!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Start een moestuin in je tuin

Niks is zo heerlijk en gezond als smakelijk eten. Van Dal leeft voor lekker eten en dat stimuleren wij graag. Daarom hebben wij de handen ineen geslagen met Leukerecepten.nl en kan je wekelijks genieten van de leukste gerechten. Vandaag gaan we naar de bron van een appetijtelijk gerecht, namelijk verse ingrediënten. Hoe kan je jouw diner nou verser maken dan met ingrediënten uit eigen tuin? Start daarom een moestuin in je tuin! Maar hoe doe je dat precies? Met onderstaande tips!

Bron foto: Unsplash.com

Waar en wanneer begin je een moestuin?

Met een moestuin van ongeveer één vierkante meter kan jij al veel groenten en kruiden kweken om te gebruiken in verrukkelijke gerechten. Kies de juiste plek uit in jouw tuin of zelfs op jouw balkon. Alle gewassen die jij wilt kweken hebben een perfecte mix van zon en schaduw nodig. Daarom is het voorjaar de ideale tijd om te beginnen met jouw moestuin. Niet alleen kan je in het voorjaar gelijk beginnen met planten, het voorjaar heeft de ideale zonuren en temperaturen om jouw planten wat gemakkelijker te verzorgen.

Bron foto: Unsplash.com

Benodigdheden voor jouw moestuin

Heb je een plek gevonden waar je jouw groenten en kruiden wilt kweken? Mooi! De plek is natuurlijk een van de belangrijkste elementen van de moestuin, op de gewassen na dan… Zorg tevens voor een goede grond. Een goede grond is los en luchtig en voeg hier compost aan toe. Woel de grond los en meng met een hark het compost alvorens je de zaden en planten plant. Zorg daarnaast dat je te allen tijde een snoeischaar, schep, handschoenen, plantengeleiders (stokken) en binddraad in huis hebt.

Bron foto: Unsplash.com

Planten maar!

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar het planten is natuurlijk waar het om draait. Per maand verschillen de gewassen die geplant kunnen worden, echter is maart de beste maand om jouw moestuin te starten. Maar wat plant je in jouw moestuin? Allereerst moet je natuurlijk de gewassen lusten. Jouw tuintje kan ingedeeld worden in drie categorieën, namelijk; groenten, fruit, kruiden.

Groenten in je moestuin

Wanneer je net begint met een moestuin is het fijn om te beginnen met makkelijke groenten. Zo behoud je plezier en kan je later zelf kiezen voor wat meer uitdaging. Bij groenten kan je natuurlijk kiezen voor bonen, wortels, radijs en pompoen. Maar drie andere makkelijke groenten zijn de tomaat, courgette en aubergine.

Bron foto: Unsplash.com

Tomaat

Tomaten houden van veel zon en kunnen hard groeien. Daarbij hebben tomaten weinig water nodig. Gaan de bladeren wat krullen? Geef ze dan wat meer water. Omdat tomaten hard groeien dien je ze te ondersteunen met een stok. Oogst tomaten als ze mooi rood zijn. Wil je meer weten over de tomaat? Dit zijn 8 weetjes over de tomaat!

Bron foto: Unsplash.com

Courgette

Courgette is een grote plant die wel 70 centimeter hoog kan worden. Zaai de courgette in een potje en laat hem de eerste dagen binnen staan voor ongeveer een week. Geef ze af en toe water en voldoende licht. Als je een stevige plant hebt, mag hij naar buiten.

Bron foto: Unsplash.com

Aubergine

De aubergine is niet meteen de eerste groenten waar je aan denkt, maar je kan er zoveel mee doen in de keuken. Aubergines hebben veel warmte en zonlicht nodig. Het is dus niet de meest gemakkelijke plant in Nederland, maar met wat improvisatie heb jij een heerlijk vers aubergine gerecht na de oogst.

Fruit in je moestuin

In Nederland kan het verbouwen van fruit een uitdaging zijn. Vanwege het Nederlandse klimaat is het wat lastiger om verschillende fruitsoorten te laten groeien, maar het is niet onmogelijk! Bramen, aardbeien en verschillende bessen kun je gemakkelijk kweken, deze groeien immers ook in het wild. Andere populaire fruitsoorten om zelf te verbouwen zijn appels, peren en druiven.

Bron foto: Unsplash.com

Appels

Appels houden van volle zon en losse, rijke grond. Populaire appelsoorten om zelf te verbouwen zijn de Elstar en Bellefleur. Voor appels heb je niet perse een grote tuin nodig. Ook bestaan er appelstruiken, wel zo makkelijk!

Bron foto: Unsplash.com

Peren

Onder het mom ‘appels met peren vergelijken’ geldt dat in dit geval niet. Een perenboom of struik heeft vrijwel dezelfde verzorging nodig als een appel. Heb je niet veel ruimte in jouw tuin? Kies dan voor de Conférence. Dit zijn de meest populaire zoetsappige peren in Nederland en België.

Bron foto: Unsplash.com

Druiven

Druiven zijn gemakkelijke planten te onderhouden. Twee vereisten zijn veel zon en veel ruimte. Druiven zijn klimplanten dus hebben zij een goede stevige constructie nodig om te kunnen klimmen. Verbouw druiven bijvoorbeeld langs een waranda, ziet er nog decoratief uit ook!

Kruiden in je moestuin

Om jouw hoofdgerecht af te toppen, in salades of een dressing; alles smaakt beter met verse kruiden erin. Kruiden zijn ontzettend makkelijk te onderhouden, zowel binnen als buiten verbouw jij de lekkerste verse kruiden. Kruiden kunnen zowel in de vaste grond als in een pot. Al is een pot wat makkelijker om beter bij de andere gewassen te kunnen. Hier nemen we drie kruiden onder de loep.

Bron foto: Unsplash.com

Basilicum

Dit peperachtige kruid smaakt heerlijk in Italiaanse gerechten. Voor dit kruid is het belangrijk dat je de knoppen en bloemen afknipt: dit brengt de energie en smaak beter naar de bladeren.

Bron foto: Unsplash.com

Peterselie

Deze plant heeft twee soorten: krulpeterselie en platte peterselie, die net wat smaakvoller is. Deze halfschaduwplant heeft slechts een halve dag behoefte aan zonlicht en daarom kan je deze beter in een hoek van de tuin zetten.

Bron foto: Unsplash.com

Munt

Het makkelijkste kruid om te verbouwen is munt. Deze plant kan zowel in de zon als schaduw, enkel in de zonnige setting is meer water nodig. Munt groeit met haar pot mee, dus hoe groter de pot, hoe groter de plant kan worden.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Nederland - Frankrijk header prijspuzzel 3 Winacties

Voorspel Nederland – Oostenrijk en win!

We maken ons klaar voor de laatste wedstrijd van de groepsfase van Nederland op het ...
Bekijk meer
Dit zijn de 10 stadions voor het EK voetbal-headbanner Mannendingen

Dit zijn de 10 stadions voor het EK voetbal

Stap binnen in de stadions voor het EK voetbal van 2024 waar gespeeld gaat worden. ...
Bekijk meer
Erwtensoep-01 Recepten

Erwtensoep

Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade. Klaar in ca. 1,5 uur.
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven