Home » Mannendingen » Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen

Terwijl vorig sportjaar in het teken stond van de Olympische Zomerspelen, het EK voetbal, de Formule 1 en nog veel meer, maken we onszelf dit jaar alweer vroeg op voor de Olympische Winterspelen. In dit artikel staan we stil bij de Olympische Winterspelen. Wat zijn de Olympische Winterspelen? Welke sporten worden er beoefend? Welke Nederlanders doen er aan mee? En wat heeft dit met Van Dal mannenmode te maken? Wij leggen het je uit!

Bron foto: Pixabay.com

Wat zijn de Olympische Spelen?

De naam stamt af van het Griekse plaatsje Olympia waar in 776 v.C. de allereerste Spelen georganiseerd werden. De vorm van de Spelen zoals we die nu kennen bestaat sinds 1896 en vond tevens plaats in Griekenland – in de hoofdstad Athene welteverstaan. Vanaf 1924 werden de eerste Olympische Winterspelen georganiseerd. Deze werden gehouden in het Franse Chamonix-Mont-Blanc. Nu, 98 jaar later in 2022, wordt de hoofdstad van China – Beijing – omgetoverd tot Olympische sportstad.

Belangrijkste informatie over de Olympische Winterspelen

De openingsceremonie van de Winterspelen is op 4 februari 2022 en het sluitstuk op 22 februari 2022. In die tussentijd worden zeven verschillende sportcategorieën beoefend welke verdeeld zijn over 109 verschillende evenementen. Elke sport heeft zijn klassen en afstanden; zo wordt elke sport minimaal twee keer beoefend, zowel voor mannen als voor vrouwen. Daarbij tellen sommige sporten ook verschillende afstanden (bijvoorbeeld schaatsen) of deelnemers (bijvoorbeeld bobsleeën). Bekijk hier het programma. De ingeroosterde sporten staan hieronder.

Bron foto: Unsplash.com

Biatlon

Curling

IJshockey

Rodelen

Schaatssporten

Kunstrijden

Schaatsen (langebaan)

Shorttrack

Skisporten

Alpineskiën

Freestyleskiën

Langlaufen

Noordse combinatie

Schansspringen

Snowboarden

Sleesporten

Bobsleeën

Skeleton

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Extra veel sporten

Vroeger waren de Winterspelen het ondergesneeuwde broertje van de Zomerspelen. Echter wordt dit belangrijke sportevenement steeds groter en diverser. Zo zijn er dit jaar, in tegenstelling tot de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang (Zuid-Korea), maar liefst zeven onderdelen bijgekomen. Freestyleskiën, schansspringen, snowboarden en shorttrack kregen er een gemengd onderdeel bij (m+v) en bij freestyleskiën zijn er eveneens nieuwe onderdelen voor mannen en vrouwen. Bobsleeën heeft dit jaar een monobob, waar je alleen in zit. Eén ‘nieuwe’ sport is helaas niet gekwalificeerd voor de Spelen: bandy. Dit is een soort ijshockey met een bal in plaats van een puk en zonder lichamelijk contact. Spannend!

Nederland in de Olympische winterspelen

De eerste Nederlandse die zich heeft gekwalificeerd voor de winterspelen is Lindsay van Zundert voor het kunstrijden. Het is voor de zestienjarige een enorme eer om mee te mogen doen. De laatste keer dat Nederland iemand kwalificeerde voor kunstrijden was namelijk 46 jaar geleden. De Nederlandse Curlingmannen hebben zich helaas niet geplaatst voor de spelen. Maar hopelijk gaan we wel leuke verassingen zien op het ijs. Gaan Kjeld Nuis, Jutta Leerdam, Irene Wüst, Sven Kramer en alle andere Nederlandse sporters stunten deze spelen? We zullen het allemaal te zien krijgen vanaf 4 februari.

Rintje Ritsma

Levende schaatslegende Rintje Ritsma is geen onbekende naam tijdens de winterspelen. Met 82 gouden plakken op het WK en EK, tweemaal Olympisch zilver en viermaal Olympisch brons is ‘De Beer van Lemmer’ een graag geziene gast tijdens de schaatswedstrijden en doet hij enthousiast verslag van alle afstanden. Ook op andere plekken kom je Rintje geregeld tegen. Al ruim drie jaar is hij de trotse ambassadeur van Van Dal mannenmode en zien wij hem ieder seizoen weer schitteren in onze stijlvolle mode.

De Oranje Leeuwinnen

Bron foto: Eurosport

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: