!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Hoe verwissel je zelf de motorolie?

Motorolie is erg belangrijk voor het hart van je auto, de motor. De olie heeft twee essentiële functies: het smeren van de onderdelen en het koelen van de motor. Verder zorgt olie voor een goede afvoer van slijtagedeeltjes en andere resten. Maar hoe verwissel je motorolie? Dat lees je hier!

Welke stappen zijn er bij het wisselen van de olie?

Voor het wisselen van je motorolie heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Allereerst natuurlijk de juiste olie, welke je vaak in het instructieboekje van jouw auto kan vinden. Verder heb je een olieopvangbak, oliefilter, oliefiltersleutel en aftapplug nodig. Om het wisselen wat eenvoudiger te maken is het aan te raden om de motor eventjes te laten draaien, zodat de motorolie licht opwarmt. Hierdoor wordt het vloeibaar. Zodra dit gedaan is kan je het volgende stappenplan volgen:

  1. Zorg dat de auto recht staat en je eronder kunt komen. Als het nodig is kan je de auto opkrikken en op assteunen plaatsen, zodat je er makkelijk onder kan werken.
  2. Zet de olieopvangbak onder de carterpan.
  3. Draai de olieplug los, LET OP: de motorolie zal direct gaan stromen.
  4. Wanneer alle olie eruit is, draai je het oliefilter los. Hier komt ook nog motorolie uit.
  5. Nu is alle olie eruit. Maak alles goed schoon en plaats de nieuwe aftapplug.
  6. Nu kan je het nieuwe oliefilter monteren. Draai deze op de juiste kracht vast met behulp van een momentsleutel.
  7. Draai de olievuldop los en vul de motorolie bij. Let er goed op dat je de juiste olie gebruikt. Gooi niet gelijk alle olie erin, maar wacht een aantal minuten zodat de olie kan zakken.
  8. Meet het oliepeil met de peilstok. Is het niveau goed? Dan ben je klaar met de olie wissel!

Bron foto: Unsplash.com

Welke motorolie is geschikt voor jouw auto?

Zoals hierboven gezegd, is het gebruik van de juiste olie erg belangrijk. Wellicht heb je ondertussen al gezien dat er verschillende soorten olie op de markt worden aangeboden. Deze oliën verschillen van elkaar op het gebied van viscositeit en classificatie.

Gelukkig hoef je niet zelf uit te zoeken op welke olie jouw motor het beste loopt, want dit heeft de fabrikant al voor jou gedaan. In het instructieboekje van jouw auto staat precies omschreven welke olie er in jouw motor gaat. Toch leggen we hieronder nog het een en andere uit over viscositeit en classificatie voor de nieuwsgierige klussers!

Bron foto: Unsplash.com

Viscositeit van de olie

Een belangrijke eigenschap van motorolie is de viscositeit. Dit geeft de ‘stroperigheid’ van de olie aan. Het eerste cijfer geeft de viscositeit aan voor olie in koude toestand. Het tweede getal staat voor de viscositeit in warme toestand. De vuistregel bij deze getallen is: des te hoger de getallen, des te dikker de olie.

Bron foto: Unsplash.com

Classificatie van de olie

In het algemeen zijn er twee soorten classificaties voor motorolie. Dit zijn: API en ACEA. API staat voor American Petroleum Institue. API wordt altijd aangeduid met een S of C. Dit geeft het type brandstof aan. Hierbij staat de S voor benzinemotoren en de C voor dieselmotoren.

ACEA staat voor European Automobile Manufacturers’ Association. Deze classificatie kent vier verschillende types, namelijk: A, B, C en E. Hierbij staat de A voor benzine en LPG-motoren, de B voor dieselmotoren, de C voor zowel benzine, diesel als LPG-motoren en de E voor bedrijfswagenmotoren zoals tractoren.

Wanneer moet je de motorolie vervangen?

Nu je het een en ander van motorolie weet en bekend bent met de stappen om olie te wisselen, is het belangrijk om te weten wanneer je dit moet doen. Echter, valt er hier niet een eenduidig antwoord op te geven. Elke auto heeft een ander onderhoudsinterval.

Voor meer duidelijkheid over de intervallen van jouw voertuig, kun je kijken in het instructieboekje. Het is erg belangrijk om deze intervallen in ieder geval niet te overschrijden. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw olie eerder aan vervanging toe is, dan is dit alleen maar goed voor de auto. Vervang je motorolie dus altijd op tijd en vergeet niet om ook het oliefilter te vervangen.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Header - win een boek Winacties

Prijspuzzel: win het boek és getiktj

Alles in dit book és getikj” is een boek in het Weerter dialect vol ludieke ...
Bekijk meer
Prijspuzzel-februari-2024-filippine puzzel-02 Spelletjes

Prijspuzzel februari

Maak je klaar om je hersenen te laten kraken en kans te maken op een ...
Bekijk meer
Van Sloep tot zeiljacht - header 2 Man op zijn best

Van sloep tot zeiljacht

Eric (56) is een trouwe klant bij Van Dal Roosendaal en trotse eigenaar van een ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven