!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Meer vogels in je tuin

’s Zomers is het altijd weer een leuk aangezicht: vrolijke vogels die jouw tuin in komen fladderen. Zo zit je overdag met een lekkere kop koffie achterover in jouw tuinstoel en wordt je ineens nagefloten door mezen of merels. Toch is dat niet volledig verleden tijd in de winter. Met een toenemende kou zal je nog steeds verschillende gevleugelden zien, wat zorgt voor extra gezelligheid. Heb jij ze al gespot?

Bron foto: Unsplash.com

Roodborstje

Deze kleine vriend heeft een nogal onthullende naam en komt deze ook na. Het roodborstje is namelijk eenvoudig te herkennen aan – je raadt het al – zijn oranjerode borstje. Vooral in de winter laat deze zangvogel zich graag in tuinen zien. Een handige, natuurlijke wekker! Het roodborstje is nieuwsgierig, eet graag gedroogde meelwormen of een zadenmix en heeft een behoorlijke hekel aan de kleur rood. Vanuit een territoriale gedachte wilt deze vogel zich beschermen tegen alles wat rood is – zelfs, en vooral, hemzelf! Om deze reden tikt een roodborstje vaak tegen het raam; zijn eigen reflectie wekt agressie op.

Bron foto: Unsplash.com

Winterkoning

De winterkoning is een vrij algemene broedvogel die vaak te zien is in ons kikkerland. Een oud verhaal stelt dat de illustrerende naam afstamt van een wedstrijd die onder vogels werd gehouden om te achterhalen wie het hoogst kon vliegen. Ondanks dat het kleine vogeltje deze winterse wedstrijd won, is het absoluut niet de Wim Hof onder de vogels. Het bescheiden gewicht van negen gram is dan ook moeilijk warm te houden in genadeloze vrieskou. Luid is de winterkoning wel; zijn gezang is al van een halve kilometer afstand te horen. Makkelijk te herkennen aan de opstaande staart, dus deze kan je eigenlijk niet missen!

Bron foto: Unsplash.com

Huismus

Een naam die haast vaker bij mensen wordt gebruikt dan bij de vogel, maar toch bestaat ‘ie: de huismus. Deze zangvogel is al sinds de vroege landbouw erg onder de mensen. De kruimels die wij laten vallen vormen hun voeding, onze daken hun broedplaats en onze sigarettenpeuken een ontsmetten voor hun nesten. Dat is nog eens een wonderlijke samenwerking! Het vrouwtje kleurt voornamelijk bruin en het mannetje heeft een grijs ‘petje’, waardoor de twee makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. De dominantie van het vrouwtje is zelfs te identificeren; hoe groter de zwarte plek op het borstje, hoe dominanter zij is.

Bron foto: Unsplash.com

Extra aandacht

De winter is voor iedereen bikkelen, zo ook voor vogels. De kou is een flinke beproeving, het weer is doorgaans slechter en eten wordt schaarser. Gelukkig kan jij een helpende hand bieden. Hang eten op zodat de gevederde vrinden zien dat je ze graag verwelkomt. Vogelvoer koop je kant-en-klaar in de winkel, maar je kan uiteraard ook zelf aan de slag gaan met de nodige creativiteit. Lees hieronder twee aanraders om ’s ochtends en aan het eind van de middag voor te schotelen.

Bron foto: Freeimages

Pindaketting

Vogels zijn gek op pinda’s! Het is zo gepiept om pinda’s in de voeder van of bij een vogelhuisje te plaatsen. Maar omdat je wel extra creatief wilt zijn, kan je het ook in de vorm van een ketting presenteren. Het is laagdrempelig om te maken; je hebt er slechts draad en naald voor nodig. Haal de draad door de naald en rijg de pinda’s er een voor een aan. Zorg dat je een klein beetje draad overhoudt aan het uiteinde; hiermee kan je de ketting ophangen. Natuurlijk kan de ketting ook popcorn en besjes dragen; dit maakt het voor de vogels een stuk gevarieerder.

Bron foto: Freeimages

Vogelzaad op een rolletje

Vogelhuisjes zijn er in allerlei soorten en maten. Naast dat deze er aandoenlijk uitzien hebben ze het doel om vogelvoer aan te bieden op een toegankelijke, leuke manier. Je kan om die reden het ook op een andere manier aanpakken. Het werkt qua soort voer ongeveer hetzelfde als een huisje, alleen gebruik je geen huisje maar een toiletrol. Smeer deze in met honing en rol deze dan door een veelzijdige zadenmix. De mix blijft plakken en geeft een zoete bijsmaak aan het geheel. Haal een touw door de toiletrol zodat u het kunt ophangen. Het vogelzaadrolletje zal beweeglijk gebruikt worden, wat leuk en vrolijk zal ogen.

Bron foto: Freeimages

Winterklaar of alvast goed voorbereid

Vogels kunnen niet een stijlvolle winterjas van Bartlett dragen, maar wel winterklaar gemaakt worden met jouw hulp. Doe dus wat je moet doen; ook het geluk van deze kleintjes maakt de wereld een mooiere plek! Ook kan je zo voorbereiden op de zomer, wanneer de vogelwachtrijen een stuk langer zullen zijn.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Zomer vol prints in eigen productie - header Mode

Zomer vol prints in eigen productie

Dat we bij Van Dal mannenmode energie putten uit onze eigen kracht, blijkt wel uit ...
Bekijk meer
De voordelen van breinpuzzels Denkspellen

De voordelen van breinpuzzels

Een fijne bezigheid in de ochtend bij de koffie en een krant, of als je ...
Bekijk meer
Vanaf nu ben ik levensgenieter - 2 Man op zijn best

Column – Vanaf nu ben ik levensgenieter

Jan (nu 68) is deskundig pensioencoach, trouwe klant bij Van Dal mannenmode en fulltime levensgenieter. ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven