Home » Eropuit » Museum Belvédère
Museum Belvédère

Algemene informatie

Schouwburg De Lawei, gelegen in het prachtige Friesland, is een bekend cultureel centrum dat een breed scala aan podiumkunsten en culturele activiteiten biedt. Met zijn rijke geschiedenis, diverse programma en levendige sfeer is De Lawei uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, artiesten en de lokale gemeenschap.

Schouwburg De Lawei, gevestigd in de stad Drachten, is een multifunctioneel theatercomplex dat in 1960 werd geopend. Het bestaat uit verschillende zalen, waaronder een grote theaterzaal, een kleine zaal en diverse multifunctionele ruimtes. De Lawei heeft als doel om een breed scala aan kunstvormen te presenteren, waaronder theater, dans, muziek, cabaret en film. Het theater heeft een capaciteit van bijna 800 zitplaatsen en ontvangt jaarlijks duizenden bezoekers.

Adres

Laweiplein 1
9203 KL Drachten

Parkeergelegenheid

Bij het museum

1-2 uur

1 - 6 personen

Het Jenevermuseum

Bron foto: Museum Belvédère

Een kunstwerk in Museum Belvédère door Sjoerd de Vries

Bron foto: Museum Belvédère

De geschiedenis

De geschiedenis van Schouwburg De Lawei gaat terug tot 1950, toen een groep enthousiaste lokale kunstliefhebbers het idee opperde om een theater in Drachten te bouwen. Na jaren van inspanning en fondsenwerving werd het theater uiteindelijk geopend in 1960. Sindsdien heeft De Lawei een belangrijke rol gespeeld in het cultuurlandschap van Friesland en daarbuiten.

1960

Schouwburg De Lawei wordt officieel geopend, waarmee een nieuw tijdperk van cultuur en kunst in Drachten begint.

1983

Een grote renovatie en uitbreiding van De Lawei vindt plaats, waarbij de capaciteit wordt vergroot en moderne faciliteiten worden toegevoegd.

2000

De Lawei ondergaat opnieuw een grootschalige renovatie en modernisering, waardoor het theater zijn eigentijdse uitstraling behoudt.

2011

De Lawei wordt bekroond met de prestigieuze Theater van het Jaar-prijs, waarmee de erkenning voor zijn uitmuntende programmering en faciliteiten wordt bevestigd.

2018

Schouwburg De Lawei viert zijn 58e verjaardag met een reeks speciale evenementen en voorstellingen, waarmee het zijn langdurige bijdrage aan de kunstgemeenschap van Drachten en Friesland markeert.

Over het museum

Schouwburg De Lawei biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden en culturele interesses. Naast het bijwonen van theater- en dansvoorstellingen, kunnen bezoekers ook genieten van muziekconcerten, cabaretvoorstellingen, filmvertoningen en lezingen. De Lawei organiseert tevens educatieve en participatieve programma’s, zoals workshops en masterclasses, om lokale talenten te stimuleren en de artistieke ontwikkeling in de regio te bevorderen. Daarnaast biedt het theater een gezellig café en restaurant waar bezoekers voor of na een voorstelling kunnen ontspannen en genieten van heerlijke gerechten en drankjes.

Bron foto: Museum Belvédère

Jaarlijkse theaterproducties

Schouwburg De Lawei organiseert elk jaar een indrukwekkend programma met theaterproducties van gerenommeerde gezelschappen uit binnen- en buitenland. Van klassieke toneelstukken tot eigentijdse avant-gardevoorstellingen, er is voor elk wat wils.

Live muziek

Bron foto: Museum Belvédère

Muzikale optredens

Het theater verwelkomt regelmatig nationale en internationale muzikanten en bands, variërend van klassiek tot pop, jazz en wereldmuziek. Deze concerten bieden een geweldige gelegenheid voor muziekliefhebbers om te genieten van liveoptredens in een intieme setting.

Een kunstwerk van Jan Mankes in Museum Belvédère

Bron foto: Museum Belvédère

Festivals en evenementen

Schouwburg De Lawei organiseert verschillende festivals en evenementen gedurende het jaar. Deze omvatten bijvoorbeeld het Drachtster Kinderfestival, waar kinderen kunnen genieten van theater, dans en workshops, en het Noorderlicht Filmfestival, dat internationale films en documentaires vertoont. Deze festivals voegen een dynamisch element toe aan het culturele aanbod van de schouwburg.

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek Van Dal mannenmode in Drachten

Overnacht in Boutiquehotel T Gerecht

Bezoek Museum Damhus

Drink een drankje bij James Bistro

Wandelen in de natuur

Er valt veel te beleven in Drachten! Zo kan je je dag weg combineren met verschillende activiteiten. Kom bijvoorbeeld gezellig langs in onze winkel in Drachten. Ontdek de cultuur en historie en wandel in de mooie natuur.

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: