Home » Eropuit » Stedengids » Ontdek De Loonse en Drunense Duinen
Ontdek De Loonse en Drunense Duinen

Algemene informatie

Met ruim 3500 hectare aan bossen, waterpartijen, heidevelden en heel veel zandvlaktes wordt Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Dit grootste stuifzandgebied van West-Europa is de perfecte plek voor een mooie wandeling, avontuurlijke mountainbiketochten en heel veel meer. Kom tot rust in de wijde bossen en geniet achteraf van een heerlijk Brabants speciaalbiertje bij een van de vele horecagelegenheden. Benieuwd naar wat er allemaal te beleven is? Lees dan snel verder!

Adres

5151 RG in Drunen

Parkeergelegenheid

Parkeerplaats Bosch en Duin, Schoorstraat 50, 5071 RC Udenhout

Het Jenevermuseum

Bron foto: Merk Tilburg

Grootte

3500 hectare

Gebied

Bos, stuifzand, heide en water

Bron foto: Merk Tilburg

Over het gebied

Met een oppervlakte van ruim 30 kilometer is dit gigantische stuifzandgebied de ideale plek om uit te waaien. De wind heeft er vrij spel en blaast moeiteloos je gedachten weg, maar zorgt er ook voor dat het landschap steeds verandert. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken ieder bezoek weer een nieuwe belevenis.

De Loonse en Drunense Duinen zijn ontstaan in de laatste ijstijd toen in Brabant veel zandverstuivingen plaatsvonden door poolwinden. Het gebied bleek in de latere geschiedenis een perfecte plek te zijn voor boeren en zijn vee. Door overbegrazing werden de zandbedden alsmaar groter, tot de grootte dat het nu is.

Voor de ware wildspotter is een bezoek aan de Drunense Duinen een walhalla. De zeldzame boomkikker, kamsalamander en hazelworm zijn te vinden in dit natuurgebied. Evenals de das, ree en hert kun je spotten en de vogelliefhebber kan de waterral, blauwborst en nachtzwaluw bewonderen.

Wandelroutes in dit gebied

Trek je zandbestendige wandelschoenen aan en kies een van de vele routes, uitgestippeld door Natuurmonumenten. Kies populaire routes vanaf 3,5 kilometer tot en met wel 25 kilometer. Natuurlijk kan je zelf eropuit gaan of boek je een gids die je enthousiast verteld over de vele bezienswaardigheden, flora en fauna.

Bron foto: Merk Tilburg

Wandelroute Loonse en Drunense Duinen

Zin in een toegankelijke en kleinere wandeling? Loop de wandelroute ‘de Rustende Jager’ Het start- en eindpunt is café de Rustende Jager. Waar je voor of na een wandeling van 3.8 kilometer een hapje of drankje kan doen.

Bron foto: Merk Tilburg

Fietsroute Loonse en Drunense Duinen

Naast toeristische of avontuurlijke wandelingen heb je ook de keus om te fietsen of mountainbiken in de Drunense Duinen. Ga fietsen op verharde paden of mountainbiken door de bossen.

Bron foto: Merk Tilburg

Horeca Loonse en Drunense Duinen

Naast de Rustende Jager worden deze grote duinen omringt door vele horecagelegenheden. Denk aan de Roestelberg in Kaatsheuvel, Herberg de Drie Linden in Drunen en Landgoed Bosch en Duin in Udenhout.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Waalwijk

Overnacht in Natuurhuisje in Drunen

Bezoek de Efteling

Bezoek een van de vele musea

Fiets de mooiste routes

Op letterlijk een broodkruimel afstand van de Loonse en Drunense Duinen wordt je betovert in de wereld vol wonderen de Efteling. Verder vindt je meer dan honderd cafés en restaurants in omliggende locaties Waalwijk, Tilburg, Udenhout en Oisterwijk. Bezoek daarbij een van onze Van Dal winkels in Tilburg, Waalwijk en Oosterhout. Wil je meer eropuit tips? Lees ons artikel ‘Wat is er te doen in Tilburg’.

Bron foto: Merk Tilburg

Bron foto: Merk Tilburg

Bron foto: Merk Tilburg

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Stedengids | Tilburg | Natuurgebied

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: