!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Alles in dit book és getikj

“Alles in dit book és getikj.” Als je dat zonder problemen kan lezen – het is namelijk in het sappige Weerter dialect geschreven – is dit boek echt iets voor jou. Het staat namelijk vol met ludieke gedichten en verhalen van Frans Adriaens (80), trouwe klant bij Van Dal Weert. Als humorist en auteur van diverse dialectboeken zoekt Frans naar grappige situaties en onderwerpen die hij aan het papier toevertrouwt en voordraagt zoals alleen hij dat kan.

Aan de slag als ambtenaar

Al op jonge leeftijd voelde Frans van binnen iets opborrelen wat hem intrigeerde om naar een toneelschool te gaan. Als het aan zijn vader – directeur van het plaatselijke postkantoor – lag, kon Frans maar beter wegblijven van zo’n onzekere toekomst. “Ga nu maar gewoon als ambtenaar aan de slag en volg mij maar op, want dan zit je goed”, luidde het advies. “Maar ik ben helemaal geen ambtenaar, pa.” Desondanks stemde hij in en maakte hij veertig jaar vol bij PTT Post. Hij kwam tussen hele gezellige collega’s terecht, waar hij ook zijn humor kwijt kon. Ze genoten samen.

Niet veel tijd, wel veel fantasie

Toch bleef de drang om iets te gaan doen met zijn gevoel voor humor. “Ik heb niet veel tijd, maar wel heel veel fantasie”, betoogt Frans, waarna hij zich waagt aan een omvangrijke reeks van grappige teksten die altijd een knipoog naar het leven hebben in al zijn facetten. Dat deed hij vervolgens tien jaar lang op de regionale tv met enorm veel plezier. Ook schreef hij gepassioneerd ruim 1600 limericks onder de naam S. Limerick in de Limburger, die hij meermaals deelde met zijn grote inspiratie Toon Hermans. “Blief schriêve tot ’t plenske vôl is”, zei Toon, oftewel: blijf schrijven tot de (boeken)plank vol is. Zo veranderde ‘geachte heer’ vanzelf in ‘beste Frans’ en lijstte Frans deze brieven vol trots in.

Van bonte avonden naar boekpresentaties

Dat geschrijf gaat Frans goed af, maar het voordragen vindt hij nog veel leuker. Zo stond hij voor uitverkochte avonden tijdens de ‘Bonte Avonden’, waar duizenden mensen nieuwsgierig aanschoven. Al gauw vielen zijn talenten op en werd hem gevraagd waarom hij zijn humoristische teksten niet bundelde. Dat resulteerde in zijn eerste boek Knipuigskes (Knipoogjes), waarmee hij inkomsten genereerde voor een goed doel. Elk nieuw boek werd middels een gezellige boekpresentatie met livemuziek en optredens van diverse artiesten gepresenteerd. Telkens werd het eerste exemplaar van zijn nieuwste bundel aangeboden aan een bekend persoon of de plaatselijke burgemeester.

Maak kans

Frans Adriaens bracht in totaal zes boeken uit. Zijn laatste boek Alles in dit book és getiktj is voor slechts €15,- te koop in o.a. de Bruna’s in Weert en de regio en via Frans zelf op het mailadres: [email protected]. De opbrengst gaat altijd naar een goed doel. En voor het huidige boek is dat het hospice in Weert.

Lijkt het jou leuk om een gesigneerd exemplaar van ‘Alles in dit book és getikj’ te winnen? Doe dan mee met onze prijspuzzel en maak direct kans!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Nick

Nick

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Ook leuk om te lezen
Spaanse Hapjes Pincho's Recepten

Spaanse hapjes: Pincho’s

Drie heerlijke hapjes op een sneetje stokbrood. Heerlijk bij de borrel óf als aperitief!
Bekijk meer
voetbal in stadion Mannendingen

10 weetjes over het EK voetbal

Het EK voetbal is weer in aantocht! Voor vele voetbalfans is dit hét moment waar ...
Bekijk meer
Kostuums - header Mode

Bartlett Dress kostuums voor ieder moment

Ontdek de nieuwste kostuums van Bartlett Dress, geschikt voor ieder moment. Van een bruiloft als ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven