Home » Smakelijk » Ontdek Ftira: Typisch Maltees brood
Ontdek Ftira: Typisch Maltees brood

Ftira is een populair broodgerecht op Malta dat vaak wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals tonijn, groenten, kaas en vlees. Het is een heerlijke en voedzame maaltijd die perfect is voor een snelle lunch of picknick.

Hier is het recept voor traditionele Maltese Ftira:

Vandaag duiken we de Maltese keuken in. De bereidingstijd voor dit recept van Maltese Ftira is ongeveer 1 uur en 30 minuten. Dit is inclusief de tijd voor het rijzen van het deeg en het bakken van het brood in de oven.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

90 minuten

Gemiddeld recept

4 personen

Ingrediënten:

  • 500g bloem
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist (7g)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300ml warm water
  • 1 blik tonijn, uitgelekt
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 2 tomaten, in plakjes gesneden
  • Handvol kappertjes
  • Handvol zwarte olijven
  • 1 eetlepel oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Extra olijfolie voor besprenkelen van bijvoorbeeld Olie Molie!

Bereiding:

  1. Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom. Voeg de droge gist toe en meng goed.
  2. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en voeg de olijfolie en het warme water toe. Meng alles goed door elkaar totdat je een glad deeg hebt.
  3. Bestuif een werkblad met bloem en leg het deeg hierop. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het glad en elastisch is.
  4. Leg het deeg terug in de kom, dek af met een schone doek en laat het op een warme plaats rijzen tot het deeg verdubbeld is in grootte (ongeveer 1 uur).
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Haal het deeg uit de kom en kneed het kort door. Leg het op de bakplaat en druk het deeg voorzichtig uit tot een ronde vorm van ongeveer 1 cm dik.
  7. Verdeel de tonijn, rode ui, tomaten, kappertjes en olijven over het deeg. Bestrooi met oregano, zout en peper naar smaak. Besprenkel met extra olijfolie.
  8. Bak de Ftira in de oven gedurende 20-25 minuten, of totdat het brood goudbruin is en knapperig aan de buitenkant.
  9. Laat de Ftira afkoelen op een rooster voordat je het serveert.

Voilà, een heerlijke en authentieke Maltese Ftira om van te genieten!

Wil je meer van dit soort recepten proberen of gewoon jezelf uitdagen? Van Dal heeft nog veel meer recepten uitgeschreven. In onze Smakelijk rubriek kun je dit allemaal ontdekken!

Groene Rijstsalade

Bron foto: Sabine Bakkum

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer