Home » Eropuit » Ontdek het Mastbos
Ontdek het Mastbos

Kom jij graag tot rust in een ruimtelijk groenrijk met een warme zomerzon op je bol? Goed dat je dit leest! Het Mastbos in Breda is dé plek om even lekker van de natuur te genieten. Alles wat je van een degelijk bos mag verwachten is in ruime mate aanwezig en is voor iedereen toegankelijk. Zo zijn er verschillende wandelroutes in het Mastbos die voor zowel (klein)kinderen als doorgewinterde veteranen zijn aangelegd. Voorzieningen zoals een speelbos en wandelpaden van meerdere kilometers, bijvoorbeeld. En voor wie wat meer uitdaging zoekt is er eveneens een zogeheten vlonderpad waarbij het water op een goede manier verkend kan worden. Het Mastbos is bovendien prima te bereiken en beschikt over voldoende parkeergelegenheid zodat je met de benenwagen verder kunt. Ideaal voor iedereen die niet direct in de buurt woont! De omgeving is ook met de rolstoel toegankelijk, wel zo fijn.

Adres

Het Mastbos Breda

Parkeergelegenheid

Bij het restaurant “De Boswachter” Huisdreef 4, 4836 AM Breda

Het Jenevermuseum

Bron foto: Sabine Bakkum

Grootte

570 hectare

Gebied

Bos

Bron foto: Sabine Bakkum

Over het gebied

Je zou het misschien niet denken, maar het Mastbos is meer dan 500 jaar oud. In 1515 liet Graaf Hendrik III van Nassau dit bos aanleggen om lekker te kunnen jagen. Het was echter ook een productiebos van dennen die werden gekapt voor de masten van VOC–schepen en verbouwingen aan Kasteel Breda. Het Mastbos is voor het grootste deel opgebouwd uit naaldbomen en nog specifieker dennenbomen. Loofbomen zijn inmiddels ook aanwezig, zij het in mindere mate. Er lopen veel wilde dieren rond zoals eekhoorns, egels en reeën. Als je bij een ven loopt kun je ooievaars en lepelaars tegenkomen. Neem je verrekijker mee om goed te spotten!

Wandelroutes in dit gebied

Het Mastbos is een goede locatie om er even lekker op uit te gaan in de natuur. Er zijn verschillende wandelroutes aanwezig voor iedereen, zoals snuffelroutes met de hond, een historische route en nog veel meer. Ook zijn er rondom het Mastbos gezellige cafés om gezellig een drankje te doen of te lunchen na een luchtige wandeling. Liever op pad met je tweewieler? Prima! Er zijn namelijk ook diverse fietsroutes te vinden; ideaal om even tot rust te komen en de hectiek van stad achter je te laten. De prachtige natuur is je bezoek op en top waard! Hieronder volgen 3x leuke wandelroutes:

 

Bron foto: Sabine Bakkum

De kaboutertochten

Voor de hele jonge gelukzoekers zijn er kabouterroutes. Dit zijn verschillende wandeltochten van een paar kilometer (2 km) waarbij de kabouterbordjes de weg wijzen en ook nog elk een leuke opdracht bevatten. De kabouters zijn langs de rand te vinden in het geel, blauw en groen. Ook is er een apart deel van het bos aangewezen als speelbos met een leuke speeltuin om kinderen vrij te kunnen laten spelen in de natuur.

Bron foto: Sabine Bakkum

Het vlonderpad

Voor de volwassen avonturiers is het vlonderpad erg uitdagend en leuk. Midden in het Mastbos vind je de indrukwekkende Galderse Heide. Om deze natuur te doorkruisen kan je via het vlonderpad door de heide lopen en hele uitgestrekte uitzichten bewonderen. Het is een memorabele dagwandeling met een verbluffende natuur en verschillende dieren. Ook niet de minste plek om de zonsondergang te bewonderen! Het is een flink stuk lopen, dus je wilt wel comfortabele schoenen aantrekken. Gelukkig kun je her en der uitrusten op houten bankjes.

Bron foto: Sabine Bakkum

Wandelen met zonsondergang

Je kan natuurlijk je eigen wandelroutes maken. Eén van onze collega’s gaat graag naar het Mastbos met zonsondergang. In een wandeling van zo’n 5 kilometer begin je bij café De Boswachter en loop je vervolgens helemaal rechtdoor tot aan het uitzichtpunt. Geniet van het uitzicht tot je op twee mooie meren afstevent. Hier kan je vooral ‘s avonds gave dieren spotten – Freek Vonk zou jaloers zijn – en genieten van het schitterende licht dat de lucht goud kleurt. Nadat je om het meer heen loopt, eindig je bij het pad waar je begonnen bent. Echt een aanrader!

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Breda

Overnacht in hotel hotel Mastbosch

Bezoek het kasteel Bouvigne

Bezoek het centrum

Fiets de mooiste routes

In de omgeving van het Mastbos zijn er een hoop dingen te beleven. Je zit immers maar vier kilometer van de stad verwijderd. Even lekker eropuit in het Mastbos kan heel goed gecombineerd worden met de stad. Wil je weten wat er allemaal in Breda te doen is? Lees het artikel “Wat is er te doen in Breda?”

Bron foto: Sabine Bakkum

Bron foto: Sabine Bakkum

Bron foto: Sabine Bakkum

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Breda | Natuurgebied | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: