Home » Eropuit » Oesters rapen
Oesters rapen

Een slijmerig weekdier of toch wel delicatesse? Nederland is het land van de delta en leent zich uitstekend voor het rapen van smaakvolle oesters. Hoe dat precies gaat legt Van Dal mannenmode u graag uit. Trek uw laarzen aan, rits uw windjack dicht en begin te verkennen!

Diverse oesters in de buitenlucht.

Bron foto: Unsplash.com

Wat is een oester?

Een klein weekdier dat omhuld door een schelp in de zee leeft. Soms bevat een oester een parel – uiterst zeldzaam! Oesters maken deze parels zelf aan met parelmoer om zichzelf te beschermen tegen binnendringend zand, schelp en dier. Parels kunnen kostbaar zijn en er worden veel sieraden van gemaakt.

Mag dat wel?

Iedereen is toegestaan om maximaal tien kilogram schelpdieren per dag te rapen. Neem daarom een weegschaal mee. Oesters worden opgedeeld in gewichtsklassen waarbij de zwaarste ongeveer 200 gram weegt. Dat betekent dat 50 topzware oesters gelijkstaan aan tien kilogram. U mag uitsluitend oesters rapen op de kustplekken die toegankelijk zijn bij laag water en niet bij commerciële oesterterreinen.

Ontdek je plekje

Zeeland en de Waddeneilanden zijn goede plekken om oesters te rapen. Online kunt u een Wildplukwijzer vinden waarmee u alle toegestane plekken om oesters te rapen op de kaart van Nederland kan zien. Het oesterseizoen spant van september tot aan april, tal van mogelijkheden dus!

Pak het goed aan

Oesters en kuststenen kunnen uw handen lelijk beschadigen. Neem daarom oesterhandschoenen en een oestermes mee op uw raaptocht. Neem ook een stevig, puntig voorwerp mee om de oesters los en open te breken, zoals een schroevendraaier. Als oesters onder de blubber zitten, laat ze dan liggen. Dit kan een nadelig effect op de smaak hebben. De oesters die in laag water liggen smaken het lekkerst.

Een meeuw langs de zee.

Bron foto: Unsplash.com

Oesters op een bord.

Bron foto: Unsplash.com

Oesters met limoen op een bord.

Bron foto: Unsplash.com

Oefen uw favoriete oestersmaak

Voor u het weet bent u een paar uur verder met een volle emmer en toegenomen honger. Kiest u voor een rauwe oester of een uitgebreide smaaksensatie? U kunt de oester bijvoorbeeld barbecuen en de smaak dichtbij de zee houden. Strek zeewier uit over het rooster en laat het vijf minuten verwarmen. Vervolgens kunnen de oesters ongeveer zeven minuten op hun bolle kant gestoomd worden. Haal de oesters en zeewier van de barbecue af. Schenk oosterse dressing over de oesters. De smaak is vanaf hier op allerlei manieren uit te breiden, maar u kunt het bijvoorbeeld aanvullen met een lente-ui, chilipeper en zachtgekookte taugé. Er zijn zelfs recepten voor een stoofpot, gefrituurde oesters en oesterspread. Eet smakelijk!

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: