Home » Smakelijk » Ontdek je favoriete koffiesmaak
Ontdek je favoriete koffiesmaak

Of je nu op een pittoresk plein in Italië, in de lokale koffiezaak in jouw stad of dorp of gewoon thuis bent, goede koffie is een vereiste. Een heerlijke kop koffie geeft je niet alleen de energie die je nodig hebt, maar is ook een rustmoment voor jezelf. Welk bakje troost past nou het best bij jou? Na dit artikel is het geen koffiedik kijken meer, maar ga je als een dolle jouw favoriete bonen scoren! Ontdek hier je favoriete koffiesmaak.

Bron foto: Unsplash.com

De bonen voor je favoriete koffiesmaak

Om erachter te komen welke koffie het beste bij jou past is het niet nodig om door de hele geschiedenis van koffie te duiken. Natuurlijk is het leuk om te weten dat koffie ontdekt is rond het jaar 1390 in Koninkrijk Kaffa (nu Ethiopië), maar voor het ideale bakje pleur moeten we terug gaan naar de bron van koffie: de boon, of eigenlijk de bes. 

De twee meest genoten koffiebonen zijn de Arabica boon en de Robusta boon. Doorgaans is de Arabica boon het populairst. Dit komt omdat de Arabica boon meer smaak bevat en de Robusta boon wat bitterder is. Dit alles heeft te maken met de groeiomstandigheden van de plant. De koffieplant met de Arabica bonen groeit in hoger gelegen streken rondom de evenaar, zoals Midden-Amerika en, daar heb je hem weer; Ethiopië. 

De Robusta koffieplant daarentegen groeit juist lager gelegen zoals in Zuid-Oost Azië. Hierdoor is de plant beter bestand tegen droogte en hitte en ook bitterder van smaak. Na het oogsten en sorteren van de bessen, worden de bonen gebrand. Koffiebonen die langer worden gebrand smaken bitterder en korter gebrande bonen minder bitter. De populairste smaak is mild gebrande bonen; dat zit er namelijk precies tussenin.

Bron foto: unsplash.com

Bron foto: Iconick

Smaakprofiel

Grofweg zijn er drie soorten koffiedrinkers in Nederland. Mensen die houden van milde koffies; deze mensen houden niet van bitter en willen gewoon een lekker bakkie. Mensen die houden van medium koffies; zij willen niet te bitter, maar ook niet te slap, niet te zoet, maar ook niet zonder smaak. Een mengelmoes van alles eigenlijk. De derde categorie zijn de mensen die echte liefhebber zijn; zij houden van stevige koffies met veel bitter, ook wel de espressodrinkers genoemd. Als je weet welke van de drie koffiedrinkers jij bent, heeft Douwe Egberts een erg handig profiel op alle koffieverpakkingen gezet. Elke koffiesoort is ingedeeld in vier categorieën: 1. verfijnd; 2. rond; 3. intens en 4. espresso. 

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Eindeloos variëren

Nu de juiste bonen zijn uitgekozen, kunnen we het hebben over verschillende variaties. Een goede kop koffie heeft natuurlijk geen variatie nodig en is zwart het lekkerst. De basis van elke koffie is espresso, of je nou espresso zelf drinkt, een lungo of een cappuccino, de basis is espresso. Mocht je willen experimenteren met verschillende smaken en creaties, hebben wij hier een paar ideeën. 

Americano of lungo

De basis van beide dranken is dus espresso. Voeg ongeveer tweederde water toe aan jouw espresso, dan krijg je de americano. Deze behoudt zo de sterke en aromatische smaak van jouw espresso, alleen is deze niet meer zo bitter. Een Lungo werkt net even anders. Ook hier gaat tweederde water bij, echter wordt hier het water tegelijk toegevoegd met de espresso. Hierdoor behoud je de aroma’s nog beter.

Cappuccino, latte en latte macchiato

Deze koffievariaties zijn met melk te maken. Hierin is de cappuccino de populairste koffievariant. Hier schuim je de melk goed op zodat er ook een mooie schuimlaag ontstaat. Deze melk, met schuimlaag, giet je bij jouw espresso en zo ontstaat de cappuccino. De latte is eigenlijk hetzelfde, alleen met nóg meer melk in een longdrinkglas. De melk wordt overigens iets minder opgeschuimd. De latte macchiato (koffie verkeerd) is hetzelfde, alleen dan andersom; hier wordt de espresso over de melk gegoten.

Koffie bij Van Dal

Bij de winkels van Van Dal winkel je voor stijlvolle mannenmode voor de beste prijs. Onze verkoopadviseurs staan altijd voor je klaar met een kopje koffie of thee. Onze koffie is speciaal voor jou uitgezocht. Onze duurzame Arabica bonen, afkomstig uit Ethiopië, geven jou een ware smaaksensatie tijdens het bemachtigen van de nieuwe collectie. Met de tonen van dikke melkchocolade en krachtige, pittige afdronk en een heerlijke stroopwafel erbij, kom je helemaal tot rust in onze winkel.

Vertel ons wat jouw favoriete koffiesmaak is!

Bron foto: Van Dal mannenmode

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer