Home » Eropuit » Ontdek Kasteel Bouvigne
Ontdek Kasteel Bouvigne

Nèt buiten het stadscentrum van Breda ligt Kasteel Bouvigne. Het eeuwenoude kasteel is een parel in het bourgondische Breda. Eeuwenoud? Jazeker. Hoe oud het kasteel daadwerkelijk is, weet helaas niemand. Maar het eerste jaartal dat genoemd wordt is 1554, wat het kasteel dus minimaal 460 jaar oud maakt. Waarom dit kasteel zo bijzonder is, lees je in dit artikel!

Adres

Bouvignelaan 5
4836 AA
Breda

Openingstijden

Maandag – vrijdag
08:00 – 17:00 uur

Aantal personen

1-10

Parkeergelegenheid

Viandenlaan 9
4835 EH
Breda

Bezoektijd

1-2 uur

Kasteel Bouvigne vanaf het water

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Kasteel Bouvigne interieur

Bron foto: Iconick

De kapel van Kasteel Bouvigne

Bron foto: Iconick

Kasteel Bouvigne

Bron foto: Iconick

De geschiedenis

In 1554 werd het kasteel voor het eerst genoemd in een officieel document als perceel met een huis omringd door water, een grote hoeve en een kleine hoeve. In de daaropvolgende decennia werd het omwaterde huis meermaals onder handen genomen. Zo werd in die tijd ook de toren gebouwd. In 1624 werden de grote en kleine hoeve echter verwoest door Spaanse troepen gedurende het beleg van Breda tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

In 1614 werd het versterkte huis gekocht door Filips Willem van Oranje, zoon van Willem van Oranje. Sindsdien is het bij acht achtereenvolgende Oranje prinsen in bezit gebleven. De prinsen hebben het kasteel echter niet als woning gebruikt, maar meer als herenhuis om gasten te ontvangen. In 1774 waren er plannen om het kasteel te slopen vanwege de slechte staat van het geheel. Dit kon echter voorkomen worden en het kasteel werd grondig gerestaureerd. In 1930 werd het perceel aan de overheid verkocht, waar het vandaag de dag nog bezit van is.

1554

Kasteel Bouvigne wordt voor het eerst genoemd in een officieel document

1624

Gedeeltelijke verwoesting door Spaanse soldaten

1774

Bouvigne wordt van de sloophamer gered

1913

Begin aanleg Franse, Duitse & Engelse tuinen

1930

De overheid neemt bezit van Kasteel Bouvigne

Over het museum

Bouvigne is niet alleen de naam van het kasteel, maar ook van het hele landgoed. Naast het kasteel omvat het landgoed ook een kapel, grafkapel, koetshuis en meerdere soorten tuinen: een Franse, Duitse en Engelse tuin. De tuinen zijn tussen 1913 en de jaren dertig aangelegd en hebben het voorbeeld gevolgd van de hoogtijdagen van die tuinstijlen. Zo is de Franse tuin volledig symmetrisch opgebouwd. De Engelse tuin bestaat dan weer uit grote gazons met een duidelijk landschapsuiterlijk. De Duitse tuin is vrij smal met een gazon waarbij aan de zijkanten grote struiken zijn geplant.

Na het kasteel is het koetshuis het oudste gebouw op landgoed Bouvigne. Dit bouwwerk stamt uit 1614 maar werd in 1773 gesloopt. In 1907 is het geheel herbouwd samen met het poortgebouw en het aangebouwde Neerhuis. Het huidige gebouw is ook in dezelfde stijl opgetrokken als oorspronkelijk gepland. De kapel is door monniken gebouwd die zich in 1930 op het terrein vestigden. Wil je dat nou met eigen ogen aanschouwen? Dat kan! Het gehele landgoed is op doordeweekse dagen te bezoeken tussen 09:00 en 17:00. De groepsgrootte mag echter niet meer dan tien personen zijn.

Bron foto: Iconick

Tuinen

Iedere liefhebber van tuinen kan zich helemaal uitleven in de drie tuinen die allemaal een heel andere stijl hebben, namelijk een Franse, Duitse en Engelse stijl.

Bron foto: Iconick

Kasteel Bouvigne

Dit is de belangrijkste trekpleister van het landgoed Bouvigne. Een groot, statig gebouw met een toren en dat alles vlak naast een vijver. Het doet meteen denken aan de middeleeuwse kastelen.

Bron foto: Iconick

Koetshuis

Voor wie blij wordt van oude architectuur en vergane glorie. Het koetshuis bestaat eigenlijk uit drie gebouwen, namelijk: het koetshuis, de poort en het Neerhuis (tuinmanswoning). Als je het ziet lijkt het stokoud maar alle gebouwen zijn minder dan 100 jaar oud.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Breda

Overnacht in Stadshotel De Klok

Bezoek het Stedelijk Museum Breda

Volop eet- en drinkmogelijkheden

Bezoek het Chassé Theater

In de omgeving van Breda is er genoeg te doen! Bezoek bijvoorbeeld het Stedelijk Museum of 3sec.gallery. Wil je weten wat je nog meer kan doen in Breda? Bekijk dan zeker ons artikel wat is er te doen in Breda! Bezoek ook zeker eens onze winkel in Breda en winkel voor de mooiste mannenmode onder het genot van een kopje koffie. Tot binnenkort in Breda!

Wat is er te doen in Breda?

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Architectonische gebouwen - Chasé theater Breda

Bron foto: merktilburg.nl

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Breda | Musea en uitjes | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: