Home » Eropuit » Stedengids » Heerenveen | Musea en uitjes » Ontdek het Abe Lenstra Stadion
Ontdek het Abe Lenstra Stadion

Algemene informatie

Het Abe Lenstra Stadion is een voetbalstadion gelegen in Heerenveen, Friesland. Het stadion is de thuisbasis van voetbalclub sc Heerenveen en biedt plaats aan ruim 26.000 toeschouwers. Het stadion is vernoemd naar Abe Lenstra, een legendarische voetballer uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw.

Adres

 Abe Lenstra Boulevard 19, 8448 JA Heerenveen, Nederland

Parkeergelegenheid

 Direct naast het stadion

Duur

Hangt af van de activiteit

1- 6 personen

voetbal

Bron foto: Unsplash.com

tribune

Bron foto: Unsplash.com

De geschiedenis

 

Het Abe Lenstra Stadion werd geopend in 1994 als vervanging van het oude stadion van sc Heerenveen. Het stadion werd ontworpen door architectenbureau Zwarts & Jansma en is gebouwd op dezelfde locatie als het oude stadion. Het stadion heeft sindsdien verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan, waaronder een uitbreiding van de tribunes in 2000 en de bouw van een nieuwe hoofdtribune in 2003.

 

1994

De bouw van het Abe Lenstra Stadion begint en het stadion wordt geopend op 20 augustus 1994. Het stadion wordt vernoemd naar Abe Lenstra, de legendarische voetballer uit Heerenveen.

2004

Het stadion wordt uitgebreid met 1.500 extra zitplaatsen, waardoor de capaciteit van het stadion stijgt naar 26.100.

2006

Het Abe Lenstra Stadion wordt voor het eerst gebruikt als speellocatie voor het Nederlands elftal. Nederland wint met 4-0 van Wit-Rusland in een kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap.

2013

Het stadion wordt opnieuw uitgebreid met 3.000 extra zitplaatsen, waardoor de totale capaciteit van het stadion stijgt naar 27.224.

2019

Het stadion wordt voor de derde keer uitgebreid met 2.000 extra zitplaatsen en er worden nieuwe faciliteiten toegevoegd, zoals een nieuw spelershome en een vernieuwde persruimte. Deze uitbreiding wordt gevierd met een openingswedstrijd tussen sc Heerenveen en Feyenoord.

Over Abe Lenstra Museum

Het Abe Lenstra museum is voorzien van verschillende plekken en activiteiten:

  • De hoofdingang: Hier vind je het stadionbureau, de Fanshop van sc Heerenveen en het Abe Lenstra Museum.
  • De tribunes: Het stadion heeft vier tribunes, waarvan de Noord- en Zuidtribune overdekt zijn.
  • Het veld: Het veld van het Abe Lenstra Stadion is een natuurgrasveld en wordt gebruikt voor voetbalwedstrijden en trainingen.
  • Horecavoorzieningen: Op de verschillende tribunes vind je diverse horecavoorzieningen, zoals kiosken en snackbars, waar je eten en drinken kunt kopen tijdens wedstrijden en evenementen.
  • Vergader- en evenementenruimtes: Het stadion beschikt over verschillende ruimtes die gebruikt kunnen worden voor vergaderingen, presentaties en evenementen.
  • Het Abe Lenstra Museum: Dit museum is gevestigd in het stadion en vertelt de geschiedenis van sc Heerenveen en de legendarische voetballer Abe Lenstra.
  • Trainingsfaciliteiten: Naast het stadion vind je de trainingsvelden van sc Heerenveen, waar de spelers van de club trainen.

 

schaatsen wk nederland

Bron foto: Unsplash.com

UEFA Cup-finale

In 2006 speelde sc Heerenveen de finale van de UEFA Cup tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk in het Abe Lenstra Stadion. Hoewel Heerenveen de wedstrijd verloor, was het een historische prestatie voor de club om de finale van een Europees toernooi te bereiken.

 

wk nederland schaatsen

Bron foto: Unsplash.com

WK vrouwenvoetbal

In 2019 was het Abe Lenstra Stadion een van de speellocaties voor het WK vrouwenvoetbal. In het stadion werden verschillende wedstrijden gespeeld, waaronder de kwartfinale tussen Duitsland en Zweden.

schaatsen

Bron foto: Unsplash.com

Concerten

Naast voetbalwedstrijden worden er regelmatig concerten gehouden in het stadion. Enkele grote artiesten die hebben opgetreden in het Abe Lenstra Stadion zijn onder andere U2, Tina Turner en Bon Jovi.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Heerenveen

Overnacht in Boutiquehotel T Gerecht

Bezoek Museum Heerenveen

Dineer bij restaurant Het Postkantoor

Wandelen in de Deelen

Als je een bezoek brengt aan Abe Lenstra Museum, zijn er ook tal van andere leuke activiteiten in de omgeving om van te genieten. Zo kun je bijvoorbeeld het Museum Belvédère bezoeken, dat moderne en hedendaagse kunst tentoonstelt. Daarnaast is het Abe Lenstra Stadion, de thuishaven van voetbalclub SC Heerenveen, ook zeker een bezoekje waard. Voor natuurliefhebbers is het nabijgelegen Nationaal Park De Alde Feanen een aanrader, waar je kunt genieten van prachtige flora en fauna tijdens wandel- en fietstochten.

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Eropuit | Heerenveen | Musea en uitjes | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: