Home » Mannendingen » Olympische klassiekers
Olympische klassiekers

Ze zijn groots, veelbesproken en iedere grote sporter wil eraan meedoen: de Olympische Spelen.  Veel enthousiaste supporters leven maanden- en zelfs jarenlang toe naar dit unieke evenement. De Spelen zijn een van de grootste sportevenementen ter wereld en komen om de vier jaar weer terug op verschillende locaties. Maar wat houden de Spelen nou eigenlijk in?

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Wat zijn de Olympische Spelen?

De naam stamt af van het Griekse plaatsje Olympia waar in 776 v.C. de allereerste Spelen georganiseerd werden. Toendertijd mochten er alleen mannen meedoen. Ze deden dat naakt; getrouwde vrouwen waren niet toegestaan als toeschouwers. Het was een tijd waar veel oorlogen plaatsvonden in Griekenland, maar toch werden deze onderbroken voor de Spelen. Zo ziet u maar dat de Spelen al heel vroeg een hoge prioriteit hadden! De vorm van de Spelen zoals we die nu kennen bestaat sinds 1896 en vond tevens plaats in Griekenland – in Athene welteverstaan. Vanaf 1921 werden de eerste Olympische Winterspelen leven ingeblazen. Daar tegenover leefden de Olympische Zomerspelen voort, welke sinds 1994 in een tussenpoos van twee jaar gehouden wordt.

Wist u dat oorlogen werden onderbroken voor de Olympische Spelen?

Olympische Spelen 2021

Voor het eerst sinds 1964 keren de Olympische Zomerspelen weer terug naar Tokyo, de levendige hoofdstad van Japan. Het historische evenement zou eerst van start gaan op 24 juli 2020, maar is door de pandemie een jaar verzet. De nieuwe data betreffen 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Dit geeft alle liefhebbers de kans om zich nog meer te verheugen op de Spelen en de deelnemers hebben een extra jaar om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo worden zij tijdens de Spelen tot het absolute uiterste gedreven in de hoop om zichzelf eeuwige roem toe te eigenen. Deze editie helaas zonder juichende toeschouwers, maar het belooft wel een enorm spektakel te worden!

Sporters worden tijdens de Spelen tot het uiterste gedreven in de hoop om zichzelf eeuwige roem toe te eigenen.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Tijdens de Olympische Spelen zijn er verscheidene takken waarin topsporters kunnen uitblinken. In totaal zijn er 46 sportcategorieën met elk hun daartoe gekwalificeerde sporters. Deze sporten zijn ingeroosterd:

3 x 3 basketbal

Artistiek zwemmen

Atletiek

Baanwielrennen

Badminton

Basketbal

Beachvolleybal

BMX-freestyle

BMX-racing

Boksen

Duiken

Gewichtheffen

Golf

Handbal

Handboogschutten

Hockey

Judo

Karate

Kano-slalom

Kano-sprint

Klimsport

Mountainbiken

Marathonzwemmen

Moderne vijfkamp

Paardensport

Ritmische gymnastiek

Roeien

Rugby

Schermen

Schietsport

Skateboarden

Softball

Surfen

Tafeltennis

Taekwondo

Tennis

Trampolinespringen

Triatlon

Turnen

Voetbal

Volleybal

Waterpolo

Wegwielrennen

Worstelen

Zeilen

Zwemmen

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

De meest traditionele sporten

Met een tijdreis van 125 jaar gaan we terug naar het verleden. Deze beginjaren van de Spelen in Athene wijzen erop dat sporten als schermen, atletiek, zeilen, zwemmen, ruitersport, gymnastiek, schietsport, roeien, wielrennen en tennis al aan de orde van de dag waren. Dat geldt ook voor duivenschieten, touwklimmen en zwemmen met een heuse hindernisbaan, maar die zijn toch van de serieuzere sporten afgevallen. Door de jaren heen stijgt het totaal aantal onderdelen in de sporten. Inmiddels zijn de traditionele sporten doorgewinterde begrippen waar los van elkaar complete fangroepen voor jubelen. Waar ligt uw interesse? Heeft u één favoriete sport? Volgt u meerdere sporten op de voet? Wij zijn reuze benieuwd!

Al een ruime eeuw is schermen een onopgebroken onderdeel van de Olympische Spelen!

Nederland in de Olympische Spelen

Bent u ook al zo benieuwd naar de Olympische Spelen in Tokyo? Wij kijken er met veel enthousiasme naar uit. Het is natuurlijk belangrijk dat u samen met ons klaarstaat om te juichen voor de deelnemende Nederlanders. In deze Spelen heeft atletiek wel meer dan veertig gekwalificeerde Nederlanders klaar staan voor deelname. Nederland is terug te vinden in ruim dertig categorieën waaronder artistiekzwemmen, baanwielrennen, badminton, 3×3 basketbal, beachvolleybal, BMX-racing, boksen, gewichtheffen, golf, handbal, handboogschieten, hockey, judo, kano-slalom, mountainbike, paardensport, roeien, schermen, skateboarden, taekwondo, tafeltennis, tennis, triatlon, turnen, voetbal, waterpolo, wegwielrennen, zeilen en zwemmen. Best nog een reeks, dus haal de oranje vlaggen maar tevoorschijn. Hup Holland, hup!

Bron foto: Unsplash.com

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Fit blijven | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: