Home » Eropuit » Stedengids » Heerenveen | Musea en uitjes » Ontdek het Thialf in Heerenveen
Ontdek het Thialf in Heerenveen

Algemene informatie

Thialf Heerenveen is een schaatstempel van wereldniveau en een begrip in de schaatswereld. Het multifunctionele complex heeft een capaciteit van 12.500 toeschouwers en is gelegen in het hart van Friesland, in de stad Heerenveen. Hier worden internationale schaatstoernooien georganiseerd, waar de beste schaatsers ter wereld aan deelnemen. Daarnaast is Thialf een trainingslocatie voor schaatsers van nationaal en internationaal topniveau.

Adres

Pim Mulierlaan 1, 8443 DA Heerenveen, Nederland

Parkeergelegenheid

Bij het complex zelf

Duur

Een rondleiding is tussen de 60 minuten en 90 minuten. Als je een wedstrijd bijwoont, is dat natuurlijk afhankelijk van de duur daarvan.

4- 6 personen

Van Dal Heerenveen

Bron foto: Van Dal mannenmode

geschiedenis schaatsen

Bron foto: Museum Belvédère

De geschiedenis

 

De geschiedenis van Thialf gaat terug tot de jaren ’60, toen de schaatshal werd gebouwd om de oude ijsbaan te vervangen. In 1986 werd de schaatshal vernieuwd en uitgebreid tot het huidige Thialf, dat werd geopend door de toenmalige koningin Beatrix. Sindsdien is Thialf regelmatig gerenoveerd en uitgebreid om aan de eisen van de moderne schaatssport te voldoen.

 

1967

Thialf wordt gebouwd en geopend als openluchtijsbaan.

1986

Thialf wordt overdekt en uitgebreid tot een overdekte schaatshal met een 400-meterbaan en een 30×60 meterbaan.

1999

Thialf ondergaat een grote renovatie en modernisering, waarbij het complex wordt voorzien van nieuwe tribunes, kleedruimtes en horecavoorzieningen.

2014

Thialf wordt opnieuw gerenoveerd en uitgebreid om te voldoen aan de internationale normen voor grote schaatsevenementen, met onder andere een nieuw dak en een uitgebreide tribunes.

2020

Thialf is het decor van het EK Allround en Sprint, maar vanwege de coronamaatregelen vinden de wedstrijden plaats zonder publiek.

Over Thialf

Thialf biedt meer dan alleen de schaatsbaan. Zo vinden er rondleidingen plaats, zijn er horecagelegenheden en kan je even winkelen. Leuk om te combineren met een dag op de ijsbaan! Verder zijn er toch wel een paar hoogtepunten geweest bij het Thialf die benoemd moeten worden. 

 

schaatsen wk nederland

Bron foto: Museum Belvédère

Olympische Winterspelen van 2014

Thialf was een van de schaatsbanen tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Hier werden de medailles verdeeld in de disciplines langebaan- en shorttrack-schaatsen.

 

wk nederland schaatsen

Bron foto: Museum Belvédère

WK Allround Schaatsen

Thialf organiseert regelmatig het Wereldkampioenschap Allround Schaatsen, waar de beste schaatsers ter wereld strijden om de wereldtitel.

schaatsen

Bron foto: Museum Belvédère

Nederlands Kampioenschap Schaatsen

Jaarlijks vinden in Thialf het Nederlands Kampioenschap Afstanden en het Nederlands Kampioenschap Allround plaats, waar de beste Nederlandse schaatsers tegen elkaar strijden.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Heerenveen

Overnacht in Boutiquehotel T Gerecht

Bezoek Museum Heerenveen

Dineer bij restaurant Het Postkantoor

Wandelen in de Deelen

Als je een bezoek brengt aan Thialf, zijn er ook tal van andere leuke activiteiten in de omgeving om van te genieten. Zo kun je bijvoorbeeld het Museum Belvédère bezoeken, dat moderne en hedendaagse kunst tentoonstelt. Daarnaast is het Abe Lenstra Stadion, de thuishaven van voetbalclub SC Heerenveen, ook zeker een bezoekje waard. Voor natuurliefhebbers is het nabijgelegen Nationaal Park De Alde Feanen een aanrader, waar je kunt genieten van prachtige flora en fauna tijdens wandel- en fietstochten.

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Eropuit | Heerenveen | Musea en uitjes | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: