeca en historische panden die klaarstaan om ontdekt te worden.

Het zuidelijkste dorp van Texel is ‘kunstenaars dorp’ Den Hoorn waar knusse straatjes, galerieën en het beroemde hervormde kerkje met witte toren de omgeving kenmerken. Hier is ook het theater van Texel te vinden. In Oosterend, het dorp dichtbij de Waddenzee, liggen de imposante Maartenskerk en schilderachtige straten. Absoluut blikvangers die je niet wil overslaan! Wil je toch nog graag de echte thuishaven van Texel zien? Neem dan een kijkje bij de vissersvloot in het stoere Oudeschild waar je tegelijkertijd de allerlekkerste vis eet.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Texel ontdekken

Door de fiets- en wandelpaden is het eiland uiterst goed te verkennen op jouw favoriete manier. Ervaar de tocht langs de Waddenzee waar je niet alleen een adembenemend uitzicht geniet, maar ook de zee hoort klotsen en de wind door je haar voelt razen. Een leuk fietspad om over te fietsen is de Waal en Burgerdijk, wat zich tussen De Koog en Den Burg bevindt. Daarnaast kent het eiland een heleboel bewegwijzerde wandelroutes, zoals Nationaal Park Duinen van Texel aan de westkant. Hier loop je de meest magische routes met jouw gezelschap of alleen. Andere wandelroutes door duingebieden zijn De Muy, De Mokbaai en De Slufter. Het bijzondere aan laatstgenoemde is dat de keldervlakte, het gebied wat bij hoog water onder water komt te staan, aan de Noordzeekust ligt. Dit zorgt ervoor dat kreken met zout water dwars door het gebied stromen en er enkel planten groeien die zout water kunnen verdragen. Ga eropuit in de Texelse natuur.

Uitkijken over Texel

Ontdek bosgebied De Dennen wat subtiel tussen De Koog en Den Hoorn ligt. Zoals de naam doet vermoeden kan je er dennen vinden evenals veel andere bomen en zeldzame paddestoelen. Er is zelfs een hoge duin verstopt middenin het bos: de Fonteinsnol. Deze markante uitkijktoren geeft een fraai uitzicht over het bos en een groot gedeelte van Texel. In de zomer kleurt de Slufter paars door de bloeiende lamsoor. Aan de noordkant van De Mok staan twee vogelreservaten. De Mokbaai ligt daarentegen aan de zuidkust, wat het de ideale plek maakt om vanaf de dijk wadvogels te spotten. VVV Texel heeft op haar website een downloadbare wandelroute die tien kilometer door De Muy en De Slurfter trekt. Ook kan je een gids van het Staatsbosbeheer meenemen zodat er geen enkel geheim over flora en fauna overblijft.

Bron foto: unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Voor avonturiers

Naast wandelen en fietsen kan je ook paardrijden op Texel. Verscheidene ruiterpaden strijken door de bossen en duinen, dus over het strand galopperen bij ondergaande zon raden wij zeker aan! Texel heeft diverse maneges die strandritten organiseren voor zowel de ervaren ruiter als de beginnende paardrijder. Anderzijds verken je het Wad per boot. Zo kan je meegaan met de TX-10 Emmie; dit belooft een avontuurlijke boottocht van twee uur onder begeleiding van twee doorgewinterde viskotters. Voor de man die écht durft is er zelfs de mogelijkheid om te parachutespringen. Mensen met hun brevet mogen alléén, anderen springen de tandemsprong met een ervaren instructeur.

Top 6 lokale lekkernijen

  1. Kroketjes van Waddenzee-garnaal
  2. Texels lamsvlees
  3. Waddenoesters
  4. Texelse asperges
  5. Kaas van Kaasboerderij Wezenspyk
  6. Biertjes van de Texelse Bierbrouwerij

Culinair genieten

Verwen jezelf met de veelzijdige cuisine van Texel in strandpaviljoens, knusse restaurants en zelfs een sterrenrestaurant. Bij Strandpaal 21 geniet je onder meer van verrassende Flammkuchen, een stomende Indian Summer soep en een huisgemaakte lekkerbek. Kaap Noord voorziet je graag van een broodje Texelse oude kaas, verse roodbaarsfilet of een volle rundersteak. Uiteraard ontvouwt de menukaart in talloze heerlijke alternatieven. Goed om te weten: het uitzicht op de Vlielandboulevard is hier geweldig! Als je graag een luxueuze ervaring wil, probeer dan restaurant Bij Jef: dit met een Michelinster bekroond restaurant serveert lokale producen in combinatie met buitenlandse invloeden. Denk hierbij aan overheerlijke vis, schaal- en schelpdieren en het Texels lam. Voor zij die de complete ervaring willen kan er in een van de twaalf designsuites boven het restaurant overnacht worden. Gaaf!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: