Home » Eropuit » Stedengids » Arnhem | Musea en uitjes » Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Algemene informatie

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een buitententoonstelling waar karakteristieke en bijzondere geschiedenis terug te vinden is. Het Arnhemse museum bestaat sinds 1918 en geeft je een eerlijk beeld van het leven in Nederland door alle eeuwen heen. De dagelijkse routine komt sterk terug, met onder meer het wonen, werken, recreëren en tradities die elk vormgaven aan de cultuur. Als je door het park loopt zie je historische gebouwen, boerderijen en arbeiderswoningen met figuranten. Kinderen hebben alle ruimte, er zijn speeltuinen genoeg en er zijn talloze leuke voorstellingen te vinden. Kom meer te weten en plan een dag eropuit in het Nederlands Openluchtmuseum!

Adres

Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

Parkeergelegenheid

Bij het museum €7,00, gratis in de buurt

Kunst & Cultuur

Geschiedenis

1-2 uur

1-6 personen

Het Jenevermuseum

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Thijs van Huijgevoort

De geschiedenis

De aanloop van dit museum begon aan het einde van de 19e eeuw. De industriële revolutie laat de welvaart groeien in Nederland, maar betaalt het helaas met de traditionele bouwwerken. In 1899 koopt de gemeente Arnhem een landgoed van het huidige museumterrein. Hieruit vloeit het Nederlands Openluchtmuseum door oprichter Frederic Adolph Hoefer, een Nederlands militair en historicus. Hij had altijd al een passie voor geschiedenis en vond dat dit gekoesterd moest worden. Het Nederlands Openluchtmuseum opende zijn deuren op 13 juli 1918. Het is de missie van het museum om materieel en immaterieel erfgoed door te geven aan de toekomst. Je wordt meegenomen in een soort tijdreis. Ook kijkt het museum verder dan de geschiedenis; ze zijn er namelijk van overtuigd dat geschiedenis een band kan scheppen en leerzame kennis overdraagt.

Wist je dat er in textielstad Tilburg vier arbeidershuizen stonden. In 1955 zouden deze huisjes gesloopt moeten worden, echter heeft het museum ze gered. De huizen zijn voorzichtig afgebroken en elders opnieuw opgebouwd. Vandaag de dag kan je ze bewonderen in het Nederlands Openluchtmuseum.

1988

Koop van het landgoed door Arnhem: het prille begin van het museum

1912

Oprichting van het Nederlands Openluchtmuseum

1918

Opening van het museum

1978

Succesvolste jaar met 581.000 bezoekers

2018

Honderdjarig bestaan van het museum

Over het museum

Gelukkig zijn er in het museum plattengronden en routes terug te vinden, zodat je niet hoeft te verdwalen in het 44 hectare gebied. Er wordt in een tijdlijn langs allerlei verschillende tijdvensters gelopen en in tentoonstellingen gespeeld. Het avontuur begint net zoals de geschiedenisboeken op school bij de jagers en boeren (prehistorie), dan de Grieken en Romeinen (oudheid), monniken en ridders (vroege middeleeuwen), steden en staten (late middeleeuwen), ontdekkers en hervormers (Renaissance), regenten en vorsten (Gouden Eeuw), pruiken en revoluties, burgers en stoommachines, oorlogen en als laatst televisie en computers.

Er zijn zo’n 152.000 voorwerpen terug te vinden in het park, van speelgoed tot boerenwagens, textiel en huizen. Ga jij ze allemaal spotten?

Bron foto: Unsplash.com

Het Zonnehuis

Het Zonnehuis uit Olst: een klein draaibaar gebouw op een plateau die verzet kon worden zodat de patiënt altijd in de zon kon liggen.

Bron foto: Unsplash.com

Tentoonstellingen

Het museum organiseert veel leerzame en mooie tentoonstellingen waar je veel van opsteekt. Of je nou jong en nieuwsgierig bent, of ouder en nog lang niet uitgeleerd.

Bron foto: Unsplash.com

Molukse Barak

Molukse Barak: hierin werden Molukkers geplaatst na de Tweede Wereldoorlog. Hier is een expositie te zien van het leven en de ervaringen van deze mensen.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Arnhem

Overnacht in hotel Postillion Arnhem

Bezoek het Kröller Müller museum

Dineer in stijl bij Karakter

Wandelen in Arnhem

In Arnhem is veel te beleven. Van het bezoeken van de mooiste musea, een optreden zien in het Geldredome tot het wandelen in de Veluwe. Alles is mogelijk in deze historische stad. Voor meer tips in Arnhem raadpleeg je ons artikel “Wat is er te doen in Arnhem?” of vraag je het aan een van onze winkelmedewerkers!

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Arnhem | Musea en uitjes | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: