U
Home » Mannendingen » Kijken, lezen en luisteren » Voor- en nadelen van luisterboeken

Voor- en nadelen van luisterboeken

Weleens van een audioboek gehoord? Het heeft iets weg van een podcast, waar je naar mensen luistert die elkaar een verhaal vertellen of iemand interviewen. Bij een audioboek gebeurt er iets soortgelijks: in plaats van het lezen van een boek, ga je nu luisteren naar een boek dat voorgelezen wordt. Ideaal voor bij een rustmoment, het uitvoeren van huishoudelijke klussen of op de achtergrond tijdens het online winkelen. Het luisteren van een boek kent voordelen maar ook een paar nadelen. Van Dal heeft een boekje opengedaan en zet er een paar op een rij.

Voordelen

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Multitasken

Natuurlijk: je handen vrij hebben om te doen wat je wilt geeft een heerlijk ontspannen gevoel. Het wordt vaak gecombineerd met het vervullen van eigenlijk vervelende, huishoudelijke taken, zoals het vouwen van de was, afwassen, koken, de planten water geven en zo nog wel tien andere. Juist bij taken waarbij je je brein niet al te hard nodig hebt, kan een luisterboek erg fijn zijn.

Lekker makkelijk

Gemak dient de mens. Een luisterboek kan altijd. Direct. Het hoeft enkel aangezet te worden. Een papieren boek moet je eerst nog aanschaffen in de winkel of met enkele dagen levertijd. Bij een luisterboek is dat niet het geval. Verder hoef je je niet in vreemde bochten te wringen om enige vorm van licht op je bladzijdes te schijnen; het wordt immers voorgelezen. Daarnaast neemt een audioboek geen ruimte in de kast in, ideaal!

Bron foto: Unsplash.com

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Tijd

Met het luisteren van een audioboek kun je precies zien hoelang het nog duurt. Dit is niet aan de orde met het lezen van een papieren boek, waar je het vooral moet hebben van het vele bladeren en doorlezen. Zo is het erg fijn als je bijvoorbeeld een uur moet rijden en je lekker naar een podcast kan luisteren. Vanzelfsprekend moet je je hoofd bij het rijden houden, maar het is wèl heerlijk ontspannen. Weer eens wat anders dan alleen maar naar de radio luisteren!

Nadelen

Andere voorstelling

Het lezen van een boek is toch anders. Vaak maak je in je hoofd een eigen voorstelling van het verhaal. Nu wordt dat deels al gedaan door de voorlezer. Het kan zodanig ook juist helpen om het verhaal meer tot leven te brengen. Eigenlijk is het eenzelfde principe als met het kijken van een film na het lezen van een boek. In het hoofd worden er voorstellingen gemaakt en in een film wordt het op een andere manier vertoond dan je misschien wel had durven hopen.

Bron foto: Unsplash.com

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Opladen

Je moet natuurlijk wel de elektronica tijdig opladen, anders is het niet mogelijk om het audioboek te luisteren. Dat is wellicht het grootste nadeel, wat je helemaal niet ervaart bij het lezen van fysieke boeken. Dit ‘nadeel’ ervaart men ook bij een e-reader, welke, toegegeven, ook weer allerlei voordelen met zich meebrengt. Je kan natuurlijk ook een audioboek op een telefoon luisteren: deze laadt je dagelijks op en je kan altijd nog een powerbank gebruiken.

Overslaan

Het is lastig om tijdens een audioboek te skippen naar een volgend hoofdstuk of om er even doorheen te bladeren. Je kunt nodige informatie eventueel terugvinden in de omschrijving, maar het liefst sla je natuurlijk niets over in een goed boek.

Bron foto: Unsplash.com

Zo, nu je naar deze voor- en nadelen hebt geluistered is het tijd om een luisterboek erbij te pakken en lekker te multitasken of heerlijk te ontspannen in comfortabele kleding van Van Dal.

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Kijken, lezen en luisteren | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Lees ook dit eens: