Als je aan een oliebol denkt, denk je waarschijnlijk aan de kermis of oudjaarsavond. Van oudsher wordt de oliebol gegeten tijdens een feest. Rondom het jaar 1400 vastten de mensen van Sint-Maarten tot Kerstmis en werd er uitbundig feestgevierd, gedronken en oliebollen gegeten. Vandaag de dag associëren we oliebollen met het vieren van oud en nieuw, waardoor je er extra veel zin in krijgt. Oliebollen zelf maken is natuurlijk het lekkerst. Bekijk daarom snel hoe je ze maakt.

20 minuten

Makkelijk recept

20 stuks
Ingrediënten:
- 500 ml lauwe halfvolle melk
- 500 gr bloem
- 1 zakje gedroogde gist à 7 gram
- 4 el lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- Snufje zout
- 1 fles zonnebloemolie
- Optioneel: 150 gr krenten of 2 appels
Benodigdheden:
- Mixer met deeghaken
- Beslagkom
- Grote pan of frituurpan

Bereiding:
- Roer de gedroogde gist en suiker door de melk en laat deze even wellen.
- Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist erbij en klop het met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix daarna het ei erdoorheen.
- Optioneel krenten: Laat de krenten 15 minuten wellen in water. Schep deze daarna door (een deel van) het beslag.
Optioneel appel: Snijd de appels in kleine stukjes van ca. 1 centimeter en schep deze daarna door (een deel van) het beslag.
– Als je dit niet wilt, ga je door naar stap 4. - Dek de kom af met een vochtige doek en laat deze 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Het beslag moet ongeveer twee keer zo veel worden.
- Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Schep met water bevochtigde lepels (of een ijslepel) een bol beslag in het vet. Na een paar seconden zie je de oliebol iets groter worden en komt deze naar boven drijven. Keer deze regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat deze uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi indien gewenst de oliebollen met poedersuiker.
Van Dal Mannenmode wenst je alvast een fijne jaarwisseling toe!