Inmiddels is het alweer een tijd geleden dat we de jaren ’70 meemaakten. Hierin brandde legendarische popgroep ABBA los met hun eerste hits, voerde Nederland de zomertijd in en kwam de eerste walkman op de markt. Ondanks dat er in de jaren ‘70 door de oliecrisis een recessie begon, was het vooral een hele gelukkige tijd waar mensen lekker zichzelf wilden zijn. Weet jij nog hoe het was? We nemen een tijdsprong naar de jaren ‘70 en laten je de typische rages, de muziek, het eten en de kleding uit de jaren ‘70 herleven. Dit is typisch jaren ’70!
Rages in de jaren ’70
Herinner je je de rages in de jaren ’70 nog? Indertijd gingen Nederlanders plat op de klik-klak ballen – dat speelgoed waarbij je in een snelle beweging ballen tegen elkaar aan ketst en een klik-klak geluid creëert – en ook de kleurrijke Rubiks kubus en skippybal waren erg geliefde rages. Ideaal tijdverdrijf om ofwel je hersenen te laten kraken of je even te gedragen als een enthousiaste kangoeroe. Het enorm beroemde en succesvolle Playmobil uit 1974 heeft ook deze periode voorgoed veranderd. Vandaag de dag wordt het speelgoed nog volop verkocht.
Herkenbare gadgets
Doorbordurend op de jaren ’60 komen ook de jaren ’70 met allerlei herkenbare gadgets die in onze hoofden gegrift staan. De videocassette, ook wel VCR genoemd, zag het licht in 1971. Dat stelde mensen in staat om videofragmenten vast te leggen en te bekijken. Een fenomeen dat nog nooit eerder mogelijk was! Een andere toonaangevende ontwikkeling is de kleurentelevisie. Deze werd aan het einde van de jaren ’60 voor het eerst in Nederland verkocht, maar ruim tien jaar later had een groter deel van Nederlandse huishoudens deze pas in de woonkamer staan.
Global Positioning System, ofwel een GPS-systeem, vindt tevens zijn origine in de jaren ’70. Het is geen gadget, maar wel een van de meest innovatieve uitvindingen van afgelopen eeuw waar we vandaag de dag nog intensief gebruik van maken. Wist je dat de airbag in auto’s zelfs pas in de jaren ’70 zijn intrede deed? Tot die tijd kwam een botsing dus nog een stuk harder aan…
Populaire muziek in de jaren ’70
Wijde broeken waren helemaal in, en dat paste ook bij de populaire muziek in de jaren ’70. Zo zong iedereen Ain’t No Sunshine (1971) van Bill Withers luidkeels mee, dansten we zo excentriek mogelijk op Boogie Wonderland (1979) van Earth, Wind & Fire en konden we Can’t Get it Out of My Head (1974) van The Electric Light Orchestra niet uit ons hoofd krijgen. Een dankbare periode in de muziekwereld, want we hebben ook mogen genieten van tijdloze sfeermakers zoals The Jacksons, Santana, The Trammps, Meat Loaf en Toto. Het leuke is dat je veel van deze muziek nu nog steeds hoort in uitgaansgelegenheden. Wie blijft er anno 2022 nog stilstaan als Stayin’ Alive (1977) van The Beegees opkomt, laat staan Bohemian Rhapsody (1975) van Queen en Sweet Home Alabama (1974) van Lynyrd Skynyrd? Precies, ook jij zult dan gewoon mee staan blèren!
Zo zag een huiskamer in de jaren ’70 eruit
Woonkamers in de jaren ’70 vertalen zich veelal in oranje-, geel-, groen- en bruintinten. Geometrische prints waren vaak terug te vinden alsook rondvormige banken van ribstof. Grote binnenkamerplanten en cactussen sieren het interieur en werden eventueel bijgewerkt door behang met jungleprint. Hout, leder en steen zorgen in samenhang met zojuist genoemde facetten voor een persoonlijke uitstraling. Grappig om te zien dat veel daarvan te herkennen is in de hedendaagse interieurtrends!
Typisch eten en drinken in de jaren ’70
De eetgewoonten en eetgelegenheden groeien eveneens mee in de jaren ’70. Het Noord-Hollandse Zaandam viert de primeur om de eerste McDonald’s van Europa te openen. Wel zo lekker om zo nu en dan te kunnen genieten van een warme Big Mac. Als we zelf in de keuken stonden, was het vaak Hollandse pot met aardappelen, vlees en groente. Elleboogjesmacaroni geeft een Italiaanse vloed, uiensoep met kaas een Franse invloed en chili con carne zelfs een Mexicaanse invloed.
Mode uit de jaren ’70
Logischerwijs komt de mode uit de jaren ’70 voort uit de nasleep van de jaren ’60. Met stijliconen als David Bowie, Robert Redford en Sir Elton John is glitter en glamour onvermijdelijk. Daarom dragen mannen losse overhemden, grafische T-shirts met bloemenprints en gave cowboylaarzen. We vertellen hier nog een heleboel over de mannenmode in deze bijzondere periode.
Wat deed Van Dal mannenmode toen?
Ad van Dal, de zoon van de heer Van Dal, reist met de inkoopafdeling de wereld af om nieuwe ideeën voor het komende decennium op te doen. Het exclusieve merk Bartlett ontstaat in 1972 nadat Ad door een telefoonboek bladerde en de naam Bartlett zag staan.
Het winkelaanbod breidt uit tot zelfs over de Belgische grens in Doel, een strategische reorganisatie vindt plaats en een nieuwe directeur komt aan het roer. Nogal een dynamische periode dus! Deze lichten we hier wat verder uit.