Home » Eropuit » Ontdek de variant op wandelen: Nordic Walking
Ontdek de variant op wandelen: Nordic Walking

Ben jij toe aan een nieuwe wandeluitdaging? Probeer dan eens Nordic Walking! Dit is een intensievere vorm van wandelen met stokken waarmee jij bijna alle spiergroepen in je lichaam traint. Waar deze vorm van wandelen vandaan komt, hoe je Nordic Walking beoefent en nog veel meer lees je in dit artikel!

Geschiedenis

Nordic Walking is eigenlijk een erg oude vorm van wandelen. In de oudheid liepen pelgrims en herders namelijk met één of twee stokken op moeilijk begaanbare terreinen om zo stabiliteit te creëren. De ‘sport’ is echter pas ontstaan in 1997 in het Scandinavische Finland. Het Noordse wandelen diende in deze tijd als trainingsvorm, zodat langlaufers ook in de zomer konden trainen. Zo’n twintig jaar geleden waaide deze sport over naar Nederland en begonnen verschillende wandelaars deze sport te beoefenen. Vandaag de dag is het wandelen met stokken bekend in heel Europa. Een paar jaar geleden was Nordic Walking zelfs een ware trend. Om deze reden zijn er nu nog veel mensen die op een Noordse wandeltocht gaan in het binnen- en buitenland.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Waarom kiezen voor Nordic Walking

Nordic Walking heeft eigenlijk veel meer te bieden dan ‘normaal’ wandelen. Dit komt omdat je meerdere spiergroepen, zoals de schouder -, rug- en armspieren traint. Als je de techniek van het wandelen goed onder de knie hebt, zal dit ook leiden tot een constante aan- en ontspanning van de spieren in de nek, schouders en armen. Een ander voordeel is de toename van het energiegebruik met wel 20% tegenoven normaal wandelen. Hierdoor neemt de belasting op het hart-longsysteem toe, waardoor de effectiviteit van deze training ook toeneemt. Dit bevorderd jouw conditie. Een echte win-win situatie dus!

Voordelen van Nordic Walking

Zoals reeds benoemd, kent de sport een tal van voordelen, maar er is meer! naast het toenemen van jouw conditie, neemt het de kans op blessures aan verschillende gewrichten af en treedt er al snel gezondheidswinst op. Daarnaast train je met het Noordse wandelen 90% van alle spieren in je lichaam en ligt het energieverbruik hoger dan bij sportief wandelen. Ook niet onbelangrijk, Je loopt heerlijk in de buitenlucht en wanneer je deze sport met meerdere mensen beoefent is het ook nog eens hartstikke gezellig!

 

Bucketlist idee ballonvaren

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Hoe beoefen je Nordic Walking?

Misschien wel de meest belangrijk vraag, hoe beoefen je nu deze sport. Dit is niet zo makkelijk als je denkt. Veel beginners starten door simpelweg Nordic Walking poles (stokken) te kopen en op pad te gaan. Dit is echter niet verstandig, omdat dit juist zorgt voor de meeste blessures onder de beoefenaren. Verstandiger is om eerst een training van zes tot acht weken te volgen bij bijvoorbeeld de Stichting Nordic Walking Nederland. Hier krijg jij geleerd hoe je op de meest effectieve manier de sport kan beoefenen en kan jij vervolgens op pad om de mooiste gebieden in het binnen- en buitenland te ontdekken!

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Welke locaties zijn het meest geschikt?

Dit is eigenlijk vrij simpel: elke route die geschikt is voor wandelen is geschikt voor Nordic Walking. In Nederland kan je echter ook speciale Nordic Walking routes lopen, deze routes kan je hier vinden. Het is natuurlijk het leukst om zelf op zoek te gaan naar verschillende natuurgebieden en hier routes uit te stippelen. Ook kan je ervoor kiezen om routes in het buitenland te lopen. Onze suggestie? De Nordic Walking route in het Zugspitze gebergte! Wellicht kom je overeenkomsten tegen tussen jouw wandeltocht en onze nieuwe fotoshoot.

Ben je nog op zoek naar een stijlvolle en luchtige kledingset voor jouw wandelroute? Dan ben je bij Van Dal aan het juiste adres! Hieronder zie je een impressie van de heerlijke warme jassen, speciaal voor in de buitenlucht. Wij helpen je graag verder in een van onze winkels met een verse kop koffie. Ben je nog op zoek naar andere actieve uitjes? Fiets dan eens de La Trappe fietsroute of ga de natuur in om de Nederlandse Big Five te spotten!

Geschreven door: Luc Schoenmakers

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: