Wist je dat het deze week “De week zonder vlees” is? Omtrent het onderwerp duurzaamheid willen wij hier even bij stil staan. Tegenwoordig zijn er zoveel gerechten die ook heerlijk te maken zijn zonder vlees. Het is een jaarlijks terugkerend initiatief dat laat zien...
Wat hebben de Amsterdamse grachten, de kunstwerken van de Spaanse kunstenaar Antoni Gaudi en de hoofdstad van Malta; Valetta met elkaar te maken? Ze staan alledrie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Allemaal leuk en aardig, maar wat ís de Werelderfgoedlijst van UNESCO? Waarom bestaat deze lijst überhaupt en wat staat er nog meer op deze lijst? Dat lees je hier!
Wat is de Werelderfgoedlijst van UNESCO?
Kunst en cultuur moeten voor iedereen toegankelijk zijn en gewaarborgd worden voor komende generaties. De chique afkorting UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization en is opgericht door het Statuut der Organisatie voor Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Deze organisatie bouwt graag vrede, bestrijdt armoede, ontwikkelt duurzaamheid en voert interculturele gesprekken over onderwijs, wetenschap en cultuur.
Zodra je de bijzondere lijst betreedt, word je erkend als een cultureel en natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld is. Dit erfgoed wordt behouden en samengesteld door het Werelderfgoedcomité, dat bestaat uit vertegenwoordigers van 21 wisselende landen. Nederland heeft 12 plekken op de lijst. Van de Beemster Polder tot de Van Nelle fabriek en van de Amsterdamse grachten tot de binnenstad en haven van Curaçao. Bekijk hier de gehele wereldwijde lijst.
Bijzonderste locaties op de lijst
in 2022 stonden er maar liefst 1052 natuurgebieden, steden en monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Alle locaties hebben hun eigen charme en stuk voor stuk worden ze goed bewaard gebleven. Dit zijn drie van de bijzonderste Werelderfgoedplekken:
Mont Saint-Michel – Frankrijk
Gelegen in een grote baai in Normandië bevindt zich een rotsachtig getijdeneiland met een prachtig middeleeuwse abdij als middelpunt. Zeker in de avond is dit een prachtig verlicht aangezicht.
Chinese Muur – China
De verdedigingslinie in het Noorden van China scheidt China van Mongolië met een 6000 kilometer lange muur. De uit aarde en stenen opgetrokken muur is onmisbaar op deze lijst.
Acropolis – Griekenland
De Acropolis in Athene is met 156 meter hoogte het hoogste punt van de stad. Dat leent zich ook aan de naam: akros is Grieks voor ‘hoogste deel van’ en polis staat voor ‘stad’.
Uniek Valetta
Over UNESCO gesproken: Valetta is de hoofdstad van Malta, een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee. Hou je van heerlijk zwerven door historische straten en smalle stegen? Dan is Valetta echt een stad voor jou. Met 320 monumenten is Valletta een van de meest geconcentreerde historische gebieden ter wereld. Geen wonder dat de gehele stad op de Werelderfgoedlijst staat. Daarbij wordt Valetta vaak gebruikt als filmdecor voor verschillende films en series. Onder andere Game of Thrones, Popeye en de Da Vinci Code zijn maar een paar van deze klassiekers. Wat bijzonder!

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com