Home » Eropuit » Stedengids » Heerenveen | Musea en uitjes » Museum Heerenveen
Museum Heerenveen

Ben je klaar voor een reis door de geschiedenis van Heerenveen? Museum Heerenveen wordt gekenmerkt door de vele toegewijde vrijwilligers die het museum onderhouden en het verhaal van de Friese stad in leven houden. Het museum beheert ruim 16.000 bijzondere objecten zoals schilderijen, 30.000 foto’s en tekeningen en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Daarmee leren kinderen op een speelse manier alles wat ze over de stad moeten weten. Plan jo besite fluch, zou een Fries zeggen, wat ‘plan snel jouw bezoek’ betekent.

Adres

Minckelersstraat 11
8442CE
Heerenveen

Parkeergelegenheid

Hetzelfde adres

Kunst & Cultuur

Geschiedenis

1-2 uur

1-6 personen

Het Jenevermuseum

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

De geschiedenis

‘De Oudheidkamer’, ‘Museum Willem van Haren’ en ‘Museum Heerenveen’ zijn drie benamingen die het museum sinds 1942 heeft doorgemaakt. Voor de daadwerkelijke oprichting gaan we iets verder terug, namelijk naar 1937. In de krant werd aan inwoners gevraagd om regionale, historische objecten te schenken, wat een massale vangst opleverde. Deze werden in het voormalige pand, de Volksuniversiteit te Heerenveen, gestald.

Ruim 30 jaar later, in de jaren ’70, was het ‘museum’ toe aan een nieuwe stap en verhuisde samen met de 16.000 objecten naar het huidige pand. Hier werd de Oudheidskamer omgebouwd naar een heus museum, wat op de symbolische datum van 12 mei 2015 zijn naam Museum Heerenveen kreeg. Symbolisch, omdat 12 mei vroeger de dag was waarop veencontracten vernieuwd werden.

1937

De bakermat van museum Heerenveen, toentertijd de Oudheidskamer

1942

Oproepen tot schenkingen aan de Oudheidskamer

1982

Verhuizing naar het nieuwe pand aan de Van Harenspad

1999

Uitbreiding museum met het gesloten naastgelegen schoolgebouw

2015

Naamswijziging op de symbolische datum 12 mei naar Museum Heerenveen.

Over het museum

Naast de uitgebreide geschiedenis van Heerenveen beleef je de leukste tentoonstellingen en leer je meer over de stad op een leuke, interactieve en educatieve manier. Daarbij beschikt het museum over een speciale collectie over Ferdinand Domela Nieuwenhuis, een van de meest geliefde en gehate personen uit de Nederlandse geschiedenis.

Bron foto: Unsplash.com

Traditie in Textiel

Leer meer over de modetrends uit de vroegere jaren. Hoe worden deze vergeleken met de modetrends uit de hedendaagse tijd? Je ontdekt het in deze gave tentoonstelling.

Bron foto: Unspalsh.com

Museum Galerie

Toonaangevende kunstenaars op het gebied van hedendaagse kunst tonen hun kunst in dit interessante deel. Buiten het bewonderen van het werk is het ook te koop!

Bron foto: unsplash.com

Winkel en museumcafé

Vind de mooiste lokale souvenirs in deze apotheek met aanlokkelijke 19e-eeuwse inrichting. Kopje koffie met typische Fryske dúmks erbij? Jazeker!

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Heerenveen

Overnacht in hotel Boutique Hotel't Gerecht Heerenveen

Bezoek het Bèlvedere

Volop eet- en drinkmogelijkheden

Bekijk de historische gebouwen

Bezoek Landgoed Hoenderdaell. Daar sta je oog in oog met grijpstaartstekelvarkens, Euraziatische lynxen en rode neusberen – die heb je vast nog niet bij jou in de buurt gezien! Met een vrij weekend in het vooruitzicht zou je nog iets noordelijker kunnen gaan om met de veerboot naar Texel te varen. Zorg echter wel dat je daar goed op gekleed bent, want het kan er nog weleens fris worden. De dichtstbijzijnde Van Dal winkel vind je in Heerenveen en in Drachten. Wat je route ook wordt: we wensen je alvast heel veel plezier!

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Eropuit | Heerenveen | Musea en uitjes | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: