De winter warm doorkomen doe je natuurlijk met een smaakvolle winterbarbecue. Om zowel de honger te stillen als gezellig te grillen, dien je enkele zaken slim aan te pakken. Hier zijn vier essentiële onderdelen die jouw winterbarbecue een groot succes maken!
De grill die je wil
Duidelijk: een winterbarbecue begint bij de barbecue zelf. Welk type barbecue je kiest, hangt af van je eigen voorkeur en ervaring.
Als je nog niet veel ervaring hebt, is de kogelbarbecue, zoals de Weber, een goede instapvariant. Deze barbecue is voorzien van een deksel waarmee je de warmte goed kunt vasthouden, wat handig is bij kouder weer. Het is eenvoudig te gebruiken en ideaal om je eerste stappen in het wintergrillen te zetten.
Ben je op zoek naar meer uitdaging en perfectie in je bereiding, gebruik dan een keramische barbecue (Kamado), zoals The Bastard of Big Green Egg. Door de dikke keramische wanden behouden deze barbecues urenlang dezelfde temperatuur, zelfs in de winterse kou. Dit is perfect voor (pizza) bakken, (rotisserie) grillen, slow cooking, stoven, warm roken en koud roken. Heerlijk als je houdt van langzaam geroosterd vlees met intense smaak.
Als je een doorgewinterde barbecue-expert bent, kies je voor een betonnen barbecue. Deze robuuste grill is aan één zijde open, waardoor je volledige controle hebt over de warmte en zichtbare houtblokken. Dit vergt ervaring en vaardigheid, maar het resultaat is een authentieke barbecue-ervaring met intense rooksmaak.
Jarenlang plezier
Om je barbecue in topconditie te houden, is een goede beschermhoes onmisbaar. Zo blijft je barbecue niet alleen droog en schoon, maar ook altijd klaar voor actie, zelfs na een flinke regen- of sneeuwbui. Een stevige hoes beschermt tegen slijtage en houdt je barbecue als nieuw voor jarenlang grillplezier.
Ook een beschermhoes? Kijk op www.firestation.nl
Tijd om te vlammen
Vlam in de pan, ehh, grill! Begin met het kiezen van het juiste type rookhout. Er zijn verschillende opties die je kunt overwegen om jouw ideale smaakbeleving te creëren.
Vind kwaliteitshoutskool online op firestation.nl
Hickory
Het meestgebruikte hout is hickory. Dit levert bijna perfecte resultaten met een volle en hartige smaak die soms ook een beetje spekachtig overkomt. Geschikt voor grotere stukken ribs, varkensschouder, rood vlees en gevogelte.
Mesquite
De Texaanse barbecuesmaak van mesquitehout is steeds populairder geworden. Dat komt door de unieke, sterke smaak waar gemarineerd vlees het extra goed doet. Het is een houtsoort voor de gevorderde griller die weet hoe je rood vlees behandelt en extra smaak bij de barbecue wil. Met mesquite bereik je de aroma’s die je met andere ingrediënten nog mist – heerlijk!
Eik
Eikenhout is een veelzijdige houtsoort om te gebruiken bij de barbecue. Met een medium tot sterke smaak valt eikenhout net onder hickory en kan het zelfs bij houtsoorten worden toegevoegd voor extra smaak. Eikenhout past goed bij lam, rundsvlees, borst en worsten.
4x heerlijk vlees voor jouw winterbarbecue
Kalfstong
De kalfstong staat bekend om zijn uitgesproken smaaksensatie. Bij het grillen krijgt het een lichte rooksmaak, is het boterzacht van binnen en neemt het makkelijk smaken op van marinades en specerijen. Deze topper gaar je langzaam voor een voortreffelijke smaak en textuur!
Lamsschouder
Van nature staat de lamsschouder bol van een volle smaak die zich onderscheidt van andere vleessoorten. Door het vetgehalte proef je extra sappigheid. Omdat het een spons is voor kruiden, kun je experimenteren met rozemarijn, tijm en komijn. Rook deze langzaam voor perfecte sappigheid of gril deze snel voor een knapperige buitenkant – lekker zeg!
Beefribs
Voor culinair genot leg je beefribs op jouw grill. Verras jezelf met de robuuste smaak die door de hoge temperaturen van de barbecue lekker rijk smaakt. Beefribs zitten vol bindweefsel, waardoor deze ook langzaam gegaard dienen te worden. Gebruik rookhout zoals eiken of hickory. Ook zorg je voor een dry rub, waarbij je het vlees inwrijft met een droge mix van kruiden, specerijen, zout en een beetje suiker.
Picanha
Een persoonlijke favoriet van velen: de picanha. De tropische naam lenen we uit het Portugees en betreft het staartstuk van een rund. Proef de ideale balans tussen smeuïg vlees en vet, waardoor elke hap een klein feestje wordt. Kies voor dikke plakken die je direct grilt of gaar het hele stuk voor een gelijkmatige bereiding. Alles kan en met een snufje zeezout ben je eigenlijk al klaar!