Home » Smakelijk » Met gemak(kie) een lekker bakkie
Met gemak(kie) een lekker bakkie

Een zwart bakkie pleur voor de dagelijkse sleur. Het merendeel van hardwerkend Nederland geeft eraan toe en misschien ook wel terecht: koffie stuwt immers de productiviteit omhoog en maakt het vroeg actief zijn wat draagbaarder. Daarbij staat Nederland aan top met de hoogste koffieconsumptie in de wereld. Volgens een onderzoek dat digitaal nieuwsmedium Quartz deed drinken Nederlanders namelijk gemiddeld 2,4 koppen per dag. 

Van plant naar koffie

Koffie is afkomstig van de koffieplant. Aan deze plant groeien koffiebessen in trossen, en in deze bessen zitten op zijn beurt weer zaden. Omdat het zaadje op een boon lijkt spreekt men over een koffieboon, maar het is absoluut geen boonsoort. Op koffieplantages groeien de planten doorgaans tot zo’n 2 meter hoog. Dat doen ze in een tropisch klimaat met voldoende schaduw en de tijdsduur van drie tot vijf jaar. ‘Even een bakkie doen’ helpt niet alleen bij het beter doorkomen van de ochtend, maar is ook een eenvoudige brug naar Hollandse gezelligheid. Gun uzelf een warme traktatie en ontdek bijzondere smaakpaletten. Uiteraard gaat dit het beste met een koffiekoekje of smeuïge stroopwafel. 

Diverse oesters in de buitenlucht.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Friesche koffie

Om een vleugje van Friesland te laten doorschemeren in uw leut kunt u de tip van onze ambassadeur Rintje Ritsma opvolgen. Hiervoor giet u twee borrelglaasjes met Beerenburg in uw favoriete koffiemok en roert u er een duchtige scheut basterdsuiker doorheen. Vul het vervolgens aan met een dubbele espresso. Door het af te toppen met een bescheiden laag ongezoete slagroom haalt u alles uit uw kop koffie.

Els la Vera koffie

Geeft u liever een zuidelijke twist aan uw koffie? Zet dan uw zinnen op de Els la Vera – een pittige , alcoholische kruidenbitter uit Limburg. Deze drank wordt ook wel Els of Elske genoemd. De bittere smaak ontstaat door de toevoeging van alsem,  een plant met grijsgroene blaadjes en gele bloemen. Steranijs is ook een van de ingrediënten van de drank die zorgt voor een zoete, anijsachtige smaak. Leg allereerst de basis met een theelepel basterdsuiker. Schenk hier ongeveer 30 ml Els la Vera en 60 ml koffie op. Laat de basterdsuiker hierin oplossen. Vul het glas rijkelijk met lichtgeslagen room en maak het af met een beetje koffie- of cacaopoeder. Heerlijk!

Sinaasappelkoffie

Als u liefhebber bent van fruitige smaken is een sinaasappelkoffie een leuke optie. Hiervoor zet u eerst uw favoriete kop koffie klaar. Voeg hier 10 gram suiker, een eetlepel sinaasappellikeur en het sap van een halve sinaasappel aan toe. De zoetigheid vermengt zich met het volle karakter van uw koffie en mengt tot een bijzondere smaak. De toevoeging van slagroom is optioneel, maar het garneren van geraspte sinaasappelschil is absoluut essentieel.

Een meeuw langs de zee.

Bron foto: Unsplash.com

Oesters op een bord.

Bron foto: Unsplash.com

Oesters met limoen op een bord.

Bron foto: Unslpash.com

Koekje erbij

We zijn in Nederland gek op een koekje bij de koffie. Dit kan vanalles zijn; speculaas, een gevulde koek of zelfs een koffiekoek voor nog meer koffiesmaak. Een andere koek die het altijd goed doet is de stroopwafel, vooral als deze lekker vers is. Om de stroopwafel nog wat extra’s te geven kunt u chocolade smelten in een pan en de stroopwafel hierin dippen en voorzien van een lekkere topping, zoals kleine M&M’s, nootjes of kaneel. Lekker om zo te eten of zelfs in uw koffie te dippen. Tast toe!

Een kopje koffie met een warm welkom.

Bron foto: Van Dal mannenmode

De koffie staat voor u klaar in al onze winkels!

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer