Home » Eropuit » Niet te missen in Valencia
Niet te missen in Valencia

La Ciudad de las Artes y las Ciencias, ofwel de stad van de kunst en wetenschap, is de derde grootste stad van Spanje en bijzonder modern in aanzien. Toch gaat de historie van Valencia ruim 2000 jaar terug toen het gesticht werd door de Romeinen. Het is een plek die iedereen wel een keer gezien moet hebben waarbij de diverse wijken dorpelijke sferen uitdragen. Ontspannen op het strand met een gezellige boulevard en het bezichtigen van de talloze bezienswaardigheden zijn vereisten voor een onvergetelijke vakantie. Wist u bijvoorbeeld dat er auto’s rondrijden die met speciale armen bomen schudden zodat de rijpe sinaasappels eruit vallen en in zakken worden opgevangen? Hartstikke innovatief, dat Valencia!

‘Valencia, de op drie na grootste stad van Spanje, met in de wijken de sfeer van een dorp.

Barrio del Carmen

Als een van de oudste wijken van Valencia is Barrio del Carmen, vaak afgekort tot El Carmen, een levendige, authentieke plek waar veel toeristen en lokale bevolking vrolijk paraderen. Overdag om de historische buurt en zijn rauwe randjes te aanschouwen, ’s avonds om te genieten van het bruisende uitgaanscentrum. Zo is er Museu de Prehistòria de València, het museum dat veel inzage geeft in het archeologische erfgoed dat Valencia rijk is. Het is in 1927 ontstaan en fungeert tevens als een wetenschapsinstituut dat zich inzet voor het behoud en de bekendheid van het erfgoed, zoals opgravingen uit de Cova del Parpalló grot en uit de Bastida de les Alcusses bastion. Een ander historisch aangezicht is de Christelijke stadspoort Torres de Serranos, welke vanaf de 14e eeuw gediend heeft als verdedigingswerk, opslagplaats voor belangrijke schilderijen uit Madrid en gevangenis. Het uitgaansleven ervaart u het best in Calle de Caballeros, een straat waarin terrassen, restaurants, bars en clubs garant staan voor een en al plezier.

Bron foto: Unsplash.com

La Ciudad de las Artes y las Ciencias

Geen bezoek aan Valencia is compleet zonder het futuristische gebouwencomplex La Ciudad de las Artes y las Ciencias te ontdekken. De bouw ervan kostte ruim twee decennia maar levert daardoor wel een zeer fotogeniek gezicht voor de Jardín del Turia, het prachtige stadspark dat midden in het hart van Valencia ligt. De constructie van 2 km² bestaat uit zes onderdelen:

Bron foto: Unsplash.com

1. L’Hemisfèric (1998)

L’Hemisfèric is een uniek en spectaculair gebouw met een enorme IMAX DOME bioscoop, 3D digitale cinema en digitale projecties zoals astronomische voorstellingen. Dit maakt het gebouw de grootste ruimte in Spanje met drie projectiesystemen op een concaaf scherm van 900 m².

2. L’Umbracle (2000)

Het in 2000 gebouwde L’Umbracle huisvest een openluchtdiscotheek en een tuin met palmbomen, planten en bloemen. Het is overkoepeld door een abstracte, metalen boog en presenteert doorgaans actuele exposities.

3. Museu de les Clèncles Príncipe Felipe (2000)

Het wetenschapsmuseum van Valencia kent een hele strakke en moderne architectuur met een royale oppervlakte van zo’n 8000 km². Bezoekers kunnen hier experimenteren met technologie, bijzondere exposities bijwonen en genieten van een prachtig uitzicht over het CAC en Jardín del Turia.

Bron foto: Unsplash.com

4. L’Oceanogràfic (2003)

Wie gek is op dolfijnen, pinquïns en schildpadden stippelt een route uit naar L’Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa met meer dan 40.000 dieren. Deze dieren zijn weer onder te verdelen in 500 diersoorten waardoor bezoekers nooit uitgekeken raken.

5. Palau de les Arts Reina Sofia (2005)

Het Operagebouw heeft een globale visie die vanuit de muziek verscheidene artistieke en culturele disciplines omvat. Met een podium van 1500 m², zeer geavanceerde technologie en verplaatsbare platforms is Palau de les Arts Reinia Sofia een waar kunstpaleis.

6. Agora (2009)

Te herkennen aan de maanachtige vorm en donkerblauwe kleur: het Agora wordt gebruikt voor  concerten, congressen, diners, productlanceringen en shows. Helaas is het buiten de georganiseerde evenementen niet te bezoeken, maar dat maakt het er niet minder fotogeniek op. Zeker even langslopen dus!

‘La Ciudad de las Artes y las Ciencias’ werd ontworpen door Santiago Calatrava; wereldberoemd Spaans architect.

Monastrell

Zuidelijk van Valencia en oostelijk van Alicante liggen noemenswaardige wijngebieden waar de monastrell, een van oorsprong Catalaanse druivensoort, de hoofdrol speelt. Een van die gebieden is Yecla, een kleine parel in het noorden van de provincie Murcia en tevens een van de innovatiefste wijnregio’s van Spanje. Wijngaarden liggen rondom het gelijknamige stadje met een royale wijnhistorie. 7.000 hectare wijngaard is geclassificeerd als Denominación de Origen, ofwel een gebied waarvan de streeknaam wettelijk beschermd is. Met temperaturen tussen de 35 en 40˚C en hooguit 350mm neerslag per jaar is het heet en droog in Yecla. Dit is gunstig voor de monastrell en de heerlijke smaakvorming ervan. Zo bereikte de druif andere delen van Spanje en later ook Frankrijk, waar de druif bekendstaat als mourvèdre.

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Kwaliteitswijnen

Bodegas Castaño is een van de grote namen in Yecla die 600 hectare wijngaard op diverse locaties beslaat. Door de monastrell met cabernet sauvignon, andere druiven of assemblages van wijnen van verschillende percelen te mengen ontstaat een ongeëvenaarde wijnkwaliteit. Ramón Castaño Santa bouwde in de jaren ’50 al een modern wijnbouwbedrijf welke zo’n dertig jaar later wijnen begon te bottelen en uit te brengen onder eigen label. Dit ontstond uit de visie dat kwaliteitswijn van monastrell gemaakt moest worden in plaats van anonieme slobberwijn. De drie zoons van Ramón zijn al decennialang actief binnen het bedrijf, er worden regelmatig belangrijke investeringen gedaan en de modernste technieken worden doorlopend toegepast waardoor het bedrijf blijft inspelen op groeimogelijkheden. Zo wordt er alles op alles gezet om de authentieke druif te laten excelleerden!

Plaza de La Virgen… het mooiste plein van Valencia

Het historische plein Plaza de la Virgen is de La Seu wijk in het centrum te vinden en valt op door de Fuente Del Agua de la Acequia. Dit is een uit 1976 afkomstige fontein die de Turia rivier weergeeft met daaromheen acht naakte vrouwen die staan voor irrigatiekanalen uit Valencia. Op dit plein vindt u tevens de kathedraal van Valencia, de basiliek van de Virgen De Los Desamparados en een ondergronds badhuis dat aan de Romeinen toebehoorde. Absoluut de moeite waard tijdens uw bezoek; geniet vooral ook van de zomerse terrassen.

Het mooiste plein van Valencia!

 

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash.com

Bron: Iconick

Bron foto: Unsplash.com

¡Buen provecho, amigos!

Oftewel: smakelijk eten, vrienden! Spanjaarden lunchen doorgaans met meerdere gangen, zoals bijvoorbeeld terug te zien is bij tapasrestaurant. Ga eens langs bij La Bodeguilla la Gato; hier scoort u een overheerlijke serranoham met ingelegde ansjovis waar u uw vingers bij aflikt. Proef ook zeker pincho’s, het oorspronkelijk uit het Baskenland afkomstige prikkerhapje die er in smakelijke varianten is. Ook kunt u uzelf laten verrassen door het diverse lunchmenu van Restaurante El Trovador, waar bijvoorbeeld een paella Valenciana op uitblinkt. De keuze is reuze, nee, enorm zelfs in het levendige Valencia!

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: